Kaikki eivät tee pinkkaa – tässä syyt
Uusi palvelusohjesääntö ei enää ohjeista varusmiehiä taittelemaan pinkkaa. Osassa perusyksiköistä päiväpeitteen tarkka näpertely on kuitenkin historiaa jo nykyisellään.
Päiväpeitteen taitteleminen oikealla tavalla ja määrämittaiseksi on kuulunut lukemattomien varusmiehien päivittäisiin rutiineihin vuosikymmenien ajan. Pitkä perinne on kuitenkin jäämässä syrjään: vuoden 2017 alusta voimaan tulevassa puolustusvoimien uudessa yleisessä palvelusohjesäännössä ei enää mainita päiväpeitteen taittelua.
Tällä hetkellä voimassa olevan, vuonna 2009 voimaan tulleen yleisen palvelusohjesäännön mukaan "varusteet laitetaan yökuntoon siten, että päällys- ja alusvaatteet sijoitetaan yön ajaksi kaappiin ja päiväpeite taitellaan siististi kaappiin tai jakkaralle." Monitulkintainen sääntö on mahdollistanut sen, että käytännöissä on ollut isoja eroja joukko-osastojen ja jopa yksiköiden välillä.
Osalle perusyksiköistä palvelusohjesäännön muutos ei tuokaan pinkan osalta minkäänlaista muutosta. Traditiosta on luovuttu jo aiemmin ympäri Suomea eri syistä johtuen.
– Yksikössämme on käytäntönä, että päiväpeite otetaan illalla sängystä pois ja taitellaan jakkaran päälle tai sängyn päätyyn. Sitä ei kuitenkaan taitella siten, kuin pinkka yleensä mielletään, Kaartin jääkärirykmentin sotilaspoliisikomppanian vääpeli, vääpeli Antti Nummela toteaa.
Joukko-osastokohtaisten määräysten lisäksi pinkan näpertelyn loppumisen taustalla ovat esimerkiksi ajankäytölliset syyt.
– Kaartin jääkärirykmentin palvelusohjesääntö ohjeistaa toimimaan näin. Illalla ei myöskään usein ole ihan liikaa aikaa iltatoimiin, joten aika käytetään siihen, mikä on järkevää ja tarkoituksenmukaista, Nummela perustelee.
Monen varusmiespalveluksen käyneen mieleen ovat painuneet pitkäkestoiset pinkkarallit, joiden aikana pinkkoja "räjäytettiin" eli avattiin uudelleen taiteltavaksi. Pinkkaa koskevat käytännöt ovat vaihdelleet myös varusmiesjohtajiin liittyvistä syistä johtuen.
– Pinkan pilkuntarkka teettäminen herätti johtajissa joskus ylimääräistä johtajuusvimmaa, joten käytännöstä luovuttiin aikanaan. Nykyisin yksikössämme tehdään taas pinkka Karjalan prikaatin palvelusohjesäännön mukaisesti, Karjalan prikaatin 1. kenttätykistöpatterin vääpeli, yliluutnantti Mikko Anttonen kertoo.