Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Ensimmäisen vuoden kadetin hymy ei helposti hyydy

Maanpuolustuskorkeakoulussa opiskeleva somekadetti Impiö haluaa kannustaa upseeriuralle suuntaavia naisia pohtimaan motiiveja uravalinnalle.

Kainuun prikaatissa viestiasemajoukkueen johtajan koulutuksen saanut Tiia Impiö, 22, halusi kantaa kortensa kekoon maanpuolustuksen saralla ja päätti lähteä inttiin erässä 1/18. Oulusta kotoisin oleva Impiö hakeutui Kadettikouluun keväällä 2020 vietettyään kaksi vuotta armeijan vihreissä ja tultuaan tulokseen, että urahan tästä täytyy tehdä. 

– Olin miettinyt aika monta vuotta ajatusta intin käymisestä, ja kun tajusin, että on hyviä syitä ja motiiveja taustalla, ei ollut enää mitään syytä olla lähtemättä, Impiö muistelee. 

Ajatus Kadettikoulusta syntyi Impiöllä RUK:n jälkeen johtajakaudella. Hän kuitenkin halusi varmuuden vuoksi viettää vuoden sopimussotilaana, jotta näkisi myös varusmiesten näkökulman lisäksi sen, mitä kouluttajana toimiminen tarkoittaa. Vuosi sopimussotilaana vahvisti Impiön tunnetta siitä, että kyseessä on juuri oikea ala hänelle.

– Jos oli jotain negatiivisia näkökulmia, kaikki positiiviset peittivät ne kyllä, Impiö pohtii.

Jos Kadettikoulun ovet eivät olisi ensiyrittämällä auenneet, Impiö olisi hakenut uudelleen. Jotain Impiön intohimosta alaa kohtaan kertoo sekin, ettei b-suunnitelmaa ollut edes mietitty. 

– Motivaatio oli tosi korkealla hakiessani tänne, ja muutenkin ala kiinnostaa paljon. Monet menevät inttiin sillä asenteella, että lähdetään nyt vähän katsomaan. Kadettikouluun hakiessa piti ymmärtää, että tänne ei tulla enää kokeilemaan kiinnostaako, vaan kynnys lähteä täältä pois on paljon suurempi.

Kaksi vuotta maastopuvussa selkiytti Tiia Impiölle, että maanpuolustus vetää häntä puoleensa ja lujaa.

Kurssihenki ilahduttaa yhteisöllisyydellään

Opiskelu on maistunut tuoreelle kadetille loistavasti, ja Impiön hymy on harvoin päässyt hyytymään ensimmäisen puolen vuoden aikana. Vaikka rankkaakin on ollut, jokaisesta haasteesta on jäänyt käteen aina jotain positiivista. Yliopistoelämän haasteet maastoharjoituksineen ja luentoineen ovat hankala paketti muttei suinkaan mahdoton.

– Joutuu paljon priorisoimaan, mikä kurssi on tärkein ja kannattaako nyt esimerkiksi opiskella vai lähteä lenkille.

Parasta Kadettikoulun antia on ollut paljon puhuttu kurssihenki, joka oli kuin olikin maineensa veroinen myös Impiön kurssilla. Ihmiset ovat erilaisia, ja kaikki tulevat toimeen toistensa kanssa.

– Vuosangan ampumaleirin viimeisenä päivänä meillä oli hiihtomarssi, jossa näin paljon sellaisia tyyppejä, joita en ollut nähnyt kuin pari kertaa aikaisemmin. Kaikki tarjosivat siellä silti karkkia toisilleen ja tsemppasivat, Impiö nauraa.

Opiskelu Kadettikoulussa vaatii rautaisia priorisointaitoja, sillä opeteltavaa on paljon ja aikaa vähän.

''En ole jättänyt kritisoimisen varaa''

Impiö kertoo, että Kadettikoulussa sotilaiden sukupuoli näkyy vielä vähemmän arjessa verrattuna varusmiespalvelukseen. Kadettikoulussa korostetaan, että ei ole erikseen miesten ja naisten tehtäviä, vaan vain sotilaan tehtäviä. 

– Täällä ei huomaa, kumpaa sukupuolta olet, sillä täällä arvostellaan jokainen meriittiensä perusteella. 

Varusmiespalveluksensa aikana Impiö kertoo huomanneensa, että naisena ei ollut varaa valittaa tai sairastua samalla tavalla kuin miespuolisilla taistelutovereilla, sillä oltiinhan palveluksessa kuitenkin vapaaehtoisesti. Kadettikoulussa sen sijaan jokainen on vapaaehtoisesti, mikä tasa-arvoistaa kohtelua ja toimintaa saman tien. 

Kadettikoulu eroaa Impiön sanojen mukaan varusmiespalveluksesta myös siinä mielessä, että naiset saattavat miehiä helpommin jäädä palveluksessa porukan ulkopuolelle.

– Kadiksessa kaikki ovat keskenään, Impiö miettii.

Häirintää tai epäasiallista käytöstä Impiö ei ole koskaan joutunut kokemaan, sillä hän ei koe antaneensa sille mahdollisuutta. 

– Minulla on ollut oikeat syyt sille, miksi olen täällä, ja motivaatio on ollut aina korkealla. Kaiken hyvin tehneenä en ole jättänyt kritisoimisen varaa. En ole myöskään koskaan tuonut esille omaa sukupuoltani, vaan tehtävä edellä olen toiminut. Jos joku on joskus heittänyt jotain kommenttia, ihan hyvin minulla on huumori siihen riittänyt. 

– Toki olen nähnyt, että joillakin on tullut eteen jotain epäasiallisuutta. Aina kuitenkin voi myös miettiä sitä omaa käytöstä, että voisiko sillä olla vaikutusta johonkin, Impiö jatkaa. 

Varusmiespalvelusta, aliupseeri- tai upseeriuraa pohtiville naisille Impiö painottaa omien motiivien pohtimisen merkitystä. 

– Kannattaa miettiä, miksi tälle uralle haluaa ja onko oikeat syyt. Vaikka tämä on yliopisto, opiskelu vie voimavaroja ja aikaa myös siviilielämältä. Oma aika on monesti kortilla, Impiö kuittaa.