Kuva: Asko Tanhuanpää/Rauhanturvaaja-lehti

Suomen Rauhanturvaajaliiton seppeleen rauhanturvatehtävissä menehtyneiden muistomerkille laskivat puheenjohtaja Paavo Kiljunen ja varapuheenjohtaja Kirsti Kujanpää.

Kansainvälistä rauhanturvaajien päivää juhlistettiin seppeleenlaskuin ja palkitsemisin

Oskari Rinne

YK:n yleiskokouksen julistamaa kansainvälistä rauhanturvaajien päivää vietetään tänään. Juhlapäivänä julkistettiin myös vuoden rauhanturvaaja.

Tänään vietettyä kansainvälistä rauhanturvaajien päivää juhlittiin niin Suomessa kuin ulkomaillakin. YK:n aloitteesta perustettuun juhlapäivään kuului jo perinteeksi muodostunut seppeleenlasku rauhanturvatehtävissä menehtyneiden muistomerkille Helsingin Hietaniemen hautausmaalla. Seppeleet laskivat puolustusministeriö, puolustusvoimat, Vammautuneet kriisinhallintaveteraanit ry ja Suomen rauhanturvaajaliitto ry. Tilaisuuden musiikista vastasi Rauhanturvaajaliiton soittokunta.

Myös muilla paikkakunnilla järjestettiin tilaisuuksia. Esimerkiksi Oulussa seppeleenlasku tapahtui kenraali Ensio Siilasvuon haudalla.

– Kenraali Siilasvuo oli yksi tunnetuimmista suomalaisista rauhanturvaajista. Hän oli monessa vaativassa kansainvälisessä tehtävässä 50-luvulta 70- ja 80-lukujen vaihteeseen asti, muistuttaa Suomen rauhanturvaajaliitto ry:n puheenjohtaja Paavo Kiljunen.

Päivän aikana jaettiin myös rauhanturvaajien järjestöjen ansiomerkkejä. Kaikkiaan ansiomerkkejä jakavia yhdistyksiä on 32 eri puolilla Suomea, ja ansioituneet saivat palkintonsa kahvi- tai iltatilaisuuksissa.

Rauhanturvaajaliiton kymmenvuotisen perinteen mukaisesti julkistettiin myös Vuoden rauhanturvaaja -palkinnon saaja. Vuoden rauhanturvaajaksi liiton hallitus valitsi tänä vuonna vääpeli Keijo Keskisen, joka on tehnyt mittavan uran rauhanturva- ja kriisinhallintatehtävien parissa.