Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Oscar Smith

Kersantti pöydän ääressä

Puolustusvoimat hakee varusmiesjohtajia erityistehtäviin

Johtajana erityisissä tehtävissä erityisessä ympäristössä

Valtteri Vesarinne

Puolustusvoimien täydentävä johtajahaku varusmiesten erityistehtäviin on käynnistynyt. Kersantti Veera Alahuhta kertoo omista kokemuksistaan varusmiesjohtajana, ja siitä miten omaa siviiliosaamista saa hyödynnettyä palveluksen yhteydessä.

Aliupseerioppilaiden johtajakoulutus on tulossa piakkoin päätökseen, mikä tarkoittaa suurimmalle osalle heistä siirtymistä uusien alokkaiden kouluttamiseen heinäkuussa.

Puolustusvoimat hakee kuitenkin tällä hetkellä uusia varusmiesjohtajia myös erityistehtäviin toukokuun kahdeksantena päivänä alkaneen täydentävän johtajahaun kautta. Hakuaikaa on aina kuun loppuun, 28. päivään asti.

Erityistehtävät joihin uusia johtajia haetaan vaativat varusmiehiltä jo etukäteen siviilipuolen osaamista tehtävään liittyvältä alalta. Hyviä esimerkkejä ovat Maanpuolustuskorkeakoulun tutkimusavustaja, kuvaaja tai vaikkapa Ruotuväen graafikko.

Vastuussa varusmiehistä ja heidän oikeuksista

Saapumiserän 2/22 kersantti Veera Alahuhta suorittaa palvelustaan varusmiestoimikuntien pääsihteerinä Pääesikunnan koulutusosastolla. Hän haki tehtävään jo viime syksynä miehistöhaussa, ja lähti suorittamaan alokaskauden jälkeen aliupseerikurssia tehtävään vaadittavan johtajakoulutuksen vuoksi.

VMTK-pääsihteerinä Alahuhta ajaa miltei päivittäin varusmiesten asioita eteenpäin sekä tekee yhteistyötä kaikkien Suomen muiden varusmiestoimikuntien kanssa Pääesikunnan tasolla. Tehtävän yksi päätavoitteista on olla kärryillä varusmiesten hyvinvoinnista sekä pyrkiä parantamaan yleisesti heidän palvelusolosuhteita.

– Tällä hetkellä yksi ajankohtainen aihe on ensi viikolla järjestettävät VMTK-päivät, joissa tuomme Puolustusvoimien johdolle esiin aloitteita varusmiespalveluksen parantamiseksi, mainitsee Alahuhta lähiaikojen projekteista.

Tulevat VMTK-päivät ovat Alahuhdan tehtävän kannalta yhdet vuoden tärkeimmistä, sillä niissä esitettyjen aloitteiden pohjalta voidaan vaikuttaa esimerkiksi varusmiesten varustukseen sekä lomajärjestelyihin.

Erityistehtävissäkin on mahdollista ylentyä kersantiksi asti Veera Alahuhdan tavoin. Kuva: Oscar Smith

Siviiliosaamisesta on hyötyä Puolustusvoimille

Alahuhdan palvelustehtävä eroaa tavallisesta varusmiespalveluksesta varsin paljon. Metsässä ryynäämisen sijaan päivät Pääesikunnan koulutusosastolla ovat täynnä vastuuta, mutta tapahtuvat pääosin tietokoneen äärellä. 

Aiempi kokemus eri järjestöjen vastuutehtävissä oli hänelle yksi syy hakeutua erityistehtäviin.

– Koen että näissä hommissa Puolustusvoimat saa minusta enemmän irti kuin tavallisena apukouluttajana. Palvelustehtäväni on hyvin oma-aloitteista, mutta se muistuttaa monia aiempia työtehtäviäni joita minulla on ollut, hän toteaa.

Alahuhdan kotiutuessa kesäkuussa, on VMTK-pääsihteeri yksi hyvä esimerkki tehtävästä, johon haetaan tällä hetkellä varusmiesjohtajaa. Mikäli olet erityistehtävistä kiinnostunut varusmiesjohtaja, verkkosivulta https://intti.fi/erityistehtavat löydät hyvin tarkempaa lisätietoa kaikista tehtävistä joita haku käsittää.