Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Tuomas Härmä

Kuvassa kadetti Kössö

Kadetti Kössö on innoissaan toisen opiskeluvuoden alkamisesta Maanpuolustuskorkeakoulussa.

Kadetit aloittivat lukuvuotensa

Otto Rantanen

Maanpuolustuskorkeakoulu avasi lukuvuotensa virallisesti, mutta vanhat opiskelijat ovat jo taktiikan opintojen kimpussa.

Maanpuolustuskorkeakoulun lukuvuoden avajaisia vietettiin koulun juhlasalissa Santahaminassa torstaina 8. syyskuuta. Juhlallisessa tilaisuudessa rehtori, prikaatikenraali Mika Kalliomaa korosti upseeriopintojen katkeamatonta ketjua. Hän oli ylpeä siitä, että esimerkiksi koronasta huolimatta opetusta on saatu jatkettua ja nyt perinteinen lukuvuoden avaus pystyttiin järjestämään ilman etäyhteyksiä. 

Katkeamattomista perinteistä puhuu myös toisen vuoden opiskelija, kadetti Aurora Kössö. Hän opiskelee 108. kadettikurssilla maavoimissa. Kössön ensimmäinen opiskeluvuosi taittui koronan takia erityisjärjestelyin, eikä vuorovaikutusta eri vuosikurssien välillä ollut kovin paljoa. 

Siitä huolimatta lukuvuoden tärkeät kokemukset eivät jääneet puuttumaan. 

- Tämän koulun idea on että perinteet välitetään eteenpäin, vaikka sitten puoliksi etäyhteyksillä, hän tiivistää. 

 

 

Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori, prikaatikenraali Mika Kalliomaa puhui lukuvuoden avajaisissa perinteistä. Kuva: Kalle Reijonen

Maailmantilanteesta motivaatiota

Toisen vuoden aloittaminen tuntuu Kössöstä hyvältä, mutta syvään päätyyn hypättiin heti. Ensimmäisen vuoden orientaatio-opinnot ja yleiset aiheet ovat väistyneet, ja Kössön mukaan nyt on päästy "itse asiaan". Kun aiheena on taktiikka, on luokkahuoneessa istumista suuri osa päivistä. 

- Tulin elokuun ensimmäisenä päivänä ja heti kahdeksalta luennolle, siinä oli minun lukuvuoteni avajaiset, hän naurahtaa. 

Ensimmäisen opiskeluvuoden keväällä muuttunut maailmantilanne on puhuttanut opiskelutovereiden keskuudessa. Euroopassa käytävä sota ja Suomen Nato-hakemus puhuttavat, kun opiskelijat toisinaan katsovat iltaisin televisiosta A-studiota. 

- Natoon liittyminen avaa hirveästi uramahdollisuuksia ulkomaille, mikä kiinnostaa itseäni. Toisaalta taustalla on se kamala mörkö, että voi joutua oikeisiin töihin eli käyttämään taitojaan. Niitähän opetellaan, jotta niitä ei tarvitsisi käyttää. 

Kyseessä ei kuitenkaan Kössön mukaan ole pelko. Ennemminkn ajatukset konkretisoivat koulutusta ja motivoivat häntä muiden opiskelijoiden mukana. 

- En voi vain puolivillaisella opetella niitä asioita, sillä voi tulla oikeasti tilanne, että kysytään mihin komppanianpäällikönä ryhmitän pioneerijoukkueen!

Elämässä muutakin kuin koulu

Uusia, aloittavia opiskelijoita Kössö haluaa muistuttaa rauhassa aloittamisesta. 

- Opetelkaa ensin olemaan tässä mukana, älkää stressatko liikaa.

Esimerkiksi tärkeiden ja ei niin tärkeiden kurssien välisen eron oppii huomaamaan, vaikka Kössökin kertoo päntänneensä ensimmäisenä vuonna yötä myöten pikkutenttejä varten. Myös opiskelun ulkopuolinen elämä on huomioitava, muistuttaa Kössö.

- Tänne on helppo jäädä viikonlopuksikin. Käyt vain salilla kavereiden kanssa ja tilaat pitsaa, ja yhtäkkiä huomaat ettet ole käynyt kotona kahteen kuukauteen. Vaikka koulu onkin tärkeää, niin olisi elämässä hyvä olla muutakin kuin tämä.