Tommy Koponen

Sotilaspoliisin keltainen huomioliivi houkuttelee ihmisiä juttelemaan varusmiehen kanssa.

Kaartinjääkäri vartioi Helsingin huippukokousta

Pietu Heiskanen

Viime heinäkuussa Trump ja Putin kohtasivat Helsingissä. Juhani Kivikoski osallistui sotilaspoliisina tapaamisen järjestelyihin.

Kaartinjääkäri Juhani Kivikoski / 2. jääkärikomppania / Kaartin jääkärirykmentti / TJ 36

"Suoritan palvelustani sotilaspoliisina Kaartin jääkärirykmentissä Santahaminassa. Ikää minulla on mittarissa 20 vuotta ja asun Vantaalla. Olen erikoiskoulutettua miehistöä, joten palvelen yhteensä 255 päivää.

Tehtäväni intin aikana ovat olleen hyvin monipuolisia. Pääsin mukaan esimerkiksi Trumpin ja Putinin tapahtuman järjestelyihin, kun kotiyksikköni antoi virka-apua viranomaisille Helsingin huippukokouksen vartiointitehtäviä varten.

Yleisesti vartiointitehtävät sujuvat mutkattomasti. Aina välillä ihmiset tulevat kysymään kuulumisia ja kohtaamiset ovat useimmiten ystävällisiä. Sotilaspoliisin arki on tavallisesti hyvin rauhallista. Nyt kuluneen kesän aikana lämpötilat ovat olleet haastava yksityiskohta. Kun vartioi koko päivän suoraan auringossa, kuumuus tekee olosta epämukavan. Siksi yritän etsiä varjoisan paikan tehtävän hoitamiselle.

Olen palvellut myös muutamia kertoja edustustehtävissä kunniakomppaniassa kotiyksikön kautta. Pariin otteeseen olen osallistunut seppeleen laskuun Hietaniemen hautausmaalla ja kerran olin edustamassa valtiovierailun aikana. Silloin kunniakomppania oli mukana toivottamassa Islannin presidenttiä tervetulleeksi Suomeen.

Tiesin etukäteen, että suurin osa sotilaspoliisin tehtävistä on rakennetulla alueella ja maastossa aikaa kulutetaan vähemmän. Halusin erilaisia palvelustehtäviä, mutta virka-aputehtävät ja kunniakomppania tulivat silti yllätyksenä. En olisi uskonut, että pääsen intissä osaksi tällaisia tapahtumia.

Suunnitelmat jatkon suhteen ovat jokseenkin selvät. Kun kotiudun reilun kuukauden päästä, minulla on siviilissä odottamassa työpaikka ja suunnitelmana on etsiä sopiva opiskelupaikka."