Kansallinen kyberharjoitus pidetään neljättä kertaa
Valtiovarainministeriö pitää järjestyksessään neljännen Kansallisen kyberharjoituksen maanantaista torstaihin. Harjoituksessa turvallisuusviranomaiset hiovat yhteistoimintaansa laajavaikutteisissa kyberhäiriötilanteissa.
Harjoituksen järjestämisessä valtiovarainministeriötä tukee Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskus (PVJJK). Keskuksen johtaja, harjoitusta johtava eversti Mikko Soikkeli toteaa, että kyseessä on PVJJK:lle tärkeä kouluttautumistilaisuus muiden turvallisuusviranomaisten kanssa.
– Yhteistoiminnan harjoittelussa lähdetään siitä, että kyberuhat ovat yhteisiä uhkia. Niihin varautuminen edellyttää siis hallinnonalojen yhteistyötä. Tällä pyritään varmistamaan myös se, että kansalaiset saavat eri hallinnonaloilta mahdollisimman hyviä palveluita, Soikkeli kertoo.
Aiempina vuosina Kansallisen kyberharjoituksen järjestäminen on ollut PVJJK:n vastuulla. Vastuu on kuitenkin siirtynyt valtiovarainministeriölle, ja suunnittelu- ja järjestelytyötä onkin tehty yhteistyössä ministeriön ja puolustusvoimien kesken. Samalla harjoitus on osa valtiovarainministeriön SecICT-kehittämishanketta. Kesäkuussa päättyvä hanke kehittää viranomaisten yhteistoimintaa, tieto- ja kyberpoikkeamatilanteiden havainnointi- ja hallintakyskyä sekä eri toimijoiden kanssa tehtävää harjoitustoimintaa.
– Valtiovarainministeriö ohjaa valtionhallinnon ICT-toimintaa. Tämän vuoksi on myös luontevaa, että se on kyberharjoituksen keskeisin järjestäjä. Harjoitus on kuitenkin edelleen ollut osittain myös PVJJK:lla valmistelussa, Soikkeli sanoo.
Ministeriö pyrkii tulevia harjoituksia silmällä pitäen kiinnittämään huomiota valtionhallinnon lisäksi muuhunkin julkiseen hallintoon. Esimerkiksi harjoitusyhteistyö yksityisen sektorin kanssa on pohdinnassa.
Pelitapahtumilla mallinnetaan tositilanteita
Harjoituksessa hyödynnetään Jyväskylän ammattikorkeakoulussa kehitettyä Realistic Global Cyber Entertainment -ympäristöä. Kyseessä on kyberturvallisuuden tutkimus-, kehitys- ja koulutusympäristö, joka vastaa Internetin todellisia rakenteita ja toiminnallisuuksia.
Insinöörimajuri Anssi Kärkkäisen mukaan pelitapahtumissa luodaan erilaisia teknisiä ja ei-teknisiä tapahtumia skenaarioon liittyen.
– Peliskenaarioiden luominen on aina ollut kyberharjoituksissa normaali käytäntö. Teknisisissä pelitapahtumissa tuotetaan kyberympäristön ilmiöitä teknisessä kokonaisuudessa, kun taas ei-teknisissä havainnoidaan esimerkiksi uutisia, Kärkkäinen luonnehtii.