Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Miku Poukka

JEF-puolustusyhteistyöhön kuuluvat Iso-Britannia, Pohjoismaat, Baltian maat sekä Alankomaat.

JEF eli Joint Expeditionary Force koostuu pohjoiseurooppalaisista maista, joita yhdistävät samankaltaiset arvot, kertoo Ison-Britannian apulaispuolustusministeri James Heappey.

JEF-maiden puolustusministerit tapasivat Helsingissä

Eino Rissanen

Ison-Britannian johtama JEF-puolustusyhteistyö syveni viimeksi huhtikuussa, kun Islanti liittyi mukaan. Syksyllä on tiedossa jäsenmaiden välinen harjoitus.

Suomi isännöi 30.6.–1.7. järjestetyn JEF-puolustusyhteistyön maiden (Joint Expeditionary Force) tapaamisen Helsingissä. Vieraina olivat osallistujamaiden, eli Ison-Britannian, Alankomaiden, Pohjoismaiden sekä Baltian maiden puolustusministerit.

Tapaaminen oli Ison-Britannian johtaman JEF:in ensimmäinen melkein kahteen vuoteen, sillä koronapandemian takia jäsenmaiden edustajat eivät ole voineet tavata kuin viimeksi vuonna 2019 Liettuassa. Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen totesi tiedotustilaisuudessa, että tapaaminen tuli tarpeeseen ja oli tärkeä, koska edellisestä tapaamisesta oli kulunut niin pitkä aika.

– Haluan kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita hyvin mielenkiintoisista keskusteluista. Nämä vuosittaiset tapaamiset hyödyttävät kaikkia jäsenvaltiota ja ovat tärkeitä JEF-yhteistyön onnistumiselle, kiitteli Kaikkonen puheenvuorossaan.

Yhteistyö syventynyt askel askeleelta

Tapaamisen yhteydessä jäsenmaat allekirjoittivat hybridiuhkiin vastaamista ohjaavan poliittisen ohjausasiakirjan, harjoittelivat jäsenmaiden koollekutsumista kriisitilanteessa sekä keskustelivat syyskuussa Ruotsissa järjestettävästä Joint Protector 2021 -harjoituksesta, johon myös Suomi osallistuu.

Kymmenestä pohjoiseurooppalaisesta maasta koostuva JEF on tarvittaessa koolle kutsuttava nopean toiminnan joukko, joka toimii Itämeren ja Pohjois-Euroopan alueen lisäksi missä tahansa tarvitaan, Ison-Britannian apulaispuolustusministeri James Heappey painotti lehdistötilaisuudessa.

– JEF:in rajaaminen maantieteellisesti Pohjois-Eurooppaan olisi väärinymmärrys. Olemme joukko samanhenkisiä pohjoisia maita, joilla on päämäärä toimia missä päin maailmaa tahansa, missä intressimme ovat jaetut, hän korosti.

Vuonna 2012 Iso-Britannia aloitti JEF-joukkojen perustamisen. Täysi toimintavalmius saavutettiin kaksi vuotta sitten, ensimmäinen merivoimien harjoitus järjestettiin tämän vuoden maaliskuussa ja huhtikuussa mukaan liittyi kymmenentenä maana Islanti, Heappey luetteli puolustusyhteistyön syventymisen vaiheita.