Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Tomi Edwards

Pataljoonan komentaja ottaa vastaan paraatin.

Pataljoonan komentaja, everstiluutnantti Ari Helenius otti paraatin vastaan kunniavieraiden seurassa.

Kaartin pataljoonan perinnepäivä kunnioittaa 210-vuotiasta historiaa

Anton Hietsilta

Kaartin pataljoonan perinnepäivää juhlistettiiin Kaartin jääkärirykmentissä Santahaminassa ja Vanhan Kaartin hautausmaalla Ruoholahdessa 16. syyskuuta. Juhlapäivä alkoi aamulla Suomen Kaartin muistomerkillä, jossa pataljoonan komentaja seurueineen laski seppeleen kunnioittamaan muistomerkkiä.

Kaartin pataljoona on Kaartin jääkärirykmenttiin kuuluva joukko-osasto, jonka historia juontaa juurensa vuonna 1812 Viipurissa perustettuun 3. jääkärirykmenttiin. Kaartin arvonimi myönnetään ansioituneelle joukko-osastolle, joka Kaartin pataljoona eittämättä on. 

Päivä jatkui henkilöstön, perinnetoimikuntien, kiltojen ja yhteistyökumppaneidemme kokoontuessa Kaartin jääkärirykmentin lippukentälle. Tilaisuus huokui arvokkuutta sotilaiden ja kunniavieraiden täyttäessä kentän. Perinnepäivää oli saapunut seuraamaan pataljoonan komentajia kolmen eri vuosikymmenen ajalta.

Tilaisuus alkoi pilvisessä, mutta rauhallisessa säässä, kun sotilaat järjestäytyivät kentälle juhlallisuuksia varten. Ensimmäisenä vastaanotettiin Kaartin pataljoonan lippu juhlallisesti pataljoonan oman kunniamarssin tahdittamana. Sen jälkeen kuultiin sotilaspastori Paavo Rannan johdolla kenttähartaus. 

Tilaisuus kentällä huipentui pataljoonan komentajan, everstiluutnantti Ari Heleniuksen juhlapuheeseen. Helenius painotti juhlapuheessaan kunniakkaan joukko-osaston historian ja perinteiden arvoa:

– Perinteitä vaalimalla osoitamme arvostusta aikaisemmille sukupolville ja heidän saavutuksilleen, liitämme nuoremmat sukupolvet osaksi joukkoamme sekä kasvatamme joukkomme jäsenten yhteenkuuluvuuden tunnetta ja yhteishenkeä.

Kaartin pataljoona kouluttaa Kaartin jääkärirykmentissä sotilaspoliiseja sekä kuljettajia. Pataljoonan vastuulla on myös sotilaalliset edustustehtävät ja kohteiden vartiointi. Pitkän historiansa vuoksi se on yksi maineikkaimpia joukko-osastoja Suomen Puolustusvoimissa.

– On kunnia toimia näin hienon ja perinteikkään joukon komentajana sekä omalta osaltaan kantaa vastuu perinteiden vaalimisesta ja tiedon välittämisestä nuoremmille sukupolville, Helenius kertoi. 

Seppeleet laskettiin Suomen Kaartin muistomerkille Vanhan Kaartin hautausmaalla.

Historiaa pataljoonalla todellakin on, sillä se on ollut vahvasti mukana Suomen sotilaallisen maanpuolustuksen historian monessa vaiheessa.

– Pataljoonalla on kunnia vaalia useiden joukkojen kuten autonomian ajan Suomen Kaartin, Suomen Valkoisen Kaartin sekä talvi- ja jatkosodan aikaisen Ässä-rykmentin perinteitä, everstiluutnantti Helenius luetteli.

Tilaisuuden jälkeen pataljoonan komentaja otti kunniavieraiden kanssa vastaan Kaartin pataljoonan ohimarssin.