Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Tomi Edwards

Iso-Britannian F-35B-hävittäjä suomalaisen Hornetin vieressä.

Vieraileva F-35B ja suomalainen Hornet vieretysten Rissalassa.

Iso-Britannian F-35-hävittäjät vierailivat Rissalassa

Ilmari Parviala

Iso-Britannian F-35B-hävittäjät vierailivat Karjalan lennostossa, Rissalassa tällä viikolla. Yhteistoiminta antaa hyviä eväitä puolustusvoimien tulevaisuutta varten.

Karjalan lennosto isännöi Iso-Britannian Royal Airforcen F-35B Lightning II -hävittäjien vierailua Rissalassa tällä viikolla. Kolmipäiväisen vierailun aikana Joint Expeditionary Forceen (JEF) osasto harjoitteli yhteistoimintaa suomalaisten Hornet-hävittäjien kanssa. 

JEF on Itämerelle, Pohjois-Atlantille ja Pohjois-Eurooppaan keskittynyt joukko, jonka kanssa Suomi on tehnyt yhteistyötä jo vuodesta 2017 ja Ilmavoimat vuodesta 2018. 

Karjalan lennoston komentajan, eversti Aki Puustisen mukaan yhteistoiminta JEFin kanssa on ollut suomelle kannattavaa.

– Tämä on meille suomalaisille aika luontevaa, tässä on kaikki Pohjoismaat, Baltia, Iso-Britannia ja Alankomaat mukana. 

Karjalan lennoston komentaja, eversti Aki Puustinen oli tyytyväinen yhteistoimintaan. Kuva: Tomi Edwards

Tarkoituksena JEFillä on kehittää osallistuvien maiden suoritus- ja yhteistoimintakykyä, ennaltaehkäistä kriisejä ja tarvittaessa osallistua kriisinhallintaan. 

Vaikka Suomea ja Ruotsia lukuunottamatta kaikki JEF-yhteistyöhön osallistuvat valtiot ovat Nato-maita, ei Suomen Natoon liittyminen korvaa JEFin kaltaisia pienempiä, alueellisia yhteistyöhankkeita. 

– Nato on aikanaan oma kontekstinsa, mutta Naton sisällä tulee aina olemaan erillisiä klustereita, jotka harjoittelevat Nato-kontekstissa. Näiden lisäksi on myös kahden- ja kolmenvälisiä suhteita, meillä tulee varmasti olemaan esimerkiksi Ruotsin kanssa yhteistoimintaa myös jatkossa.

Tällä viikolla toteutettu yhteistyö avaa myös ovia Suomen Ilmavoimille, sillä Suomeen on tulossa lähivuosina F-35A Lightning II -hävittäjiä 64 kappaletta. Vaikka vierailevan hävittäjän malli ei ole tismalleen sama kuin Suomeen tilattu, antaa se silti hyvää osviittaa siitä, miltä Hornetien ja F-35:n yhteistyö voisi siirtymäkaudella näyttää. 

– Tärkeää on neljännen ja viidennen sukupolven hävittäjien yhteistoiminta. Meillä Ilmavoimissa tulee olemaan usean vuoden siirtymäaika, jolloin meillä on käytössä Hornet ja F-35, ja tällöin tulee tietää kuinka me maksimaalisen tehokkaasti käytämme niitä yhteen.

Käytännön tasolla yhteistoimintaharjoitus piti sisällään luonnollisesti lentämistä ja tapahtumien läpikäyntiä. Keskiviikkona 29. kesäkuuta lennettiin normaalia mittavampi lentokierros, johon osallistui myös neljä Hornetia Karjalan lennostosta, kaksi F-35B:tä sekä Lapin lennoston viisi Hornet-hävittäjää.  
 

F-35B Edustaa ylpeänä Savon siimeksessä. Kuva: Tomi Edwards


Yhteistoiminta poiki myös joitain toivottuja kehityskohteita.
 
-– Me tunnemme toisemme niin hyvin, että emme sano välttämättä kaikkea radiojaksolle. Se on vähän kuin jääkiekkoa: koukkaa tuolta, niin syötän lapaan. Tällaiset asiat voivat kuitenkin rajoittaa maksimaalista tehokkuutta, Puustinen analysoi.  

Puustinen kertoo ottavansa jatkossakin vierailijoita mielellään vastaan ja suhtautuu yhteistoimintaan avoimin mielin, vaikka jännitteet Euroopassa ovatkin toisinaan vaatineet nopeaa reagointia. 

– Tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa toiminta on aika lyhytjänteistä. Ennen suunnitelmat tehtiin vuosiksi eteenpäin, mutta nyt suunnittelujänne voi olla alle kuukauden. 

Normaalia nopeatempoisempi suunnittelurytmi ei tunnu kuitenkaan lennoston komentajaa säikäyttävän. 

– Me olemme valmiina. Tänne on kuitenkin mukava tulla. Kukapa ei haluaisi tulla kesällä Savoon käymään Kallaveden äärelle.