Kaupunkiharjoituksissa tiedotus on tärkeää – "Toimintaympäristö tekee koulutuksesta mielenkiintoista"
Ympäri pääkaupunkia voi tälläkin viikolla bongata maastopukuisia hahmoja tositoimissa. Sotilaspoliisien on tärkeä harjoitella aidossa toimintaympäristössä.
Kaartin jääkärirykmentin sotilaspoliiseja kouluttava 2. jääkärikomppania harjoittelee tällä viikolla ympäri pääkaupunkiseutua. 255 vuorokautta palvelevat miehistön erikoiskoulutetut varusmiehet kohtaavat palveluksensa loppupuolella soveltavampia haasteita, kun perusharjoitukset on saatu kunnialla suoritettua.
– Kotiutuminen lähestyy, joten hiomme komppanian kokonaisuutta. Harjoituksen taustalle luodaan "skenaario", jotta toimivien joukkojen on helpompi samaistua kokonaistilanteeseen, 2. jääkärikomppanian päällikkö, kapteeni Arttu Kamila selostaa.
Kaartin jääkärirykmentin sotilaspoliisit koulutetaan toimimaan vaativissa kaupunkiolosuhteissa. Silloin korostuu muun muassa se, että ennen voimakeinojen käyttöä vihollinen pystytään tunnistamaan aukottomasti.
– Haastava toimintaympäristö tekee koulutuksesta mielenkiintoista. Myös hybridiuhkiin varautuminen on tärkeä osa koulutusta, eli ei aina tiedä tarkalleen, miltä vihollinen näyttää tai miten se toimii, Kamila kuvailee.
Harjoituksen aiheena on tällä kertaa vastatoimet, eli vaarallisen henkilön etsintä- ja kiinniottotehtävät. Tänään aamupäivällä komppania harjoitteli Pelimannin koulun tiloissa.
– Koululle oli luotu skenaario, jossa vihollisosasto käyttää rakennusta materiaali- ja tukeutumispisteenä. Huomenna on luvassa vastatoimien harjoittelua maastossa Tuusulan alueella, Kamila kertoo.
Harjoituspaikat riippuvat kulloinkin tuotettavan joukon tarpeista.
– Olemme samalla valmiusyksikkö, joten pitää ottaa huomioon myös se, minkälaisia suorituskykyvaatimuksia yksikölle on asetettu. Pääkaupunkiseudulla on kohtalaisesti saatavilla harjoituskohteita, Kamila selventää.
Puolustusvoimien harjoitustoiminta on harvoin niin lähellä vilkasta siviilielämää kuin sotilaspoliisien tehtävät asutuskeskuksissa. Tiedottaminen ja huolella tehtävä PR-työ harjoitusalueella toimivien tahojen kanssa ovat Kamilan mukaan tärkeä osa harjoitukseen valmistautumista.
– Esimerkiksi Pelimannin koululla harjoitellessamme oli päiväkoti vieressä. Ajoissa täytyy tiedottaa, missä harjoittelemme, ja ettei siitä aiheudu vaaraa. Aika paljon energiaa ja aikaa menee kokonaisuuden saamisessa toteutuskelpoiseksi, mutta siinä on onnistuttu, siviilit eivät ole olleet häiriöksi tai toisin päin, Kamila kiittelee.
Kaupunkiympäristössä toimiessa pitää huomioida muutkin tahot, ja usein mukana on myös muita viranomaistahoa. Poliisit ovat usein mukana harjoittelemassa yhteistyötä sotilaspoliisien kanssa.
– Tässä harjoituksessa ei ole viranomaisyhteistyötä, mutta sitä on harjoiteltu ja tullaan harjoittamaan. Luomme tälläkin kertaa peliteknisesti taustalle elementtejä viranomaisyhteistyöstä, mutta tässä harjoituksessa heitä ei ole mukana, Kamila sanoo.