Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Leevi Karasti

Kuvassa veteraaneja pääkaupunkiseudun veteraanijuhlassa.

Pääkaupunkiseudun veteraanijuhlan vieraat nauttivat toistensa seurasta lämminhenkisessä tilaisuudessa.

Kansallisen veteraanipäivän pääteemana oli kiitollisuus

Georg Närjä

Kansallista veteraanipäivää vietettiin juhlallisesti eri paikkakunnilla. Pääkaupungissa veteraanijuhlaan kokoontuivat pääkaupunkiseudun veteraanit ja lotat.

Vuosittain Lapin sodan päättymispäivänä 27. huhtikuussa vietetään kansallista veteraanipäivää, jossa muistellaan veteraanien uhrauksia itsenäisyytemme hyväksi. Juhlallisuuksia vietettiin tänä vuonna monissa eri kaupungeissa ja kunnissa fyysisinä tilaisuuksina parin vuoden tauon jälkeen.

Kansallisen veteraanipäivän pääjuhlaa vietettiin tänä vuonna Lappeenrannassa, jossa paikalla olivat muun muassa puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen ja pääministeri Sanna Marin.  

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien järjestämää pääkaupunginseudun veteraanijuhlaa vietettiin tänä vuonna Helsingin oopperatalolla. Noin puolitoistatuntisen tilaisuuden ohjelmassa oli muun muassa Helsingin kaupungin pormestari Juhana Vartiaisen juhlapuhe veteraaneille ja Vaskivuoren lukion kamarikuoron lauluesityksiä. Juhlallisuudet huipentuivat yhteiseen Maamme-lauluun.

Pormestari Juhana Vartiaiselle kansallinen veteraanipäivä merkitsee vapaata maata ja kiitollisuutta veteraanien uhrauksia kohtaan.

– Se merkitsee sitä, miten suuressa kiitollisuudenvelassa olemme, kun saamme elää vapaassa demokraattisessa maassa. Siitä olemme kiitollisia meidän veteraaneille. Tämä on nyt koko ajan mielessä, kun Euroopassa käydään taas sotaa, varsinkin kun sama maa hyökkää aika samanlaisilla pyrkimyksillä, kuvailee Vartiainen.

Helsingin kaupungin pormestari Juhana Vartiainen piti juhlapuheen kiittäen veteraaneja vapaasta maasta. Kuva: Leevi Karasti

Veteraaneja ei ole enää kovin paljon jäljellä, mutta lottia on paljon. Sama näkyi juhlassakin – suurin osa osallistujista olivat lottia. Tilaisuuden osallistujien keski-ikä oli kiitettävät 97 vuotta.

Veteraanien arvostus näkyy myös muilla tavoin Helsingin kaupungin toiminnassa.

– Läpi vuoden on erilaisia tapahtumia, joissa heitä muistetaan, toki korona-aika on vaikuttanut tapahtumien järjestämiseen. Muun muassa talvisodan päättymispäivänä kävimme sankarihaudoilla muistelemassa itsenäisyytemme sankareita, kertoo pormestari Vartiainen.