Jääkäriprikaati vartioi Angry Birds -leikkipuistoa – Joulupukin paja jäi suunnitelmissa vähemmälle huomiolle

Jääkäriprikaatin johtamassa paikallispuolustusharjoituksessa turvallisuusviranomaiset oppivat tuntemaan toistensa suorituskyvyt ja harjoittelelivat yhteisiä toimintatapoja Lapin alueella.

Jääkäriprikaatissa on täysi hulina päällä. Varuskunta on suojattu ja sisäänpääsyä on rajoitettu. Puolustusvoimat on kohottanut valmiutta. Suomen tasavallan presidentti ja valtioneuvosto ovat päättäneet, että alkuviikon normaaliolojen häiriötilanteet ovat ylittäneet turvallisen rajan ja on aika toimia.

Lapin aluehallintoviraston edustalla suoritetaan henkilönsuojaustehtävää. Jääkäriprikaatin komentaja eversti Jyrki Kaisanlahti kävelee saattueensa kanssa sisälle, jossa aluehallintoviraston ylijohtaja Kaisa Ainasoja, Lapin poliisilaitoksen ylikomisario Rauno Pätsi, Lapin pelastuslaitoksen pelatuspäällikkö Timo Rantala, Lapin rajavartioston rajatoimiston päällikkö Hannu Markkula sekä muut merkittävät henkilöt jo odottavat. Kaikkien asetuttua paikoilleen tiedotustilaisuus voi alkaa.

Näin alkoi Rovaniemellä Lappi 118 -harjoituksen kolmas päivä. Lappi 118 -harjoitus on yksi viidestä maavoimien järjestämästä paikallispuolustusharjoituksesta, toisin sanoen papu-harjoituksesta. Lapin alueen harjoituksen johti everstiluutnantti Arto Vaarala.

– Tavoitteena on harjoitella ja kehittää paikallistason viranomaisyhteistyötä häiriötilanteissa sekä parantaa reserviläisten, varusmiesten ja henkilökunnan osaamista paikallispuolustuksen tehtävissä, Vaarala avaa papu-harjoitusten tavoitteita.

Lappi 118 -harjoituksessa keskityttiin Pohjois-Suomen puolustamisen harjoitteluun. Alue tuo Vaaralan mukaan omia haasteita.

– Lapin alueella ei ole niin paljoa infrastruktuuria ympärillä, jos vertaa esimerkiksi pääkaupunkiseutuun, missä ympäristö on urbaanimpi. Meillä etäisyydet ovat pidempiä, resursseja on vähemmän ja tilannetietoisuus korostuu, Vaarala vertaili.

Lämpötila ei puolestaan aiheuttanut joukoille niin paljon haasteita, vaikka parinkymmenen pakkasasteen pahemmalle puolelle harjoituksen aikana mentiinkin.

– Täällä päin kouluttajat, varusmiehet sekä reserviläiset ovat tottuneet pakkaseen. Nyt on vuodenaikaan nähden ihan normaali talvisää, hän naurahtaa.

Kasi-liiveihin pukeutuneet varusmiehet harjoittelivat kaupunkilaisten ja turistien seassa.

 

Harjoituksen ensimmäisinä päivinä harjoiteltiin monenlaisia uhkakuvia. Rovaniemen alueella on päivien aikana ollut erilaisia häiriötilanteita poliisilaitoksella, tyhjässä koulurakennuksessa, lentoasemalla, varuskunnassa sekä Kemijärveltä Rovaniemelle johtavalla tiellä.

– Alueilla on liikkunut aseellisia henkilöitä, pommiuhkauksia on esitetty ja juomavettä on saastutettu.

Tiistain harjoituksessa Ounaskosken koululla räjähti kuvitteellinen pommi ja samana päivänä yksi räjähdeauto oli pysäytetty matkalla Rovaniemelle.

Tilanteissa on simuloitu myös toimintaa turvallisuusviranomaisten loukkaantuessa. Suurimpia operaatioita oli Lapin poliisilaitoksen valtausyritys.

– Maanantaipäivänä oli poliisilaitoksen valtausyritys, jossa testattiin, kuinka omia tiloja pystyttäisiin puolustamaan. Kaikissa näissä tilanteissa olemme pyytäneet nopeasti virka-apua, erilaisia erikoisjoukkoja ja -kalustoa puolustusvoimilta, kertoi ylikomisario Rauno Pätsi.

Puiston laidalla seisova varusmies tähystää horisontissa näkyvää siltaa. Hänen vieressään on taistelupanssarivaunu Leopard 2A4, jonka sisällä on hänen alaisiaan operoimassa. Heidän välittömässä läheisyydessään osa pioneerijoukkueesta on suorittamassa omaa tehtäväänsä Kasi-liivit yllään.

– Tehtävänäni on johtaa taistelupanssarivaunun toimintaa puolijoukkueen vahvuisella osastolla. Tällä hetkellä tähystämme tuonne sillan suuntaan ja liikenteen kulkua siellä, varusmies paljastaa.

Jääkäriprikaatin valmiusyksikössä palveleva upseerikokelas on saanut koulutuksensa peruskoulutuskauden jälkeen Panssariprikaatissa, Parolassa. Hänen mielestään Lapin maasto on hankalampi vaunun toimintaa ajatellen verrattuna etelään.

– Lapin maasto on avoimempaa ja esimerkiksi valmiita vaunujen uria ei ole toisin kuin Parolassa. Täälläpäin on myös paljon enemmän lunta ja metrien kinosten alta ei aina edes erota, missä on isoja kiviä, kokelas arvioi.

Harjoitusympäristönä toimi siviilien ja turistien täyttämä Rovaniemen keskusta sekä sen taajama-alueet. Keskiviikon aamupäivästä yksi jääkärijoukkue on kohteensuojaamistehtävässä keskustassa poliisin ja aluehallintoviraston edustalla, toinen osasto on sillan välittömässä läheisyydessä ja mäen päällä puistossa osa panssarivaunujoukkueista toimii suojaustehtävässä. Varuskunnan alueelle on sijoitettu huollon osat ja kaupunkiin vievät tieurat on otettu haltuun valvonnan alle.

Siviilit pystyivät siis arkipäiväisessä elämässään törmäämään harjoitteleviin viranomaisiin. Joillekin harjoitus tuli täytenä yllätyksenä ja he jäivät seuraamaan toimintaa kiinnostuneina siitä, kuinka omia kotikulmia tositilanteen tullen puolustettaisi. Innokkaimmat, kuten Lasse Mella, tulivat varta vasten katsomaan papu-harjoitusta.

– Tämänkaltainen toiminta lisää turvallisuuden tunnetta ja tällainen toiminta kuuluukin olla välillä myös näköisällä. Ainakin ulkomailla puolustusvoimat ja aseväki on ollut näkyvissä, esimerkiksi Norjassa, niin mietin että Suomessa e i hirveästi tällaista ole, Mella pohtii.

Loppuviikosta harjoitus jatkui pelkästään puolustusvoimien henkilöstöllä. Muilla turvallisuusviranomaisilla harjoitus jatkui vain keskiviikon iltaan asti, sillä heidän piti samalla ylläpitää normaalia toimintaansa.

Ohjelmaan kuului vielä muun muassa sotilaspoliisien eräänlainen lopputesti torstaina. He ryhmittyivät kohteen suojaamiseen, jota valmiusyksikkö yritti vallata.

Kaikkiaan harjoitukseen osallistui henkilöstöä Jääkäriprikaatista, Kainuun prikaatista, Lapin lennostosta, Lapin rajavartiostosta, Lapin poliisilaitoksesta, Lapin aluehallintovirastosta, Lapin sairaanhoitopiiristä, Finaviasta ja Lapin pelastuslaitoksesta. Harjoituksen kokonaisvahvuus oli noin 600 henkilöä.

– Lapin alueella viranomaistoiminta on selkeämpää verrattuna etelään. Täällä on periaatteessa vain yksi viranomainen hallinnonalaa kohti, kun taas pääkaupunkiseudulla haasteita tuovat useat eri toimijat. Myös väestön paljous ja infrastruktuuri joudutaan etelässä ottamaan vielä paremmin huomioon, Vaarala pohtii.

Suomen pohjoisimman joukko-osaston lisäksi tällä viikolla paikallista puolustautumista harjoiteltiin myös Kainuun prikaatin järjestämässä Kuopio 18 -harjoituksessa. Loput kolme papu-harjoitusta pidetään tällä viikolla Kymenlaakson, Vaasan ja Uudenmaan alueilla.

 

Näköislehdet