Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Jere Tuononen

Kuvassa Kanta-Hämeen Poliisi ja Kanta-Hämeen Pelastuslaitos harjoittelemassa.

Kanta-Hämen Poliisi ja Kanta-Hämeen Pelastuslaitos yhteistoiminnassa.

Kanta-Häme 21 -harjoitus pitää viranomaiset valppaana

Jere Tuononen

Kanta-Hämeen alueelle keskittyvät Kanta-Häme 21 -paikallispuolustusharjoitukset pidetään 4.–10. syyskuuta. Harjoitustoimintaa on erilaista, ja sitä on myös Pirkanmaan, Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen alueella.

Hämeenlinnassa pidettiin 8. syyskuuta viranomaisten yhteistoimintaa testaavat harjoitukset. Paikalla oli edustajia Panssariprikaatista, Kanta-Hämeen poliisista ja Kanta-Hämeen pelastuslaitoksesta. Harjoituksiin osallistuville viranomaisille ei annettu etukäteen tietoja tulevasta tehtävästä, vaan he pääsivät suunnittelemaan sen toteutuksen ja toimimaan paikan päällä, yleisön seuratessa.

Pian sekä yleisö että harjoituksiin osallistuneet viranomaiset saivat tietää tehtävänkuvauksen. Vesilaitoksen tiloihin asennetun pommin ajastin alkoi savuttaa, ja paikalle saapui Kanta-Hämeen pelastuslaitos. Sen asentajat olivat lähtiessään laukaisseet hälytykset, ja paikalle kurvasi Kanta-Hämeen poliisi.

Varsinainen pommin purkamiseen tarvittiin kuitenkin virka-apua Puolustusvoimilta. Paikalle kutsuttiin Panssariprikaatista raivaamiskoulutuksen saanut henkilöstö, joilla on käytössään tehtävään sopiva kalusto. Tämän jälkeen viranomaiset neuvottelivat tilanteesta ja siitä, miten toimia.

Harjoitusten johtaja, Panssariprikaatin apulaiskomentaja eversti Oula Asteljoki seuraa viranomaisten yhteistoimintaa yleisön seassa. Harjoitukset hänen mukaansa sekä kehittävät viranomaisten osaamista että antavat heille tilaisuuden tutustua toisiinsa.

– Niin toimit kuin harjoittelet. Tietysti se, että ensinnäkin tullaan tutuiksi ja toimintatavat ja mallit tulevat kaikille selviksi ja mikä on kenenkin rooli, Asteljoki avaa harjoitusten merkityksestä.

Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo katselee myös yleisöstä tilannetta ja sen kehittymistä. Hänen mielestään harjoitukset ovat tärkeät kaupungille. Viranomaisten toimiessa paremmin yhteen sujuvat kaupungin toiminnotkin paremmin. 

– Viranomaisten yhteistyöharjoittelu on tärkeää. Meidän on tärkeää tietää, miten meidän kumppanimme eri viranomaisissa toimivat yhteen, koska sitten jos jotain sattuu, myös kaupungin täytyy olla mukana, Isosuo painottaa.

Isosuon mukaan Hämeenlinna on jo tällä hetkellä ”jatkuvasti yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa”, ja yhteistyötä tulee olemaan jatkossakin.