Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Joni Oksanen, puolustusvoimat

Tomi Böhmin mukaan F-­15 ­hävittäjien suurin ero Horneteihin on, että F-15 on kooltaan isompi. Muutoin hävittäjien asejärjestelmät ovat identtiset ja koneiden tutkat ovat suurin piirtein samanlaiset.

Kansainvälistä dogfight-harjoittelua Rissalassa

Aleksi Lahikainen

Yhdysvaltalaisen ilmakansalliskaartin osasto on parhaillaan vierailulla Karjalan lennostossa. Harjoitussuunnitelmiin kuuluu sekä ilmataisteluharjoittelua että Cross Border Training ­toimintaa.

Oregonin ilmakansalliskaartin 125-­henkinen osasto vierailee Karjalan lennoston Rissalan tukikohdassa 9.–20. toukokuuta. Suomeen tuotuun yhdysvaltalaiskalustoon kuuluu kuusi 173. hävittäjälennoston Boeing F-­15 ­hävittäjää sekä niitä tukeva Boeing KC­-135 ­tankkauslentokone. Laivuevierailun aikana järjestetään suomalais-­yhdysvaltalaisia lentokierroksia, joissa kansalliskaartin F­-15 ­hävittäjät harjoittelevat yhdessä kahdeksan suomalaisen F/A-­18 Hornetin kanssa.

Harjoittelevista Horneteista koostuvan 31. hävittäjälaivueen komentajan, everstiluutnantti Tomi Böhmin mukaan lentokierroksilla keskitytään dogfight­-tyylisiin pienryhmien lähitaisteluihin. Asejärjestelmien käyttötietojen ja koneiden paikannuksen avulla taistelusimulaatio voidaan katsoa jälkeen päin tietokoneelta. Taisteluvaiheet käydään läpi jälkikäteen, jolloin viimeistään tunnistetaan virheet ja parannuskohteet.

– Maanantaina käynnistimme heti ilmataisteluharjoittelun. Aloitimme sen dogfight-­tyylisillä yksi­-vastaan-­yksi- ja yksi­-vastaan-­kaksi-harjoitteilla. Tarkoituksena oli vertailla hävittäjiä, niiden asejärjestelmiä sekä lentäjien taitoja, Böhm kertoo.

Keskiviikosta perjantaihin 13. toukokuuta taistelut kasvavat koossaan ja vaativuudessaan neljä­ vastaan ­neljä -toimintaan tai mahdollisesti jopa kahdeksan­vastaan-kahdeksan-harjoitteluun. Mikäli yliäänilentoja ei suoriteta, lentokierrokset pysyvät Kuopion lähialueella.

Lähinnä koulutustehtäviin keskittyvän 173. hävittäjälennoston komentaja, eversti Jeffrey Smith kertoo kansainvälisen harjoitustoiminnan olevan kehittymisen kannalta keskeinen osa-­alue laivueelle.

– Viime keväänä lähdimme etsimään Euroopan harjoitusmahdollisuuksia vuoden 2016 keväälle. Suomesta löytyi paikka, ja olemme siitä kiitollisia. Kansainvälinen harjoittelu antaa vertauskohdan omille taidoillemme.

Yhdysvaltalaisia Cross Border ­harjoituksessa

Yhdysvaltain F-­15 ­hävittäjät osallistuvat myös Ruotsin ja Suomen ilmavoimien väliseen Cross Border Training (CBT) ­toimintaan. Se on suurin harjoitus laivuevierailun aikana.

– Cross Border ­harjoituksessa saamme isolle alueelle paljon koneita yhtä aikaan ilmaan. Se on koko harjoituksen tarkoitus. Kuopiosta ilmatankkauskoneen ja Hornetien lisäksi toimintaan osallistuu joko viisi tai neljä F-­15 ­hävittäjää sekä yksi maavoimien helikopteri, Böhm listaa.

Harjoituksessa vastakkain ovat Kuopiosta tuleva suomalais-­yhdysvaltalainen osasto ja pohjoisesta saapuva ruotsalais-­suomalainen joukko. Lentojen yhteydessä käytetään hävittäjien omasuojasoihtuja.

– Olemme käyttäneet omasuojasoihtuja jo ensimmäisistä lennoista lähtien maanantaina. Soihtuja käytetään silloin, kun ajetaan lähitaistelua toisen koneen kanssa ja yritetään harhauttaa lämpöhakuisia ohjuksia, Böhm selittää.

CBT-­toiminnassa soihduilla ei ole yhtä paljon merkitystä kuin lähitaisteluissa, mutta niitä saatetaan käyttää, jos jotakin ennakoimatonta tapahtuu ja hävittäjä joutuu yllättäen puolustukselliseen asemaan.