Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Eero Tammivuori

Kuvassa Iso-Britannian maihinnousualus HMS Albion

Yleisön oli mahdollista vierailla HMS Albionissa 23.5.2023

Iso-Britannian maihinnousutukialus vierailee Helsingissä

Akseli Köngäs

HMS Albion on ensimmäinen Iso-Britannian sotalaiva, joka vierailee Suomessa Naton jäseneksi liittymisen jälkeen.

Iso-Britannian maihinnousutukialus HMS Albion vierailee parhaillaan Helsingin Munkkisaaren satamassa. Vuonna 2001 valmistunut alus on 176 metriä pitkä ja noin 29 metriä leveä. Helsingin vierailun aikana kyydissä on noin 400 henkilöä.

Laivan komentaja, kommodori Marcus Hember Iso-Britannian merivoimista kertoo vierailun olevan osoitus liittolaisuudesta.

– Suomen Nato-jäsenyys on merkittävä asia niin Suomelle kuin Natollekin. Olemme täällä oppimassa teiltä ja suunnittelemassa, miten voimme toimia yhdessä tulevaisuudessa, avaa Hember vierailua.

– Olemme täällä osoittamassa sitoumustamme tämän alueen turvallisuuteen, hän lisää.

HMS Albionin komentaja, kommodori Marcus Hember. Kuva: Eero Tammivuori

Harjoituksesta toiseen

HMS Albion on ollut merellä yhdeksän ja puoli kuukautta viimeisestä 12 kuukaudesta. Viimeisimpänä alus on osallistunut Aurora 23 -harjoitukseen Ruotsissa. Suomen vierailun jälkeen vuorossa on Naton BALTOPS 23 -harjoitus.

Helsingissä merimiehillä ja merijalkaväellä on hetki aikaa levätä.

– Tämä on loistava mahdollisuus antaa miehistölleni lepoa. Olemme olleet useita kuukausia merellä. Kun meillä on mahdollisuus tulla satamaan ja antaa ihmisille pieni tauko, on se erittäin arvokas mahdollisuus, kuvailee Hember Suomen vierailua.

Lepäämisen lisäksi HMS Albion harjoitteli Merivoimien kanssa. 

Tarkkoja yksityiskohtia harjoittelusta Hember ei kerro, mutta ainakin maiden välistä yhteistoimintaa harjoiteltiin.

Suomalaista osaamista kyydissä

Sota-aluksen kyytiin on mahtunut myös suomalaisten osaamista. Laivan pää- ja apumoottorit sekä potkurit ovat Wärtsilän valmistamia.

Alukseen mahtuu neljä maihinnousualusta, joiden kyytiin mahtuu jopa 130 merijalkaväen taistelijaa. Maihinnousualuksilla voidaan kuljettaa kymmeniä tonneja lastia ja niiden kyytiin mahtuu jopa Challenger 2 -taistelupanssarivaunu.

Maihinnousualusten lisäksi HMS Albion hyödyntää joukkojen siirtämiseen helikoptereita ja kevyempiä aluksia. 

– Joukkojen lähettäminen maalle on tarkka prosessi. Helikopterit ja maihinnousualukset etenevät eri nopeuksilla, joten niiden lähettämisen kanssa täytyy olla tarkkana, jotta joukot saapuvat kohteeseen samaan aikaan, aluksen henkilökunta kertoo.

HMS Albionin sisällä sijaitseva maihinnousualus kuvattuna aluksen mediapäivänä. Kuva: Eero Tammivuori