Kaartin jääkärirykmentti harjoittelee toimintaa rakennetulla alueella
Sapeli 19 -harjoitus on Kaartin jääkärirykmentin varusmiesten perinteinen kaksi kertaa vuodessa järjestettävä loppusotaharjoitus. Tällä kertaa mukana on myös kevyt jalkaväkiyksikkö Iso-Britanniasta.
Kaartin jääkärirykmentti johtaa 3.–10. kesäkuuta Uudellamaalla pidettävää Sapeli 19 -harjoitusta. Harjoitukseen osallistujat tulevat pääasiassa Kaartin jääkärirykmentistä, mutta myös Utin jääkärirykmentistä ja Panssariprikaatista. Lisäksi harjoitukseen osallistuu 100 sotilaan kevyt jalkaväkiyksikkö Iso-Britanniasta. Brittijoukko toimii harjoituksessa kaupunkijääkäripataljoonan yhtenä yksikkönä osana maiden välistä kahdenvälistä yhteisharjoittelua. Yhteensä sotilaita osallistuu harjoitukseen noin 800.
– Sapeli-harjoitus on perinteinen loppusotaharjoituksemme, jossa on kevään saapumiserä ja edellisen kesän saapumiserän pitkän palvelusajan soturit. Tällä kertaa harjoitukseen on meille tullut brittiläinen yksikkö, joka harjoittelee harjoituksemme sisällä, kertoo Kaartin jääkärirykmentin apulaiskomentaja, eversti Rainer Kuosmanen.
Loppusotaharjoituksen tavoitteena on testata ja kehittää joukkotuotettujen joukkojen kykyä taistella rakennetulla alueella, nimenomaan Uudellamaalla. Yhteistyöllä brittien kanssa halutaan jakaa hyviä käytänteitä, kehittää yhteistoimintakykyä ja muodostaa toimintamalli sille, miten ulkomainen kumppani otetaan harjoitukseen mukaan.
– Muun muassa eilen katsottiin vuoron perään, millä tavalla toimitaan rakennuksen sisällä. Jos siellä on tässä tapauksessa harjoituksen kohdehenkilöitä, katsotaan, kuinka kohdehenkilöitä käsitellään kiinniottotilanteessa. Hyvin tällaisia pienimuotoisia tiedonvaihtohetkiä, sitä se kahdenvälisyys tässä kohtaa on, Kuosmanen tarkentaa yhteistyön toimimista käytännössä.
Harjoittelu tapahtuu useilla alueilla Uudellamaalla: Helsingissä, Raaseporissa, Karjaalla, Tammisaaressa, Kirkkonummella, Lohjalla, Salossa ja Vihdissä. Mukana on puolustusvoimien harjoitusalueiden lisäksi myös julkisia ja yksityisiä alueita.
Harjoituksen mittakaava kasvaa harjoituksen loppua kohden. Sen aikana harjoitellaan esimerkiksi kohteen suojausta ja hyökkäystoimia vihamielistä toimijaa vastaan.
– Ensimmäiset pari–kolme päivää on pienimuotoista joukkueharjoittelua. Harjoituksen keskivaiheilla keskiviikosta perjantaihin suoritetaan jo komppaniatasoisia operaatioita. Harjoitus huipentuu lauantaina–sunnuntaina pataljoonan voimin toteutettavaan operaatioon, Kuosmanen kuvailee.
Utin jääkärirykmentistä harjoitukseen osallistuu pieni helikopteriosasto: kaksi NH90-kuljetushelikopteria ja niiden miehistöt. Helikopteriosasto liikuttaa joukkoja harjoitusalueella tilanteen mukaan. Panssariprikaatista osallistuu pioneerijoukkue, joka tukee kaupunkijääkärikomppanian harjoitusta.
Esimerkkinä käytännön harjoituksesta ensimmäinen jääkärikomppania sai ensimmäisenä harjoituspäivänä tehtäväksi siirtyä Kalkkipetteriin Lohjan Virkkalassa, mistä lähdettiin seuraavaan tehtävään. Komppanian tehtävänä oli siirtyä tyhjään Meltolan sairaalaan, tarkistaa sen alue, valvoa sitä ja valmistautua luovuttamaan se vartiokomppanialle.
Sairaala-alueesta oli tarkoitus tehdä harjoituksen jatkoa varten jatkoevakuointipaikka pataljoonalle. Siksi mitään ei saanut tuhota sisältä. Tehtävä oli lähtökohtaisesti tarkastustehtävä, eikä tiedossa ollut, että sisällä olisi ollut ketään. Kuitenkin harjoituksessa päästiin kokeilemaan myös ihmisten kiinniottoa sairaalasta, samoin kuin siivilihenkilön, talonmies Töryn suojaamista. Erityisesti hissit, 9 kpl, ja portaat piti suojata, jotta niiden välillä liikkuminen olisi mahdotonta.
Kuljettajana palvelevalle kaartinjääkäri Lari Koskiselle harjoitus on loppusota kohta vuoden kestäneen palveluksen jälkeen.
Kaartinjääkäri Lari Koskinen osallistuu harjoitukseen vähän haikein tunnelmin kohta vuoden palveluksen jälkeen. Kuljettajana palveleva Koskinen jää kaipaamaan esimerkiksi Masilla ajamista. Harjoituksessa hänestä on mielenkiintoista moneen paikkaan ajamisen lisäksi päästä harjoittelemaan rakennusten sisätiloissa.
– Varmaan juuri se taloissa sisällä ampuminen. Sitä ei ole päässyt vielä tekemään. On ollut paljon kaikkea muuta. Aina kun on ollut tilanneratoja, päällä on ollut kuskikoulutuksia tai ajoja tai muuta. Nyt pääsee oikeasti harjoittelemaan ja olemaan mukana.