Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Tomi Edwards

Kuvassa suomalaisia ja yhdysvaltalaisia sotilaita

Suomalaiset harjoittelivat rakennukseen sisäänmenoa yhdessä yhdysvaltalaisten kanssa.

Kaartissa jaettiin osaamista kumppanimaiden kesken

Karl Koli

Puolustusvoimat lisää kansainvälistä harjoitus toimintaansa tämän vuoden aikana. Tällä viikolla Kaartin jääkärirykmentin Valmiusyksikkö harjoittelee yhteistyötä yhdysvaltalaisen komppanian kanssa.

Yhdysvaltalainen kevyt jalkaväkikomppania harjoittelee Kaartin jääkärirykmentissä Santahaminassa tällä viikolla. Puolasta Suomeen saapuneet yhdysvaltalaiset sotilaat harjoittelevat yhdessä Kaartin Valmiusyksikön kanssa taistelua rakennetulla alueella. 

Harjoituksen johtaja, eversti Asko Kopran mukaan harjoituksessa keskitytään pienryhmätaisteluun sekä erilaisten taktisten suoritusten kehittämiseen. Harjoitus on Kopran mukaan erittäin hyödyllinen Puolustusvoimille.

– Yhdysvallat on hyvin kyvykäs maa sotilastaidoiltaan, joten tämä tarjoaa Puolustusvoimille uusia näkökulmia harjoitteluun. Suurin hyöty tulee kuitenkin varusmiehille, sillä heille näyttäytyy tässä harjoituksessa täysin toisenlainen tulokuva, verrattuna meidän kansallisiin harjoituksiin. 

Kopran mukaan motivaatio varusmiesten keskuudessa on todella korkealla ja kiinnostus amerikkalaisten taitoja kohtaan on suuri. Kuva: Tomi Edwards

Varusmiehet tyytyväisiä yhteistyöhön yhdysvaltalaisten kanssa

Yhdysvaltalaiset saapuivat Santahaminaan viime viikolla ja he harjoittelevat siellä tämän viikon loppuun asti. He ovat pääosin harjoitelleet yhteistyössä suomalaisten kanssa, mutta kansallisia koulutuspäiviä on myös järjestetty, jolloin maat ovat harjoitelleet omien suunnitelmien mukaan. 

Harjoitukseen osallistunut yhdysvaltalainen ylikersantti David Scarborough kehuu suomalaisten varusmiesten toimintaa erinomaiseksi ja hämmästyttävän kyvykkääksi. 

– Suomalaiset sotilaat ja varusmiehet ovat hyvin taitavia ja tietävät paljon.Täällä Suomessa asioita opetetaan yksinkertaisesti, mutta erittäin tarkasti. Me voimme ottaa tähän oppia myös Yhdysvalloissa, Scarborough kertoo.

Valmiusyksikön varusmies, korpraali Joonas Siikströmin mukaan yhteistyö yhdysvaltalaisten kanssa on sujunut todella hyvin. 

– Meidät laitettiin heti ensimmäisenä päivänä harjoittelemaan keskenämme, joten opimme heti tulemaan toimeen toistemme kanssa, Sikström valaisee. 

Teplesky kertoo yhdysvaltalaisten harjoittelun jatkuvan Suomessa elokuun loppuun asti, jonka jälkeen he siirtyvät muualle. Kuva: Tomi Edwards
 

Uusia näkökulmia harjoitteluun

Yhdysvaltain maavoimien upseeri, everstiluutnantti Jacob Tepleskyn mukaan kansainväliset harjoitukset ovat tärkeitä, jotta uusia näkökulmia ja ongelmien ratkaisua voidaan tuoda osaksi omia harjoituksia. 

– Mitä enemmän harjoittelemme ulkomaisten kumppaneiden kanssa, niin sitä enemmän me opimme ja kehitämme taitojamme. Ei ole väliä onko kumppanina Puolan tai Suomen joukot, kaikki tieto on arvokasta, Teplesky kommentoi. 

Harjoittelu jatkuu yhdysvaltalaisten osalta Porin prikaatissa Säkylässä ja Niinisalossa, jonne komppania siirtyy ensi viikolla.

– Porin prikaatissa on tarkoitus harjoitella suomalaisten ja britannialaisten joukkojen kanssa Niinisalossa heinäkuun aikana, Teplesky kertoo.