Joint Sora 17 -lentotoimintaharjoitus kehittää lentokuljetuskykyä
Joint Sora 17 -harjoituksessa lentäjille tulee tutuksi muun muassa sorapinnalle laskeutuminen.
Maanantaina Utissa alkanut Joint Sora 17 -lentotoimintaharjoitus on sujunut harjoituksen johtajan, everstiluutnantti Mikko Sarantolan mukaan pääsääntöisesti hyvin.
– Sää on perunut muutamia lentokierroksia, mutta se ei tule vaikuttamaan meidän harjoituksen tavoitteiden saavuttamiseen, hän kertoo.
Harjoitusta johtaa Satakunnan lennosto, ja siihen osallistuvat lisäksi Karjalan lennosto ja Utin jääkärirykmentti. Harjoituksen tavoitteena on kehittää taktista lentokuljetuskykyä.
– Yritämme kehittää poikkeusolojen osaamista ja ohjeistusta mm. harjoittelemalla yhteistoimintaa yhteisoperaatioiden osapuolien kanssa.
Harjoituksen painopiste on Utissa, josta lennetään Selänpään ja Immolan pienkentille, jossa on mahdollisuus harjoitella laskeutumista niin kovalle pinnalle kuin soralle. Harjoituksessa on laskeuduttu sekä soralle että kovalle pinnalle.
– Lentotoiminnan painopisteenä on taktisten lähestymisten suorittaminen pienkentille, Sarantola taustoittaa.
Sora ei ole yhtä tasainen kuin kova pinta. Sorapintaa käytettäessä suoritus on teknisesti hieman erilainen.
– Kaikki pysähtymiset, matkan riittävyys lentoonlähtöön ja laskuun täytyy tarkastella huolellisesti. Ylläpidämme osaamista, kun käymme muutaman kerran vuodessa harjoittelemassa tätä, Sarantola kertoo.
Joint Sora 17 -harjoituksessa on mukana helikoptereita ja erikoisjääkäripataljoona Utin jääkärirykmentistä. Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31:stä on Hornet-hävittäjiä. Lisäksi Satakunnan lennoston Tukilentolaivueesta harjoitukseen osallistuu kaksi Casa C-295M -kuljetuskonetta ja kolme Pilatus PC-12NG -yhteyskonetta.
Henkilöstöä harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 100, joista 60 Satakunnan lennostosta. Harjoitus päättyy perjantaina.
Harjoituksessa on tehty lähestymisiä pienkentille. Kuvassa Pilatus PC-12NG -yhteyskone.