Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Senaatti-kiinteistöt

Havainnekuva valkoisesta rakennuksesta.

Havainnekuva Rissalan kasarmirakennuksen sisäänkäynnistä.

Viihtyvyyttä varusmiehille ja henkilökunnalle

Jenny Myllynen

Kasarmialueita uudistetaan ja peruskorjataan tulevien vuosien aikana. Rakennustyömailta valmistuu varusmiehiä ja henkilökuntaa palvelevia terveitä ja viihtyisiä rakennuksia. Projektit etenevät niin Rissalassa, Rovaniemellä kuin Immolassakin.

Puolustuskiinteistöt käynnistää Siilinjärvellä sijaitsevan Karjalan lennoston Rissalan kasarmirakennuksen peruskorjauksen, sillä kasarmin kellaritiloissa on todettu sisäilmaan vaikuttavia ongelmia. Samalla rakennetaan laajennusosa, joka on suunniteltu majoituskäyttöön. Tavoitteena on toteuttaa Puolustusvoimien toimintaa tukevat terveet ja turvalliset tilat. 

– Ensin rakennetaan uudisosa, jonka valmistuttua alkaa vanhan kasarmirakennuksen peruskorjaus, Karjalan lennoston komentaja, eversti Aki Puustinen selventää.

Projektin ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan uudisosa huollolle sekä varusteiden kuivatukselle. Kesäkuussa käynnistyneen vaiheen jälkeen siirrytään vanhan kasarmirakennuksen peruskorjaukseen, johon sisältyy muun muassa varasto-, koulutus, huolto- ja majoitustilojen korjaukset.

Puolustusvoimien ja Senaatti-kiinteistöjen vuonna 2018 kehittämän konseptin mukaisesti kasarmille sijoitetaan esimerkiksi varusteiden kuivatustilat erilleen majoituskerroksista, ja maastokäytössä oleva materiaali, kuten teltat, säilytetään eri rakennuksessa.

Vuoden 2023 lopussa valmistuvan laajennus- ja peruskorjausinvestoinnin arvo on noin 16,3 miljoonaa euroa. Kesäkuussa alkaneen huoltorakennuksen korjausbudjetti on 1,2 miljoonaa euroa.

Projektit maaliin Rovaniemellä ja Immolassa 

Rovaniemellä sijaitsevan Jääkäriprikaatin kasarmi 19:n perusparannus valmistuu kesäkuussa. Kasarmin sisätilat, julkisivu, vesikatto ja talotekniikka on uusittu. Rakennuksen alapohja on myös suurelta osin uusittu. Sisätiloja kuvataan avariksi ja viihtyisiksi ja jätteiden kierrättämistä pyritään tehostamaan uusilla kierrätyshuoneilla.

– Varusmiehiltä ja henkilökunnalta mielipidettä uusista tiloista kysyttäessä on sisäilma nyt erinomaisella tasolla. Henkilöstö kehuu uusia sosiaalitiloja, joissa sekä naiset että miehet on huomioitu erinomaisesti. Paljon kehutaan myös sitä, että henkilökohtaisille tavaroille on riittävästi säilytys- ja kuivatustilaa, Jääkäriprikaatin majuri Marko Nissinen kertoo Senaatti-kiinteistöjen tiedotteessa.

Immolan kasarmialueen mittavan kehityshankkeen toinen rakennusvaihe on käynnistynyt uuden ruokala- ja sotilaskotirakennuksen rakentamisella, joka tulee Kaakkois-Suomen rajavartioston, Raja- ja merivartiokoulun sekä Kaakkois-Suomen rajavartioston esikunnan käyttöön. Kasarmialueella on aloitettu myös majoitus- ja museorakennuksen sekä sosiaali- ja liikuntarakennuksen peruskorjaukset.

Immolan kolmivaiheisen kasarmialueen uudistushankkeen arvo on noin 40 miljoonaa euroa ja kokonaisuudessaan hankkeen on tarkoitus valmistua vuoden 2023 loppuun mennessä.