Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Tuomas Härmä

Uusia alokkaita sipulisäkkeineen

Alokkaiden ensimmäisen päivän ohjelmaan kuului varusteiden noutaminen.

Kaikki hauska vielä edessä

Lauri Höyssä

Uudet alokkaat aloittavat palveluksensa heti vuoden toisena päivänä. Tuore alokas kertoo mitä otti mukaansa ja millä fiiliksillä aloittaa palveluksen.

Saapumiserä 1/23 aloitti palveluksensa 2.1.2023. Yhteensä varuskuntiin saapui noin 12500 alokasta. Heistä noin 9000 palvelee Maavoimien joukko-osastoissa, noin 1600 Merivoimissa, arviolta 700 Ilmavoimissa ja noin 200 Rajavartiolaitoksella.
Kasarmit tulevat olemaan täynnä, sillä joulukuussa reserviin astui huomattavasti vähemmän asevelvollisia kuin palvelukseen nyt astuu. Vain 7718 tuoretta reserviläistä teki tilaa uusille varusmiehille.
Naisten osuus varusmiehistä on ollut vakaassa kasvussa vuodesta 2009 lähtien. Vuonna 2022 palveluksen aloitti 1211 naista, mikä on suurin määrä naisten vapaaehtoisen palveluksen alettua vuonna 1995.

Palvelukseen astutaan innokkain mielin

Yksi tänään palveluksensa aloittavista on toijalalainen Santeri Niiskula. Hän aloittaa alokkaana Panssariprikaatissa Parolannummen varuskunnassa panssarijääkärikomppaniassa. Parolannummi tuntui luonnolliselta vaihtoehdolta, sillä se on suhteellisen lähellä hänen kotipaikkaansa.
Niiskula näkee varusmiespalveluksen positiivisena asiana.
– Tietysti jännittää vähän, mutta samalla lähden mielelläni palvelukseen. En tiedä vielä mihin tehtävään haluan, mutta olen valmiina olemaan vuoden, Niiskula kertoo.
Vuoden palvelustehtävistä hän on miettinyt ainakin johtajakoulutusta aliupseerikurssilla. Muitakaan palvelustehtäviä hän ei ole kuitenkaan rajannut epämieluisiksi.
Varusmiespalvelukseen ei tarvitse pakata paljoa mukaan, mutta on pienestä valmistautumisesta kuitenkin suuri hyöty.
– Mukaan tuli hygieniavarusteet ja muun muassa "inttirolex", Nikula toteaa.
Inttirolex on varusmiesslangia ja tarkoittaa halpaa ja käytännöllistä rannekelloa. Vaikka Puolustusvoimien tarjoamaan varustukseen rannekello ei kuulu, se on lähes pakollinen varuste palveluksesta selviämiseen.
Varusmiespalvelus pistää siviilielämän tauolle. Monet alokkaista jättävät työpaikan tai korkeakouluopintonsa kesken suorittaakseen asevelvollisuutensa. Näin kävi myös Niiskulalle.
– Kotiin jäivät työt paperitehtaalla sekä harrastukset lukko- ja vapaapaini, Niiskula sanoo.
Niiden pariin voidaan palata vuoden päästä.