Antti Virtanen

Itsenäisyypäivän paraatin vastaanotti sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Timo Rotonen.

Itsenäisyyspäivän paraati keräsi katsojia Tampereella

Leila Kauppila

Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati marssittiin Tampereella juhlavissa merkeissä.

Puolustusvoimat juhlisti Suomen itsenäisyyttä tänään Tampereella valtakunnallisella paraatilla. Perinteikäs ja juhlallinen paraati keräsi Tampereen kaduille katsojia joulukuun sateisesta säästä huolimatta.

Päivä alkoi Kalevankankaan hautausmaalla seppeleenlaskun merkeissä, ja ennen paraatikatselmusta Tampereen tuomiokirkossa toimitettiin jumalanpalvelus. Päivän aikana yleisöllä oli myös mahdollisuus tutustua kalustonäyttelyyn Ratinanniemessä.

– Tulimme viettämään itsenäisyyspäivää tänne, koska kävimme Sampon kanssa kesällä Parolan panssarimuseossa katsomassa panssarivaunuja ja ne kiinnostivat häntä, kertoo Anne Kemppainen, joka on tullut katsomaan kalustonäyttelyä Sampo Heikkisen kanssa.

– Nämä ovat hienoja, Heikkinen kommentoi kalustoa ja nimeää suosikikseen kaikki näytillä olleet ajoneuvot.

Paraatin vastaanotti puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Timo Rotonen. Varsinaisen ohimarssin reitti kulki Tampereen valtatiellä. Marssia edelsi paraatikatselmus Ratinan stadionilla.

– Tänään vietämme itsenäisyyspäivää rauhan vallitessa. Puolustusvoimien toiminnan keskeinen tavoite on ennaltaehkäistä sotilaallisen voimankäyttö Suomea vastaan ja välttää joutuminen sotilaalliseen kriisiin, Rotonen muistutti kuulijoita puheessaan.

– Ennaltaehkäisy perustuu uskottavaan puolustuskykyyn, suorituskykyisiin joukkoihin ja vahvaan maanpuolustustahtoon. Se edellyttää materiaalista varautumista, valmiutta ja jatkuvasti osoitettua tahtoa ja kykyä puuttua suvereniteetin koetteluun.

Paraatijoukkoja komensi maavoimien operaatiopäällikkö Rami Saari ja kenttähartauden toimitti kenttäpiispa Pekka Särkiö.

Paraatiin osallistui joukkoja kaikista puolustushaaroista. Maa-, meri- ja ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Rajavartiolaitoksesta, Puolustusvoimien logistiikkalaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä osallistujia oli yhteensä noin 1300 henkilöä ja yli 50 ajoneuvoa. Näiden lisäksi ohimarssissa nähtiin ratsuosasto Tampereen Seudun Ratsuväen Kilta Ry:stä.

Ruotuväki onnittelee 102-vuotiasta itsenäistä Suomea ja toivottaa lukijoille hyvää itsenäisyyspäivää!