Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Tomi Edwards

Chinook CH-47 Edestä

Boeing CH-47 Chinook on raskas kuljetushelikopteri.

Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen helikopterit harjoittelivat yhdessä Utin jääkärirykmentin kanssa

Ilmari Parviala

Suomessa on tänä kesänä vieraillut kansainvälisiä helikopterijoukkoja Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista. Yhteistoiminta on sujunut mallikkaasti ja haastavat logistiikkaketjut ovat pelanneet erinomaisesti.

Puolustusvoimissa vietetään tänä vuonna aktiivista harjoituskesää. Kansainvälisten yhteistyökumppanien osallistuminen harjoituksiin on ollut näkyvää ja harjoitukset ovat olleet onnistuneita. Suomalaisia pidetään hyvänä ja arvostettuna harjoituskumppanina. 

Tampere-Pirkkalan lentokentällä järjestettiin keskiviikkona, 3. elokuuta tilaisuus, jossa media pääsi tutustumaan Utin jääkärirykmentin, Iso-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien ja Yhdysvaltain maavoimien ilmailun joukkojen käyttämään kalustoon. Esillä oli suomalaisten käyttämä NHIndustriesin NH90, kaksi kappaletta Boeingin CH-47 Chinook -helikoptereita ja Sikorsky UH-60 Black Hawk -helikopteri. Toinen esittelyssä ollut Chinook oli iso-britannialainen ja toinen yhdysvaltalainen. 

NH90 ja Black Hawk ovat keskiraskaita kuljetushelikoptereita, kun taas Chinookit luokitellaan raskaiksi kuljetushelikoptereiksi. 

 

Helikoptereiden suorituskykyä esiteltiin lentokierroksilla. Kuva: Tomi Edwards

 

Utin jääkärirykmentin Helikopteripataljoonan 60-vuotisiin perinteisiin kansainvälisyys on kuulunut alusta asti. Helikopteritoiminnassa kansainvälisyys on ollut eduksi. Erityisesti 2000-luvulla kansainvälistä yhteistoimintaa on ollut paljon, mikä näkyy muun muassa yhtenevinä menetelminä joukkojen kuljettamisessa, jossa on toimittu jo pitkään kansainvälisten standardien mukaisesti. Pitkä yhteistoiminnan tausta on ollut eduksi myös tämän kesän harjoituksissa.

 

Aiempi kokemus yhteistoiminnasta helpottaa yhteistyön tekemistä myös jatkossa. Kuva: Tomi Edwards

 

Yhteisten harjoitusten tavoitteina on ollut kehittää yhteistoimintaa kansainvälisten kumppanien kanssa ja vahvistaa Suomen kokonaispuolustuskykyä. Helikopteritoiminnassa keskiössä on ollut erityisesti logistiikka. Utin jääkärirykmentin helikopteripataljoonan komentaja, everstiluutnantti Jaakko Kauppinen on ollut harjoitusten kuljetusketjuihin tyytyväinen. 

– Tukikohdat Satakunnan lennostossa ja Lapin lennostossa ovat toimineet hyvin. Yksi harjoituksen kokonaistavoitteista on ollut logistiikan toiminnan arviointi ja olemme todenneet, että taso on erittäin hyvä, Kauppinen kehuu.

Hyvin onnistuneet harjoitukset eivät ilmesty tyhjästä. Harjoitusten suunnittelu on aloitettu kuukausia etukäteen. Suunnittelua on Kauppisen mukaan helpottanut yhteinen käsitys tavoitteista ja yhteistoiminnasta. Kauppinen kiittelee kansainvälisiä yhteistyökumppaneita ammattitaitoisuudesta ja siitä, että sovituista asioista pidetään kiinni. 

 

Kansainvälinen yhteistyö on sujunut hyvin. Kuva: Tomi Edwards

 

Heinäkuun aikana kansainväliset helikopterijoukot ovat osallistuneet Suomessa järjestettyihin RYSKE- ja Vigilant Fox -harjoituksiin. Kauppisen mukaan harjoittelun makuun päästiin nopeasti, josta kuuluu kiitos hyville yhteisille menetelmille.

Tiedossa on vielä yhteistoiminnan harjoittelua muun muassa Utin ja Tampereen alueella, vaikka iso-britannialaiset joukot poistuvatkin tämän viikon aikana. Syksyn yhteistoimintaharjoituksista Kauppinen ei vielä osaa sanoa. 

 

Chinookin sisätilat ovat käytännöllisyyden sanelemat. Kuva: Tomi Edwards

 

Yhdysvaltalaisille helikopterijoukoille kansainvälinen yhteistyö on tuttua, vaikka osa joukosta onkin Suomessa ensimmäistä kertaa. Yhteistyön avulla voidaan parantaa suorituskykyjen kehittämistä sekä yhteensovittaa kumppanimaiden toimintamalleja yhteen. Harjoituksiin osallistuneet yhdysvaltalaiset ovat kiitollisia mahdollisuudesta osallistua harjoituksiin Suomessa.