Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolutusvoimat

Kuvassa Juho Haanperä.

Johtamaan pilke silmäkulmassa

Ilmari Tuokko

Upseerioppilas Juho Haanperän mukaan reserviupseerikurssin vaatimustaso on paljon korkeampi kuin aliupseerikoulussa. Rukissa hän on päässyt tekemään myös enemmän pioneerin hommia. Pioneerin tehtävät ovat Haanperän mukaan mielenkiintoisia, vaikka ne ovatkin fyysisesti rankkoja.

Upseerioppilas Juho Haanperä / Pioneerikomppania, Reserviupseerikoulu / TJ 170

"Reserviupseerikurssilla on tullut paljon uutta ja mielenkiintoista asiaa. Vaatimustaso on kovempi kuin aukissa, mutta täällä kaikki ovat keskimäärin erittäin motivoituneita, joten vaatimustaso ei tuota ongelmia. Rukissa johtamissuorituksiin kiinnitetään hieman enemmän huomiota kuin aliupseerikoulussa.

Rukissa pääsee harjoittelemaan johtajuutta sekä ryhmänjohtajana että joukkueenjohtajana, paino tietenkin jälkimmäisessä. Johtamista pääsee lisäksi harjoittelemaan niin maastoharjoituksissa kuin kasarmiolosuhteissakin. Rukissa oma aselaji on todella keskeisessä osassa, joten pioneerin tehtäviä tulee tehtyä paljon. Pioneerin tehtävät ovat mielestäni fyysisiä, mutta mielenkiintoisia.

Odotan Santahaminaan pääsyä innolla, sillä siellä pioneerihommat tulevat olemaan niin erilaisia kuin mihin olen aukissa ja rukissa tottunut. Odotan myös oman joukkueen johtamista, sillä rukissa saatujen johtajasuoritusten perusteella se tuntuu omalta jutulta. 

Olen kehittynyt intissä sosiaalisissa taidoissa ja oppinut kestämään sekä henkisesti että fyysisesti rasittavia koitoksia paremmin. Uskon, että muun muassa näistä taidoista ja rukin tarjoamasta johtajakoulutuksesta tulee olemaan paljonkin hyötyä siviilielämässä. 

Vinkkinä heinäkuussa palveluksensa aloittaville: asennoitukaa palvelukseen siten, että se on mahdollisuus saada uusia kokemuksia, kavereita ja oppeja, joita ei siviilielämässä välttämättä voisi saada. Varusmiespalvelusajasta kannattaakin ottaa kaikki irti. Muistakaa myös pitää pieni pilke silmäkulmassa, älkääkä ottako inttiä liian haudanvakavasti. 

Intissä on ollut paljon positiivisia kokemuksia, mutta rankkojakin hetkiä löytyy. Suurin koettelemus tuntuu olevan koronan aiheuttamat pitkät kiinniolojaksot, mutta niistäkin selvitään. Kaikki rankat kokemukset tuntuvat myöhemmin hyviltä, ja ne luovat porukan välille ryhmähenkeä. Hyviä hetkiä ovat muun muassa kaikki uudet asiat, joita pääsee kokeilemaan ja kavereiden kanssa koetut hauskat sattumukset.

Siistein tilanne intissä tähän mennessä on todennäköisesti maaliin pääseminen Kirkkojärven marssilla. Siitä tuli voittajafiilis. 

Reservin varalle suunnitelmat ovat vielä auki, eli mennään sinne minne tuuli kuljettaa."