Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Eeli Gröhn

Kuvassa kjktn varusmiehet verkkokaupan myymälän sisäänkäynnillä.

KJTK varusmiehet käyvät yleensä ostoksilla verkkokaupassa.

Kaartin Jääkäritoimikunta osti joululahjat koko varuskunnalle

Onni Isohella

Varusmiestoimikuntien tehtäviin kuuluu vastata palvelustaan suorittavien vapaa-ajan puitteista. Santahaminassa toimiva Kaartin Jääkäritoimikunta pääsi shoppailureissulle valitsemaan, miten varusmiehiä ilahdutetaan tänä jouluna.

Elektroniikkaliikkeen asiakkaiden päät kääntyvät, kun sisään astelee seitsemän sotilasta täysissä maastopuvuissa. Ryhmän tehtävänä on hankkia Santahaminan varusmiehille arjen piristykseksi tuotteita maasta taivaaseen.

Kauppaan marssineet taistelijat kuuluvat Kaartin Jääkäritoimikuntaan, eli KJTK:hon. KJTK on Santahaminan varuskunnan varusmiestoimikunta.

– Hankinnoilla käydään muutaman kuukauden välein. Yleensä tie vie Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevaan elektroniikkaliike Verkkokauppa.com:in myymälään, KJTK:n puheenjohtaja, alikersantti Jan Kuusi kertoo.

Varusmiehet ovat esittäneet KJTK:lle toiveita Instagramin tai yksikkö-edustajan välityksellä. Järkevät ehdotukset on listattu ja priorisoitu.

KJTK eroaa hankinoissaan muista varusmiestoimikunnista sillä, että he pääsevät itse käymään myymälässä.

Kuusen mukaan muut toimikunnat tekevät hankintansa yleensä hankintaesitteillä. Hankintaesite on asiakirja, johon varusmiestoimikunta listaa esityksensä varuskunnan tarpeista. Myymälässä käymällä KJTK saa tuotteet kuitenkin huomattavasti nopeammin käyttöönsä.

Hyllyvälejä kiertäessä kärry täyttyy varusmiesten toivomista tavaroista. Yhdessä yksikössä on pyydetty televisiota, toisessa uutta Call Of Duty -videopeliä. Pelejä tarttuu mukaan muutama. 

Varusmiesten toiveet löytyivät KJTK:n varapuheenjohtajan muistiosta. Kuva: Eeli Gröhn

Varusmiehet kääntyvät kärryn kanssa ohi eurolavasta, jonka päälle on kasattu PS5-konsoleita. KJTK:n suunnitelmissa on hankkia jokaiseen Santahaminan yksikköön uudet pelikonsolit.

– Konsolithan hankitaan kaikkiin yksiköihin samaan aikaan, jotta se olisi reilua, huomauttaa KJTK:n viestintävarusmies, kaartinjääkäri Nooa Savolainen.

Savolaisen mukaan edellisellä hankintakierroksella ostettiin PS5-pelejä ja -tarvikkeita toimikunnan ylläpitämään pelihuoneeseen sekä tarvikkeita useille komennuspaikoille. Esimerkiksi eräs vartiosto sai mikroaaltouunin. Savolaisen mukaan juuri pelit ja konsolit ovat todella kovalla käytöllä Santahaminassa.

Varusmiestoimikunta ei varusta joukkojaan vain pelikonsoleilla

Säännöllisiin hankintoihin palaa merkittäviä summia rahaa. KJTK:lla on kulujen kattamiseksi useita tulonlähteitä.

– Rykmentin kuntosalien liikuntalaitteet ovat todella kalliita, ja niiden hankkimiseen käytetään yleensä säätiöiltä saatuja lahjoitusvaroja, KJTK:n varapuheenjohtaja, kaartinjääkäri Niko Alexeev kertoo.

Tällaisia säätiöitä on esimerkiksi Urlus-säätiö, jonka tarkoituksena on tukea maanpuolustusta ja liikuntakasvatusta.

Suuret ostokset, kuten huonekalut vartiostoihin tai yleisiin tiloihin, maksetaan varuskunnan varoista. Konsoleilla ja muihin pieniin hankintoihin KJTK hankkii itse. Se kerää varusmiesten tyhjät panttipullot, ja kerryttää varojaan niiden palauttamisesta saaduista rahoista. 

Varuskunnan nuorilla asukkailla juotavaa kuluu. Sotilaskodin lisäksi jokaisessa yksikössä on oma pullojen keräyspiste, joka tyhjennetään säännöllisesti. Yli tuhannen ihmisen pullot tuottavat hyvän summan rahaa toimikunnalle, ja panttirahoilla on kustannettu esimerkiksi pelihuoneen pöytää koristava PS VR 2 -virtuaalitodellisuuslaitteisto.

 

Palpa-kassin sijaan kassalle annetaan asiakirja

KJTK:n toinen viestintävarusmies, kaartinjääkäri Valtteri Inkilä makustelee muotoiltua säkkituolia. Se voisi olla hyvä lisä pelihuoneeseen, joten varusmiehet kysyvät kassalta sen hintaa ja pitävät lyhyen palaverin. Tuoli kuitenkin tuomitaan kokoonsa nähden liian kalliiksi, joten se jää tällä kertaa hyllyyn. 

Kärry alkaa täyttyä, joten kurssi siirtyy kassalle päin. Hihnalle laskeutuu kaikenlaista: latureita, ohjaimia, pelejä ja televisio. Viivan alle muodostuva summa on lopulta tuhannen euron paikkeilla. Se tuntuu olevan KJTK:lle ihannetulos.

Kun maksun aika tulee, puheenjohtaja antaa myyjälle käteisen sijaan paperiarkin. Sille on painettu valtakirja.

KJTK ei itse hallinnoi pankkitilejään tai varojaan, vaan ne toimivat Santahaminan sotilaskodin alaisuudessa. Valtakirja on siis ikään kuin pankkikortti, jonka avulla KJTK käyttää heille kuuluvaa, sotilaskodin hallinnassa olevaa tiliä. Sotilaskodille tulee tavarat myyneeltä liikkeeltä lasku, joka maksetaan KJTK:n tililtä.

Yksikköedustajien kokouksissa on tarjolla virvoitusjuomia. Kuva: Eeli Gröhn

Tavarat siirtyvät hihnalta takaisin kärryyn ja pakun takakontin kautta Santahaminaan. Varuskunnassa yksikköedustajat joko noutavat tavarat KJTK:n toimistolta, tai KJTK itse asentaa ne pelihuoneeseen, musiikkihuoneeseen, kuntosalille tai vaikka Santahaminan frisbeegolf-radalle.

– Helpoin tapa saada omia toiveita kuulluksi varusmiehenä on laittamalla toimikunnalle viestiä tai koputtamalla toimikunnan ovelle. Yksikköedustajan kautta voi myös esittää toiveita, Kuusi kertoo. 

– Sama pätee tietenkin kaikkiin varuskuntiin. Varusmiehenä voit laittaa omalle varusmiestoimikunnallesi viestiä, niin hekin varmasti kuulevat toiveesi, Alexeev täsmentää.

Jokaisessa varusmiehiä kouluttavassa varuskunnassa on lain mukaan oltava varusmiestoimikunta. Toimikunnan tehtävänä on varusmiesten aseman ja palvelusolosuhteiden kehittäminen.