Santeri Väänänen

Kolmessa eri joukko-osastossa varusmiespalveluksensa viettänyt upseerikokelas Leevi Larkovuo kokee oppineensa johtamistaitoja monipuolisesti eri tehtävissä.

Johtamista monipuolisissa olosuhteissa

Toni Keränen

Varusmiesjohtajien erityistehtävähaku on nyt käynnissä. Varusmiesjohtajana Ruotuväessä palvellut upseerikokelas Leevi Larkovuo kertoo palvelustehtävästään.

Upseerikokelas Leevi Larkovuo / Toimittaja, Ruotuväki-lehti / Pääesikunnan viestintäosasto / TJ 17

"Olen saanut palveluksestani irti todella paljon. Aloitin palvelukseni Porin Prikaatissa Säkylässä, jossa päädyin sotilaspoliisilinjalle ja sieltä Haminaan reserviupseerikurssille. Sieltä siirryin Kaartin jääkärirykmenttiin ja Pääesikunnan viestintäosastolle, Ruotuväen toimittajaksi. Olen oppinut palvelukseni aikana valtavasti, alkuun sotilaan perustaidoista sotilaspoliiseille ominaisiin taitoihin, jonka jälkeen sain oppia johtamisesta ja erilaisten ihmisten kanssa toimimisesta. Nyt johtajakaudellani olen päässyt hyödyntämään johtajakoulutuksesta saamiani oppeja mielekkäässä ja opettavaisessa ympäristössä sekä samalla oppinut paljon Puolustusvoimien ja muun yhteiskunnan toiminnasta laajemmin.

Nykyiseen tehtävääni Ruotuväessä kuuluu juttujen kirjoittaminen eri tapahtumista, harjoituksista, ihmisistä ja ilmiöistä. Sen lisäksi toimituksen vanhimpana vastaan siitä, että homma toimii täällä myös muiden osalta. Ruotuväessä toimittajana saa vaikuttaa paljon siihen, mistä kirjoittaa ja missä käy keikoilla, joten täällä pääsee näkemään ja kokemaan paljon itseä kiinnostavia asioita. Lisäksi tehtäviini kuuluu myös muissa erityistehtävissä olevien varusmiesten johtaminen, sekä taistelukoulutusten pitäminen etenkin viikonloppuisin. 

Olen saanut intistä valtavasti mieleenpainuvia muistoja jokaisesta palvelukseni eri vaiheesta. Johtajakoulutuksessa suoritetut johtamisharjoitukset ovat olleet samalla sekä huonoimpia että parhaimpia kokemuksia: niissä on päässyt haastamaan itseään ja näkemään miten itse toimii ja miten muut toimivat äärimmäisessä rasituksessa. Ruotuväessä olen päässyt esimerkiksi haastattelemaan Puolustusvoimain komentajaa, kahvittelemaan puolustusministerin kanssa sekä päässyt mukaan moniin mielenkiintoisiin harjoituksiin.

Ennen inttiä vietin välivuotta lukiosta valmistumisen jälkeen, ja nyt palveluksen jälkeen aloitan opinnot kauppakorkeakoulussa. Uskon, että olen saanut paljon tulevaisuuden kannalta hyödyllistä oppia etenkin palvelukseni loppuajalta. 

Johtajakoulutuksesssa oppi paljon erilaisten ihmisten kanssa toimimisesta sekä erilaisten tehtävien suunnittelemisesta ja toteuttamisesta. Ruotuväessä olen päässyt hyödyntämään johtajakoulutuksen oppeja enemmän työelämää vastaavassa ympäristössä, mikä on ollut hyvin opettavaista. Lisäksi täällä työskentelee päivittäin uusien ja erilaisten ihmisten kanssa, mikä on samalla sekä mielenkiintoista että kehittävää. Kasarmilla oltaessa olen päässyt harjoittamaan myös sotilaallista johtamista, joten johtajakaudesta täällä on saanut hyvin paljon irti. 

Aloittaessani palvelukseni tiesin jo, että minulla on vuosi opintojeni alkuun, joten halusin saada palveluksestani irti mahdollisimman paljon. Sotilaspoliisien tehtävät tuntuivat aselajeista mieleisimmiltä ja sieltä päädyin hakemaan johtajakoulutukseen. Johtajakaudeksi hain Ruotuväkeen siitä syystä, että muutama täällä palvellut kaverini kehui tämän olevan hyödyllinen ja mieluisa paikka suorittaa palvelusta. Näin päädyin suorittamaan palvelukseni viimeiset kuukaudet täällä ja voin sanoa, että olen saanut inttiajastani enemmän irti kuin olisin voinut kuvitella."

Varusmiesjohtajien erityistehtävähaku on auki 11. toukokuuta - 7. kesäkuuta. Puolustusvoimat kouluttavat erityisosaajia omaa alaansa vastaaviin sodan ajan tehtäviin. Erityistehtävissä palvelevat varusmiesjohtajat toimivat ryhmänjohtajina ja erityisosaajina. Ruotuväkeen voit hakea varusmiesjohtajaksi graafikon, toimittajan tai valokuvaajan tehtäviin. 

Hae osoitteessa http://intti.fi/erityistehtavat