Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Leevi Karasti

Kuvassa Matti Vanhanen

Koordinaatioryhmän puheenjohtaja, puhemies Matti Vanhasen mukaan ryhmän tehtävänä on ylläpitää dialogia muiden valtioelinten suuntaan.

Kannanoton valmistelu ei kuulu uuden koordinaatioryhmän tehtäviin

Aleksi Hämäläinen

Puhemiesneuvosto päätti asettaa viime perjantaina koordinaatioryhmän ajankohtaisselonteon eduskuntakäsittelyn ajaksi.

Eduskuntatalolla järjestettiin perjantaina 1. huhtikuuta tiedotustilaisuus, jossa kerrottiin uuden koordinaatioryhmän asettamisesta. Valtioneuvoston on tarkoitus antaa lähiaikoina eduskunnalle selonteko, jossa arvioidaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen toimintaympäristön muutosta ja sen seurauksia Suomelle. Tämän vuoksi puhemiesneuvosto on päättänyt asettaa koordinaatioryhmän, jonka toimintakausi kestää ajankohtaisselonteon eduskuntakäsittelyn ajan. 

Pelkistetty tehtävä

Koordinaatioryhmän puheenjohtaja, puhemies Matti Vanhasen mukaan ryhmän tehtävä on hyvin pelkistetty. Ryhmän tehtävänä on varmistaa eri toimijoiden välinen tiedonkulku. 

– Ryhmän jäseninä ovat jokaisen eduskuntavaaleissa eduskuntaan valittujen puolueiden puheenjohtajat sekä eduskuntaryhmien puheenjohtajat eli lähtökohtana on se, että kaikista ryhmistä on kaksi edustajaa, Vanhanen selventää. 

– Itse selonteko tullaan käsittelemään eduskunnassa normaalissa järjestyksessä, Vanhanen lisää. 

Vanhasen mukaan ryhmällä on olemassa myös oma foorumi, jonka kautta on mahdollista käydä luottamuksellisia keskusteluja puolueiden välillä, mikäli siihen tulee tarve. Ryhmän tehtävänä on lisäksi pitää yllä dialogia muiden valtioelinten suuntaan.

– Tämän työn kautta myös muu valtionjohto voi saada käsitystä siitä, miten eduskunnassa ja puoluekentässä ajatukset kehittyvät, Vanhanen valottaa. 

Vanhanen korostaa, että ryhmän tehtävänä ei ole valmistella minkäänlaista kannanottoa, vaan varmistaa, että ajantasaiset ja yhtäläiset tiedot välittyvät kaikille. 

– Uskon, että muut valtioelimet haluavat pysyä aika tarkkaan tietoisina siitä, että millä tavalla ajatukset ja näkökulmat puolueiden ja eduskuntaryhmien sisällä kehittyvät ja työn aikana nähdään sitten se, onko tässä ryhmässä tai eduskunnassa muutoin muodostumassa jokin kanta. 

– Jos mennään selkeisiin muutoksiin Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisissa linjoissa tai puolustusratkaisujen osalta niin se vaatii kuitenkin aloitteen valtioneuvostolta, Vanhanen alleviivaa. 

Vanhanen muistuttaa, että mahdolliseen ratkaisuun Natoon liittymisen osalta tarvitaan kaikkien kolmen valtiollisen instituution yhtäpitävät päätökset ja viime kädessä eduskunta ratkaisee sen lähteekö hakemus Suomesta vai ei.