Kuva: Tommy Koponen

Mikko Karjalainen ja Vesa Tynkkynen esittelivät juhlateosta ylpeästi paikalle saapuneelle yleisölle. Juhlaviikon aikana Senaatintorin lavalla nähdään ja kuullaan monenlaista ohjelmaa.

Juhlaviikko käynnistyi historiallisissa merkeissä – yleisö löysi Senaatintorille

Niko Ylä-Poikelus

Puolustusvoimien tuore historiateos nostaa satavuotisen kehityksen esiin teemoittain.

Puolustusvoimien satavuotisen historian juhlinta käynnistyi Helsingin Senaatintorilla vauhdikkaissa merkeissä. Ennen toimintanäytöksiä ja laivaston soittokunnan varusmiesyhtyeen esityksiä kuitenkin sukellettiin historian ja tieteellisen tutkimuksen pariin. Puolustusvoimat 100 vuotta -historiateos ilmestyi juhlaviikon kunniaksi, ja kauppa torille pystytetyssä esittelyteltassa kävi heti vilkkaana.

Pääesikunnan komentopäällikkö, prikaatikenraali Kim Mattsson avasi juhlaviikon sekä kirjan julkistamistilaisuuden korostamalla satavuotisjuhlan keskeisintä teemaa.

– Juhlavuotemme pääpaino on siinä, miten suuntaamme tästä eteenpäin. Sen verran voin paljastaa, että teoksessa Suomen malli antaa vahvan pohjan puolustusvoimien seuraavienkin vuosikymmenten kehittämiselle, hän luonnehtii.

Dosentti Mikko Karjalaisen mukaan kirjassa nostetaan esiin satavuotisen historian murroskohtia. Karjalainen toimi runsaasti tuoretta tutkimustietoa sisältävän teoksen päätoimittajana. Yhteensä julkaisun toteuttamiseen on osallistunut kymmenittäin johtavia sotahistorian asiantuntijoita.

– Saimme paljon uutta tietoa, jonka pohjalta voi käynnistää uusia tutkimuksia puolustusvoimien historiaan, Karjalainen korostaa.

Teoksen työstö alkoi jo vuonna 2013, ja viiden vuoden mittainen urakka onnistui tekijöiden mielestä loistavasti.

– Mukana oli erinomaiset kirjoittajat, ja tuloksena onkin kiinnostavaa tekstiä todellisten tapahtumien pohjalta, Maanpuolustuskorkeakoulun rehtorinakin toiminut professori, kenraalimajuri evp Vesa Tynkkynen kiittelee.

Hän painotti myös kaikkien suomalaisten merkitystä historiateoksen sisällössä.

– Kirja on kiitos ja kumarrus koko Suomen kansalle, sillä puolustusvoimat on asevelvollisuuteen perustuvan historiansa ajan ollut vahvasti osa yhteiskuntaa, Tynkkynen muistuttaa.

Ruotuväki on paikalla puolustusvoimien juhlaviikolla 30.5. –4.6. Helsingin Senaatintorilla. Tule nappaamaan itsestäsi kuva Ruotuväen kannessa! Voit myös osallistua kilpailuun Instagramissamme – arvomme päivittäin hienoja Ruotuväki-kahvimukeja.