Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Roni Rekomaa /Office of the President of the Republic of Finland

Kuvassa Joe Biden

Joe Bidenin vierailu Suomessa sai osakseen merkittävää huomiota niin Suomessa kuin ulkomailla.

"Puolustamme jokaista tuumaa" – Joe Biden toisti tuttua viestiä Helsingissä

Akseli Köngäs

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden vahvisti Helsingissä järjestetyssä huippukokouksessa Yhdysvaltojen sitoutumisen transatlanttiseen turvallisuuteen.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden tapasi Helsingissä Pohjoismaiden päämiehiä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön isännöimässä kokouksessa korostui turvallisuus Ukrainan sodan, Suomen tuoreen Nato-jäsenyyden ja Ruotsin häämöttättävän Nato-jäsenyyden suhteen.

Huippukokouksen tiedotteen mukaan päämiehet vahvistivat kokouksessa Yhdysvaltojen ja Pohjoismaiden kumppanuutta. Kokouksen jälkeen järjestetyssä mediatilaisuudessa korostuivat turvallisuuteen ja Natoon liittyvät teemat.

Tilaisuudessa Bidenilta kysyttiin, onko vaarana, että Yhdysvaltojen sisäpoliittisten myllerrysten myötä maa saattaisi vetäytyä Natosta, minkä näkemyksen Biden tyrmäsi.

– Minä takaan sen [Yhdysvaltojen pysymisen Natossa]. Nato-jäsenyydellä on suuri tuki niin kansan kuin kongressiedustajien keskuudessa, Biden linjasi.

Suomen ja Naton puolustamisesta Biden toisti vahvaa viestiä alueellisesta koskemattomuudesta:

– Puolustamme Naton jokaista tuumaa, mukaan lukien Suomea.

Ukraina kohti länsimaista puolustusyhteistyötä

Ukrainan tukeminen nousi esille päämiesten tapaamisessa. Tiedotteen mukaan Pohjoismaat ja Yhdysvallat jatkavat Ukrainan tukemista niin kauan kuin tarve vaatii muun muassa turvallisuuteen ja talouteen liittyvällä avulla.

– Olemme vakuuttaneet jälleen, että tuemme järkkymättä Ukrainan urheaa kansaa, Biden vahvisti tiedotustilaisuudessa.

Ukrainan Nato-jäsenyys nousi mediatilaisuudessa esille. Biden tyrmäsi väitteen, että Naton linja, jossa sodassa olevia maita ei oteta Naton jäseneksi, kannustaisi Putinia jatkamaan hyökkäystään Ukrainassa.

– Sotaa käyvää maata ei oteta Naton jäseneksi, sillä myös silloin Nato olisi sodan osapuoli, mistä seuraisi kolmas maailmansota, Biden avasi.

– Kyse ei ole siitä, tulisiko Ukrainan liittyä Natoon, vaan millon Ukrainan tulisi liittyä Natoon, Biden painotti.

Hän kuitenkin korosti, että Ukrainan oleminen Naton ulkopuolella ei tarkoita Ukrainan jäämistä ilman turvallisuusyhteistyötä.

– Vahvistimme presidentti Zelenskyille, että emme jää odottamaan Ukrainan Nato-jäsenyyden toteutumista, vaan sitoudumme jo ennen sitä edistämään Ukrainan pitkän aikavälin turvallisuutta, Biden vakuutti.

Tästä esimerkiksi Biden nosti G7-maiden julkilausuman. Julkilausuman pohjalta luodaan järjestelmä, jonka myötä mikä tahansa valtio voi neuvotella Ukrainan kanssa kahdenvälisistä turvallisuussopimuksista.

– Tarkoituksena on taata, että Ukraina voi tukea itseään nykyhetkenä, sekä estää mahdolliset tulevat hyökkäykset, Biden korosti.