Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Oskar von Essen

Joonas Nordman nojaa puuta vasten.

Joonas Nordman on tyytyväinen uuteen reservin sotilasarvoonsa.

Reservissä luutnantiksi ylennetty Joonas Nordman ei joudu näyttelemään maanpuolustustahtoaan

Santeri Kuusela

Kiireinen näyttelijä ja koomikko Joonas Nordman tekee mieluusti tilaa kalenteristaan kertausharjoituksille.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivä tuo tullessaan tuhansia ylennyksiä myös aktiivisille reserviläisille. Täyttä työpäivää tekevät näyttelijätkin ovat ehtineet tekemään työtä maanpuolustuksen eteen.

Näyttelijä ja koomikko Joonas Nordman sai kunniakseen ylennyksen reservissä vänrikistä luutnantiksi. Ahkera kertausharjoituksiin osallistuminen näkyy uutena sotilasarvona.

– Tämä on osa tällaista luonnollista jatkumoa, Nordman perustelee.

Kiireisestä arjesta huolimatta Nordman on löytänyt kalenteristaan sopivia lovia joihin tarvittavat kertausharjoitukset on saatu sopimaan. 

– Hienolta kyllä tuntuu, että saan osoituksen tehdystä maanpuolustustyöstä.

Ylennys on hieno asia, mutta kiinnostavampaa on pohtia uuden arvon tuomia tehtäviä ja vastuita tulevissa harjoituksissa. Uusista haasteista suoriutuminen luo arvon ylennyksille.

– Pelkässä ylennysten kahmimisessa ei ole mitään järkeä, Nordman huomauttaa.

Työt kuitenkin asettavat hänelle omat haasteet kertauksiin osallistumisen suhteen. Toistaiseksi tilaa on ollut.

– Tulen mielelläni kertaamaan lisää, vaikka uusia ylennyksiä ei olisi tiedossa.

Maanpuolustus on Nordmanilla lähellä sydäntä. Vaikka nuorena hän suhtautui varusmiespalvelukseen epäilevästi, kutsuntojen jälkeen mieli muuttui.

– Minulle tuli tavoitteeksi ottaa varusmiespalveluksesta kaikki irti, hän kertoo.

Innokas reserviläinen

Reserviin siirtyessä maanpuolustustahto säilyi.

Kertausharjoitusten ohella Nordman on pyrkinyt vaalimaan varusmiespalveluksen opettamaa maanpuolustustahtoa. Muille se voi ilmetä esimerkiksi rauhanturvaajatehtävinä tai vapaaehtoisina maanpuolustuskursseina.

Nordmanin julkinen ammatti mahdollistaa varusmiespalveluksen esiin tuomisen monella tapaa.

Hän kertoo, että on mahdollisuuksien mukaan yrittänyt tuoda esiin suoritettua varusmiespalvelustaan.

– Varusmiespalvelusta en ole koskaan hävennyt tai yrittänyt piilotella. Päinvastoin yritän kehottaa siihen.

Nordmanin mielestä varusmiespalvelus ei ole pelkästään sotilaan taitojen teroittamista. Sotilastaitojen oppiminen on yksi ja tärkeä osa sitä. Kuitenkin rauhan aikana varusmiespalvelus on oiva aika oppia itsestään uusia puolia.

Ainutlaatuinen mahdollisuus

Palveluksen aikana eteen tulee paljon erilaisia haasteita. Jokainen kohtaa omat fyysiset, sosiaaliset ja psyykkiset haasteensa omalla tavalla. Kaiken kukkuraksi erilaiset nuorukaiset lyödään yhteen tupaan osaksi suurta sosiaalista koetta.

Nordmanille oli virkistävää päästä vaihtamaan ajatuksia saman henkisten, mutta lähtökohtaisesti erilaisten ihmisten kanssa. Nuoruuden omassa kuplassa elämisen jälkeen uudet ajatukset ja ihmiset kasvattavat ihmistä omalla tavallaan.

– Varusmiespalveluksen aikana pääsin tapaamaan ihmisiä, joihin en olisi muualla törmännytkään, Nordman muistelee.

Reserviupseerikurssin suorittanut Nordman oli nähnyt varusmiespalveluksen sotaisan puolen. Hän oli ennen palvelusta hakenut viestintävarusmieheksi, mutta paikka ei auennut. Yllätyksekseen kesken johtajakoulutuksen hän sai tietää auenneesta peruutuspaikasta. Tällä kertaa hakeminen tuotti tulosta.

Loppupalveluksen Nordman pääsi ihmettelemään Puolustusvoimia kulissien takaa. Hän pääsi näkemään maanpuolustuksen aivan uusista kulmista.

– Oli kiinnostavaa päästä välillä esittämään myös kriittisiä kysymyksiä Puolustusvoimien korkea-arvoisille upseereille, Nordman kertoo.