Jussi Pohjavirta

Ilmavoimia edusti Hornet F/A-18 monitoimihävittäjä.

Kapteeni pokkasi palkinnot korkeuksista

Niko Nordström

Isossa Britanniassa järjestettiin 19.-21. heinäkuuta vuosittainen, maailman suurimpiin kuuluva kansainvälinen lentonäytös. Ilmavoimien Hornet-sooloesitys toi palkinnot kotiin Lapin lennoston Arto Ukskosken ohjaamana.

Iso-Britannia. Fairford. Yleisön puheen leikkaa terävä ääni ylhäältä. Taivaalla jokin kiitää noin 1000 kilometrin tuntinopeudella. Hornet kiemurtelee, heittelehtii ja pyörii silmukoissa taivaalla. Sisällä on ihminen jonka selkärankaa rutistaa 7,5 G:n voimat. Viimeinen pyörähdys ja kone laskeutuu. Kapteeni Arto Ukskoski nousee ulos.

Tapahtumapaikkana on arvostettu Royal International Air Tattoo (RIAT) johon osallistuu yhteensä 245 lentokonetta 25 eri maan ilmavoimista. Hän on juuri voittanut parhaimman soolo-esityksen palkinnon sekä As The Crow Flies -palkinnon jonka on valinnut tapahtuman ystäväjärjestö kokonaisvaltaisesti parhaan suorituksen ansiosta.  Näin ollen ilmavoimien menestys RIAT:issa jatkuu sillä viime vuonna kapteeni Lauri Mäkinen lensi niin ikään Hornet soolo-esityksellään palkinnon arvoisesti.

Ukskoski vastaa puhelimeen kesken pakkaamisen:
– Onhan tämä nyt huikeaa onnistua tämmöisessä isossa tapahtumassa. Siinä mielessä tämä eroaa muista tapahtumista, että täällä on kansainvälistä osallistujaa monesta eri maasta, toteaa hän rauhallisella äänellä ja tyytyväisen oloisena.

Näytös joka veti tällä kertaa 170 000 katsojaa kuuluu ehdottomasti esityslentäjien kauden kohokohtiin. Ukskosken kauteen on mahtunut myös muita hienoja hetkiä, hän pääsi esimerkiksi esiintymään kotiyleisön edessä Turun lentonäytöksessä

Näytöksiä varten esityslentäjät harjoittelevat esitettävän liikesarjan noin kymmenen kertaa läpi ennen kauden alkua. Ukskoski oli tämän lisäksi harjoitellut vielä kerran paikan päällä ja tutustunut alueen ympäristöön, kuten protokollaan kuuluu. Iso-Britanniassa nähtiin myös kaksi aivan uutta liikettä, joita ei Hornetilla lentonäytöksessä olla tehty ennen, mikä osaltaan varmasti vaikutti menestykseen ja toisaalta lisäsi jännitystä.

– Ne onnistui ihan hyvin. Olihan ne siinä mielessä haastavia että niitä ei olla aiemmin tehty, joten jouduin opettelemaan ne aivan alusta mutta kun ne muutaman kerran lenteli läpi niin rupesi sujumaan ihan hyvin, kapteeni analysoi.

Lentäjillä on tapana antaa toisilleen lempinimiä, eli jokaisella on oma niin kutsuttu callsign. Ukskosken lempinimeksi paljastuu "All-in". Hän vastaa salaperäisesti uteluihin mistä nimi on syntynyt ja tyytyy toteamaan, että "syitä on monia". Yksi niistä on ainakin tämän lentonäytöksen perusteella se että hän tosiaan antaa kaikkensa eikä kaihda viedä konettaan äärirajoille lennossa.

Ukskosken nokka ja nenä kääntyvät nyt takaisin kohti kotimaata ja Suomen kesäisiä kiitoratoja. Seuraavan kerran hänet on mahdollista nähdä Hornetin sarvissa 22. elokuuta Rovaniemellä Lapin lennoston avointen ovien päivänä sekä Ruotsissa elokuun lopussa.

Otsikkoa sekä avointen ovien päivämäärää korjattu 14:32