Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustusvoimat

Kuva vuoden 2019 itsenäisyyspäivän paraatista.

Viimeisin itsenäisyyspäivän paraati järjestettiin ennen koronapandemiaa Tampereella vuonna 2019.

Itsenäisyyspäivän paraatissa on vanhaa ja uutta

Julius Numminen

Puolustusvoimat juhlistaa Suomen 105. itsenäisyyspäivää 6. joulukuuta valtakunnallisella paraatilla Haminassa. Maasotakoulu aikoo tehdä perinteikkäästä tapahtumasta omansa näköisen.

Paraatin järjestelyistä vastaavan Maasotakoulun Reserviupseerikoulun johtajan, eversti Mikael Salon mukaan tämän vuoden paraatissa tulee näkymään hyvin konkreettisesti sille asetettu teema, "turvallisuus tehdään yhdessä".

– Teema on mainio meille Kaakkois-Suomessa ja Kymenlaaksossa, sillä meillä turvallisuuden tekeminen yhdessä osataan. Tätä yhteistyötä kuvaa paraatiin osallistuva joukko, jossa on tapahtuman historiaan peilaten sekä vanhaa että uutta, Salo sanoo.

– Vanhana ja vakiintuneena ovat paraatissa tänäkin vuonna mukana kaikki puolustushaarat, Maanpuolustuskorkeakoulu, Rajavartiolaitos, veteraanit sekä maanpuolustusjärjestöt. Uutena elementtinä mukana on Poliisin, Tullin sekä Pelastuslaitoksen kalustoa, jotka kuvaavat Maasotakoulun tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa, hän jatkaa.

Viranomaiset eivät ole paraatin ainoa kokonaismaanpuolustusta alleviivaava taho. Salo kertoo myös Etelä-Kymenlaakson maakuntakomppanian osallistuvan paraatiin. 

– Sillä me korostamme hyvällä tasolla olevaa paikallispuolustustamme. Maakuntakomppania on aina paikallispuolustuksen ytimessä. Ja kun jokainen hoitaa oman tonttinsa paikallisesti, syntyy puolustukselle valtakunnallinen merkitys, Salo kiteyttää.

Juhlapäivän kulku

Uudet ja vanhat kasvot osallistuvat paraatiin yhteensä noin 1200 henkilön voimin. Paraatikatselmus järjestetään Haminan urheilukentällä kello 12.00 alkaen. Ennen sitä on lipunnosto RUK-päärakennuksella sekä Suomen lipun aukiolla kello 8.00, seppeleenlaskutilaisuus Johanneksen kirkon puistossa kello 9.00 ja juhlajumalanpalvelus Marian kirkossa kello 10.00.

Ennen ja jälkeen paraatikatselmuksen tapahtuu myös ilmassa. Utin jääkärirykmentin NH90-kuljetushelikopterit lentävät urheilukentän yllä ennen paraatijoukkojen saapumista ja osallistuvat ohimarssin ylilentoon yhdessä muun muassa neljän Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjän kanssa.

Kello 13.15 alkavaan ohimarssiin osallistuu ilma-alusten alapuolella noin 900 henkilöä jalan. Maasta käsin löytyy ihmeteltävää myös ajoneuvojen ystäville.

– Ohimarssissa ajoneuvoja on yli 50, ja ensimmäisen kerran historiassa ohimarssiin osallistuu ajoneuvoja myös Poliisilta ja Tullilta, korostaen teemaamme yhteistyön merkityksestä, Salo kertoo.

Ohimarssin ottaa vastaan Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Timo Kakkola. Hänen vierellään tulee olemaan Haminan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Titta Erkkilä

Haminaan mars!

Salon mukaan Haminan kaupungin kanssa on toimittu tiiviisti yhdessä paraatin järjestämiseksi.

– Paraatin miljöö on ainutlaatuisesti sovitettu Haminan keskustaan, aivan kaupungin ytimeen. Sillä tuodaan esille Haminan kaupungin ja Maasotakoulun yhteistyötä. Omaleimaisuutensa tapahtumaan tuo myös se, että toimintakenttä on Suomen lipun aukiolla, jossa on Suomen suurin lippu, yksi Haminan tunnuksista, Salo kertoo.

Toimintakentällä on ohimarssin jälkeen nähtävissä "Maavoimien suorituskykyisin kalusto". Sen lisäksi siellä voi tutustua muun muassa Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen toimintaan sekä eri viranomaisten, kuten Poliisin ja Pelastuslaitoksen kalustoon.

Salo toivoo, että mahdollisimman moni saapuisi ihailemaan paraatia paikan päälle. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

– Paikalle kannattaa tulla vaikka vähän pidemmältäkin, koska täällä kaikki on kompaktisti lähellä. Kävellen löytää helposti ja tehokkaasti jokaiseen tapahtumapaikkaan, Salo kuvaa. 

– Siispä lämmintä päälle, repullinen hyvää mieltä matkaan, ja tänne Haminaan vaan, Salo kehottaa.