Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Juho Lehtonen

Kuvassa ulkoministeri Pekka Haavisto.

– Mahdollisuuksia erilaisiin kaoottisiin tilanteisiin Afganistanissa on, ulkoministeri Haavisto sanoi eduskunnassa.

Kabulin lentokentälle lähetetään Puolustusvoimien suojausjoukko

Eino Rissanen

Eduskunta ja tasavallan presidentti antoivat siunauksensa historialliselle sotilasoperaatiolle kiireellisesti mutta yksimielisyyden vallitessa. Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan Suomen sotilaallinen voimankäyttö operaatiossa on mahdollista.

Kesälomilta kiireellisesti kokoon kutsuttu eduskunta antoi tänään hyväksyntänsä valtioneuvoston aikomukselle lähettää Puolustusvoimien suojausjoukko Kabulin lentokentälle Afganistaniin. Hieman ennen kello seitsemää lopullisen päätöksen lähettämisestä teki tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Joukko koostuu Puolustusvoimien palkatusta henkilökunnasta, jotka ovat ilmoittautuneet tehtävään vapaaehtoisesti, kertoi ulkoministeri Pekka Haavisto. Osa heistä on palvellut Afganistanissa kriisinhallintaoperaatioissa. Joukon tarkoitus on evakuoida valtioneuvoston määrittelemät 170 henkilöä, joihin kuuluu Suomen kansalaisia, Suomessa pysyvästi asuvia afganistanilaisia sekä muun muassa Suomelle suoraan työskennelleitä paikallisia. Evakuointia tarvitsevien määrä voi mahdollisesti lisääntyä.

Suojausjoukko tulee toimimaan ainoastaan Kabulin lentokentän alueella, sillä sen ulkopuolella on talebanin tiesulkuja, joita ei tulla ylittämään, Haavisto sanoi. Evakuoitavia ei voida avustaa lentokentälle pääsemisessä. Lentokentällä toimii entuudestaan useita kansainvälisiä toimijoita ja valtioita, joista USA on keskeisin.

Tehtävän kesto on Haaviston mukaan korkeintaan yksi kuukausi. Käytännössä evakuointi tulee ilmeisesti tapahtumaan noin viikossa, sillä Yhdysvallat on luvannut turvaavansa lentokenttää 27. elokuuta asti. Suomen kansallista operaatiota johtaa Pääesikunta.

– Konsepti, jossa USA lähtisi ja pienemmät maat jäisivät Afganistaniin, ei ole mahdollinen, Haavisto totesi. 

Täysistunnon aikaan perjantai-iltapäivällä tehtävän valmistelut olivat Haaviston mukaan jo hyvässä vaiheessa käynnissä. Perjantai-iltana julkaistussa ulkoministeriön tiedotteessa kerrottiin joukkojen olevan lähtövalmiudessa.

Lähetettävästä joukosta ei toistaiseksi heru tarkempaa tietoa 

Ulkoministeri Pekka Haavisto totesi, että operaatiossa ei voida välttyä sotilaallisen voiman käytöltä.

– Alueella olevat kansainväliset joukot ovat joutuneet käyttämään aseita, Haavisto sanoi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa uskovansa, etteivät suomalaiset sotilaat joudu alttiiksi vaaralle, sillä esimerkiksi Saksan ja Norjan suojeluosastot ovat toistaiseksi välttyneet vaaralta.

Operaatiossa tullaan mahdollisesti hyödyntämään pohjoismaista yhteistyötä: norjalaisilla on alueella kenttäsairaala.

Puolustusvoimien joukon käytöstä aiheutuu enintään 792 000 euron kustannukset, kerrotaan valtioneuvoston eduskunnalle esittelemässä selonteossa.

Puolustusvoimien lähettämän joukon koosta tai sen tarkemmista ominaisuuksista ei toistaiseksi tiedetä varmaksi. Tiedotuspäällikkö Max Arhippaisen mukaan Puolustusvoimat ei kommentoi tapausta millään tavalla operaatioturvallisuuteen ja virka-aputehtävien tiedotusvastuuseen vedoten.

Valtioneuvoston selonteossa kerrotaan, että joukot olisivat parasta mahdollista kansallista suorituskykyä kriisinhallinnasta saatujen oppien ja koulutuksen ansiosta.

Useita kansanedustajia huoletti suomalaisten sotilaiden palvelusturvallisuus, esimerkiksi heidän vakuutusturvansa.

– Historiassa on tilanteita, joissa ulkomailla työskennelleiden vakuutusturva on ollut riittämätön, totesi kansanedustaja Kari Tolvanen

Haaviston mukaan sotilaiden vakuutusturva on kunnossa, ja siihen sovelletaan lakia tapaturmien ja palvelussairaiden korvaamisesta kriisinhallintatehtävissä.

Eduskunnassa vallitsi laaja yksimielisyys joukon lähettämisen tarpeesta ja asian kiireellisyydestä. Afganistanin tilannetta käsitellään eduskunnassa syvemmin syksyn aikana. Kuva: Juho Lehtonen

Äkillinen kriisitilanne sai poliitikot toimimaan nopeasti ja sopuisasti 

Kansanedustajat salin molemmilta laidoilta olivat varsin yksimielisiä operaation tarpeellisuudesta ja kiireellisyydestä. Operaatio on historiallinen, sillä lähetettävä joukko on suoraan Suomen alaisuudessa, eikä kyseessä ole kriisinhallintaoperaatio saati yhteistoiminta EU:n tai Naton kanssa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun sovelletaan lakia kansainvälisen sotilaallisen avun antamisesta.

– On hienoa nähdä eduskunta näin yksimielisenä kriisin hetkellä, Haavisto kiitteli kansanedustajia.

Haaviston ohella eduskunnan, ulkoasianvaliokunnan ja hallituksen nopeaa ja sopuisaa yhteistyötä kiittelivät niin ikään useat kansanedustajat sekä eduskunnan varapuhemies Antti Rinne.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Mika Niikosta oli tärkeää, että asia käsiteltiin eduskunnassa jo ennen kuin joukot lähetettiin.

– Jos näitä ei olisi tuotu nyt käsiteltäväksi tänne, joukkojen lähettäminen olisi tullut ilmi vasta kun joukot olisi sinne viety. Jos jotain olisi käynyt, niin luulen, että ääni olisi ollut toisenlainen tässäkin salissa, Niikko lausui.