Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Eero Tammivuori

Everstiluutnantti lipattaa jääkärille.

Everstiluutnantti Jere Vettenranta otti vastaan Kymen jääkäripataljoonan perinnepäivän paraatin.

Jääkärit kärkeen! - Kymen jääkäripataljoonan 102. perinnepäivän paraatissa palkittiin parhaimmat varusmiehet ja muisteltiin historiaa

Valtteri Vesarinne

Perjantaina järjestetyssä perinnepäivän paraatissa loisti vahvasti Kymen jääkärien perinne, ja luottamus nykyisten varusmiesten kykyyn puolustaa maatamme.

Mikkelin tori täyttyi perjantai aamupäivästä odottavaisesta väestä, kauniin keväisen auringon lämmittäessä. Yleisön huomio kiinnittyi torin eteläiseen päätyyn, kun korokkeen päälle saapui seisomaan Kymen jääkäripataljoonan komentaja everstiluutnantti Jere Vettenranta

Vettenranta käynnisti jääkäripataljoonan 102. perinnepäivän paraatin puheellaan, jossa hän painotti eritoten pataljoonan, ja etenkin sisällissodan jääkäreiden perinteikästä historiaa sekä jääkärihenkeä, jonka voi aistia vahvasti vielä nykyisenkin saapumiserän varusmiehistä. Luottamus Suomen itsenäiseen ja vapaaseen tulevaisuuteen, usko tämän toteutumiseen vaikeinakin aikoina sekä uskallus ja halu taistella sen vuoksi kuvastavat Kymen jääkärihenkeä.
 
– Jääkärit kärkeen, on meidän tunnuslause. Missä vain tarvitaan taistelussa läpimurron tekevää joukkoa, käsky on, jääkärit kärkeen. Me emme luovuta ikinä. Me emme jätä kaveria. Me uskomme, ryntäämme, voitamme, kiteyttää Vettenranta puheensa lopuksi.

Jääkärien kunnioitettavuus loisti torilla

Pataljoonan komentajan aloituksesta seurasi varsinainen perinnepäivän paraati, jonka joukkoja johti puolestaan pataljoonaupseeri, kapteeni Sami Korpela. Paraatiin osallistui yhteensä 500 henkilöä, ja mukana oli myös liuta panssarivaunuja sekä -ajoneuvoja.

Heti paraatin kättelyssä pataljoonan parhaimmat alokaskauden jääkärit sekä varusmiesjohtajat palkittiin, ja seremoniassa toistui jälleen kerran sama jääkäriperinteitä kunnioittava teema. Osa varusmiehistä nimittäin palkittiin yksivaihteisella polkupyörällä, Polkupyöräpataljoona 3:a kunnioittaen, joka on yksi Kymen jääkäripataljoonan perinnejoukoista.

Noin tunnin kestäneen paraatin kruunasi lopulta Kymen jääkärien ohimarssi, joka kulki Mikkelin torin aluetta ympäri. Ohimarssissa varusmiehiä oli niin polkupyörien selässä kuin myös panssaroitujen ajoneuvojen kyydissä, eli kontrasti oli suurta. Tapahtuma oli kaikin puolin hyvin juhlava, ja tästä oli varmasti osallistuneiden varusmiesten mukava siirtyä bussikyydeillä kohti Vekaranjärveä, ja sieltä viikonloppulomille.

Paraatissa osa jääkäreistä liikkui myös polkupyörien voimin, kunnioittaen pataljoonan perinnejoukkoja. Kuva: Eero Tammivuori

Juhlallisuuksille arvoisensa lopetus Mannerheim-ristin ritareiden edessä

Varsinaisen perinnepäivän paraatin jälkeen Mikkelin keskustan läheisyydessä sijaitsevassa Jalkaväkimuseossa järjestettiin vielä erillinen juhlatilaisuus Kymen jääkäripataljoonan henkilökunnalle sekä kutsuvieraille. Jalkaväkimuseon tiloissa jääkäreiden historia näkyi ja kuului vahvasti. 

Museon ritarisalin seiniä koristivat muun muassa kuvat kaikista jalkaväen Mannerheim-ristin ritareista, ja tilaisuuden aikana kuultiin niin Rakuunasoittokunnan esittämiä marsseja kuin myös luentoja Kymen jääkäripataljoonan perinnejoukkojen historiasta. Tunnelma ritarisalin miljöössä oli kaikin puolin juhlava, sekä myös hyvin sotilaallinen. Tilaisuuden lopussa myös henkilökunnan jäseniä palkittiin heidän ansiokkaasta työstään.