Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Jesse Liitola

Kuvassa luutnantit vannovat virkavalansa.

Kadetit vannoivat virkavalansa, jonka jälkeen kuultiin juhlava Lippulaulu.

Sinun puolestas elää ja kuolla

Karl Koli

Tuoreet luutnantit vannoivat virkavalansa Presidentinlinnassa. Luutnantit aloittavat uransa presidentti Sauli Niinistön mukaan poikkeuksellisissa oloissa.

106. kadettikurssi ja 89. merikadettikurssi päättivät opintonsa Presidentinlinnassa järjestetetyssä juhlallisessa seremoniassa, jossa tasavallan presidentti Sauli Niinistö ylensi kadetit luutnanteiksi. 

Virkavalassaan luutnantit vannoivat noudattavansa Suomen lakeja ja toimivansa oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti kansalaisten ja yhteiskunnan parhaaksi. 

Niinistö onnitteli luutnantteja opintojensa päättämisestä ja uran aloittamisesta Puolustusvoimissa sekä Rajavartiolaitoksessa. Puheessaan hän muistutti tuoreita upseereja maailman nykytilasta ja Nato-jäsenyyden tuomista mahdollisuuksista. 

– Aloitatte uranne aikana, jona maailma on epävakaassa tilassa eikä näköpiirissä ole suurta muutosta tilanteeseen. Teidän onkin hyvä aktiivisesti varautua muuttuviin tilanteisiin.

– Suomen tuleva Nato-jäsenyys tulee näkymään valmistuvien upseerien tehtävissä uranne aikana. Tehtävät monipuolistuvat ja suomalaiselle sotilasosaamiselle on kysyntää myös Naton rakenteessa. Laadukas koulutus on luonut teille valmiuksia ottaa vastaan kansainvälisiä tehtäviä, Niinistö lausui.

Erityiskiitoksen sai Maanpuolustuskorkeakoulun henkilöstö, joka on Niinistön mukaan luonut upseereille vahvan perustan suoriutua vaativassa ammatissa.

– Laadukkaan koulutuksen myötä Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen henkilöstön osaaminen tulee säilymään korkeana myös tulevina vuosikymmeninä, Niinistö kiitteli. 

Niinistö kehotti luutnantteja muistamaan esimerkin voiman varusmieskoulutuksessa. Kuva Jesse Liitola.

Kurssin tavoitteet täyttyivät poikkeuksellisista oloista huolimatta

Kadettikoulussa tarkoituksena on suorittaa sotatieteiden kandidaatin tutkinto sekä lisäksi suoritettavat sotilasammatilliset opinnot. Sotatieteiden kandidaatin tutkinnon perustehtävänä
on tuottaa Puolustusvoimille ja Rajavartiolaitokselle niiden päätehtävien edellyttämiä
korkeakoulutettuja upseereita

Valmistuneen kadettikurssin kurssijohtaja, majuri Antti Waltarin mukaan tuoreilla luutnanteilla on takanaan poikkeukselliset opintovuodet. Koronan vuoksi osa opinnoista jouduttiin järjestämään poikkeavin järjestelyin ja osin opetusohjelman suunnitellusta aikataulusta poiketen.

Poikkeusoloista huolimatta opinnot saatiin suoritettua tavoitteiden mukaisesti. Suuresta opiskelutaakasta huolimatta kurssi on kiitettävällä tavalla ylläpitänyt ja kehittänyt perinteikästä kadettihenkeä ja -toveruutta. 

Juhlallisuudet alkoivat seppeleen laskulla Hietaniemen hautausmaalla. Kuva Ukko Kariniemi.

Kurssilta hyvät valmiudet aloittaa upseerin ura

Valmistuneen kadetin, luutnantti Viktor Paulisen mukaan opiskelu kadettikoulussa on ollut ainutlaatuinen kokemus. Erityisesti opiskelujen ensimmäinen viikko on jäänyt mieleen. 

– Koulun aloittamisviikko oli todella mieleenpainuva kokemus, kun pääsimme tutustumaan kaikkiin uusiin kavereihin. Niin sanotusti perinteisen kaavan kautta viettämään ensimmäistä viikkoa, Paulinen kertoo. 

Luutnantti Johannes Joensuun mukaan parasta on ollut kurssina yhdessä asioiden tekeminen. Parhaimmat yksittäiset muistot liittyvät viimeisen vuoden harjoituksiin. 

– Sellainen yksittäinen mieleenpainuva hetki oli, kun pääsimme ampumaan raskaalla singolla, Joensuu toteaa. 

Paulinen siirtyy seuraavaksi Ilmasotakouluun viestitekniikkakomppaniaan saapumiserän johtajaksi, mitä hän ennakoi haastavaksi, mutta samalla myös todella opettavaiseksi tilaisuudeksi. 

– Menen heti syvään päätyyn. Luulen sen kyllä olevan todella opettavaista. Pääsen varmasti oppimaan myös todella paljon asioita itsestäni ja muista, Paulinen tuumaa. 

 Luutnantti Paulinen kehottaa ensi viikolla opintonsa aloittavia uusia kadetteja nauttimaan tulevista opintovuosista ja ikimuistoisista hetkistä. 

– Nauttikaa, koska kolme vuotta menee todella nopeasti. Ei ole itsestäänselvyys, että pääsee olemaan koko ajan lähiopetuksessa ja viettämään kaikenlaisia juhlia kavereiden kanssa ja muutenkin opiskelemaan yhdessä. 

– Pienellä kateudella tässä ollaan, koska tietää tämän olevan kiva taival, joten ei muuta kuin nauttimaan vaan ilman minkäänlaisia ennakkoluuloja eteenpäin, Paulinen päättää. 

Tuoreet luutnantit Anton Sulander, Viktor Paulinen sekä Johannes Joensuu odottavat innolla uusien tehtävien aloittamista. Kuva Nea Hyvärinen.