Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Onni Isohella

Puolustusvoimien sotilaat kävelemässä kauppakeskus Kampin ovista sisään harjoituksessa.

Sotilaita menossa Kamppiin.

Kaasunaamarit Kampissa

Oskar Äyräpää

Helsingin Kampissa harjoiteltiin kemiallisilta aseilta puolustautumista.

Helsingin Kampissa järjestettiin Puolustusvoimien harjoitus maanantain ja tiistain välisenä yönä. Harjoituksen skenaariossa kemiallinen ase oltiin laukaistu Kampissa ja useat kauppakeskuksen asiakkaat olivat altistuneet myrkylle. Harjoitus oli osa jokavuotista pohjoismaista Reccex 23 -harjoitusta, jonka tarkoituksena on harjoitella CBRN valmiutta eli kemiallisilta-, biologisilta-, radiologisilta- ja ydinaseilta suojautumista. Kampissa pidettyyn harjoitukseen osallistui myös Poliisi ja Helsingin pelastuslaitos. 

Harjoituksesta teki ainutlaatuisen sijainti, mutta myös useat myrkytysuhreiksi meikatut näyttelijät, jotka eläytyivät rooliinsa erittäin hyvin. Näyttelijät toivat pelkoa ja ahdistusta harjoitukseen.

Uhreja ja lähdettä etsimässä

Saatuaan hoitoon tarvittavan kaluston kuntoon, sotilaat ja pelastajat etenivät kauppakeskukseen. Siellä heitä oli vastassa useita myrkytysuhreja, useissa kerroksissa. Vakavin tilanne oli E-tason ja ensimmäisen kerroksen välillä, missä myrkystyuhrit olivat tukkineet rullaportaat. 

Haasteista huolimatta, sotilaat ja pelastajat etenivät itsevarmasti kerros kerrokselta. Pelastajat ottivat myrkytysuhrit huostaansa ja kantoivat heidät ulos. Ulkona myrkytysuhrien vaatteet poistettiin ja täyteen suojavarustukseen pukeutuneet monikansalliset sotilaat putsasivat heidät läpikotaisin. Putsauksen jälkeen uhrit siirtyivät saamaan hoitoa kenttäsairaalaan.

Aseistettujen sotilaiden ryhmät auttoivat uhreja siinä missä pystyivät, mutta heidän tehtävänään oli löytää myrkytyksen lähde. He etenivät aina kolmanteen kerrokseen asti, jonka alueelta he löysivät epäilyttäviä laitteita. Laitteet todettiin kenttätestien jälkeen olleen todennäköisesti kemikaalin lähde, joten sotilaat siivosivat ne pois ja veivät tutkittavaksi.

Myrkytyksen lähteen löydyttyä alkoivat siivoustyöt. Sotilaat siivosivat kauppakeskusta aamuyöhön asti harjoitellen kemiallisen aseen saastuttaman alueen puhdistamista. Aamulla harjoitusalue oli jo täysin siivottu.