Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Peetu Oksanen

Alikersantti Roni Põlma on ollut alusta alkaen kiinnostunut kaupunkisodankäynnistä.

Kaupunkiympäristössä ei ole varaa virheisiin

Eero Roslander

Kaupunkiympäristöä pidetään hyökkääjälle haastavimpana ja kuluttavimpana ympäristönä. Kaupunkijääkärit osaavat toimia haastavassa ympäristössä, jossa vihollinen voi lymytä jokaisen kulman takana, ampumaetäisyydet ovat lyhyitä ja epäsuoraa tulta on vaikea käyttää.

Alikersantti Roni Põlma / 1. Jääkärikomppania / Kaartin jääkärirykmentti / TJ 37

"Toimin Kaartin jääkärirykmentin tulevan valmiusyksikön joukkueen ryhmänjohtajana. Miehistö jatkaa täältä valmiusyksikköön, joka on tarpeen mukaan nopeasti käytettävissä erilaisiin tehtäviin.

Palvelus on sujunut oikein mallikkaasti. Olen saanut täältä todella paljon erilaisia kokemuksia irti ja nähnyt laajalla skaalalla, mitä kaupunkisodankäynti on, ja mitä erityispiirteitä sillä on. Palveluksen aikana onkin kertynyt ihan älyttömän hyviä muistoja ja elinikäisiä kaveruuksia.

Päädyin aloittamaan palveluksen täällä Santahaminassa ensimmäisessä jääkärikomppaniassa, sillä työkaverini suositteli aikoinaan asutuskeskustaistelu-linjaa, joten päätin, että haluan tänne kaupunkijääkäriksi. Alokasjakson jälkeen kävin oman yksikön aliupseerikoulun samalla asutuskeskus-linjalla. Koulutus painottuu taisteluun rakennetulla alueella.

Tähän mennessä ehdottomasti yksi parhaimpia kokemuksia on ollut aliupseerikoulu. Siellä pääsin ensimmäistä kertaa palveluksessa tekemään kaikista siisteimpiä juttuja. Myös pahin inttikokemukseni, jaksamista koetteleva ryhmänjohtajan tutkinto, on aukista.

Intin jälkeen minun olisi tarkoitus suunnata takaisin töihin ja pohtia tulevaisuutta. Se saattaa sisältää esimerkiksi opiskelua tai työntekoa. Olen myös harkinnut kriisinhallintatehtäviin hakeutumista. Vaativa kaupunkijääkärin koulutus tarjoaa tehtäviin hyvät valmiudet. 

Intistä on aivan varmasti hyötyä tulevaisuudessa. Tällä olen esimerkiksi oppinut, että vaikka kaikki hommat eivät välttämättä ole mieluisia, ne voivat olla palkitsevia. 

On ollut jopa yllättävää, kuinka hyvin täällä tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Etenkin nyt alikersanttina henkilökuntakin on tuntunut lähestyttävältä, ja kouluttajille on helppo puhua ilman alun jännitystä."