Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Markus Apila

Kuvassa kapteeni Aku Saarelainen

Saarelainen käyttää 1950-luvun kirjoituskonetta reserviläisille lähtevien tiedotteiden laatimiseen.

Inttistoorit kapteenin tapaan

Alexander Roininen

Jääkäriprikaatin kapteeni Aku Saarelainen jakaa sosiaalisessa mediassa kurkistuksia sotilaan arkeen. Hänen mukaansa some tarjoaa hyvän keskustelualustan Puolustusvoimien ja reserviläisten välille.

Ampumavideoita, inttivitsejä ja Rovajärven maisemia. Jääkäriprikaatin kapteeni Aku Saarelaisen Twitter-tili on täynnä maanpuolustusaiheista sisältöä.

– Koetan Twitterissä hakea huomioita sotilaselämän hauskoista puolista ja omituisuuksista, Saarelainen avaa hänen somesisältöään.

– Kaikki, jotka on käynyt varusmiespalveluksen tietää, että me Puolustusvoimissa tehdään välillä vähän hassuja juttuja. 

Saarelainen toimii Lapin aluetoimiston asevelvollisuussektorin johtajana ja työskentelee erityisesti reserviläisten ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen tehtävien parissa.

Työnkuvaan kuuluu muun muassa reserviläisten ongelmien ratkomista, tulevien kertausharjoitusten suunnittelua ja asevelvollisten kutsuntojen järjestämistä. Saarelainen nauttii erityisesti reserviläiskoulutusten järjestämisestä.

– Koska olen jalkaväkitaustainen, olen aina silloin onnellinen, kun pääsee maaston puolelle. Rovajärvellä on hyvä olla, Saarelainen toteaa.

Hän tiesi pienestä pitäen haluavansa upseeriksi.

– Varmaan jos iskältä tai äiskältä kysyy, niin tykkäsin paljon pienenä pyssyistä, joka jäi sitten päälle. Aihe on aina kiinnostanut lapsuudesta lähtien ja en muista ajatelleeni mitään muuta uravaihtoehtoa vakavasti, Saarelainen muistelee.

Tähänastisessa sotilasurassaan hän nostaa kriisinhallintapalvelukset mieleenpainuvimmiksi kokemuksiksi. Saarelainen on palvellut kahdesti Malissa, mikä lisäsi hänen uskoa suomalaiseen maanpuolustukseen.

– Kun on nähnyt esimerkiksi, miten muut eurooppalaiset sotilaat toimivat ulkomailla, on ymmärtänyt, että ruoho ei todellakaan ole vihreämpää aidan toisella puolella. Meillä on todella hyvät varusmiehet ja reserviläiset ihan mihin tahansa verrattuna.

Uudelleenlähtöhinkua miehellä on. Jos vaimo antaa lähteä. 

Kapteeni Aku Saarelainen vastaa Rovaniemellä reserviläiskoulutuksessa. Hän kertoo nauttivansa työssään eniten juuri reserviläisten kanssa toimimisesta. Kuva: Markus Apila

Kellään huolia, murheita?

Saarelainen tuottaa nykyään somesisältöä ensisijaisesti Twitteriin ja Instagramiin. Into maanpuolustusaiheisen sisällön tuottamiseen syttyi pari vuotta sitten, kun hän alkoi saamaan yhteydenottoja reserviläisiltä.

– Kerroin vähän omasta työstäni ja esittelin maisemia Lapin harjoituksista, mikä toi yhteydenottoja reserviläisiltä ja asevelvollisilta. He kokivat tämän olevan helppo tapa lähestyä ammattisotilasta, Saarelainen kertoo.

Pian sosiaalisesta mediasta tuli Saarelaiselle oma kanava jakaa tietoa Puolustusvoimiin ja maanpuolustukseen liittyvistä asioista. Hän kertoo sosiaalisen median kautta luotujen yhteyksien osaltaan parantaneen Puolustusvoimien toimintaa Jääkäriprikaatissa reserviläisten näkökulmasta. 

– Some toimii minulle eräänlaisina tuntosarvina siitä, millaisista asioista ihmiset ovat kiinnostuneita reservissä ja mihin suuntaan meidän tulisi viedä omaa koulustamme.

Esimerkiksi Saarelaisen mukaan omien varusteiden käyttöön liittyviä ohjeistuksia on jonkin verran muutettu reserviläisiltä tulleiden yhteydenottojen myötä.

– Nykyreserviläiselle on yllättävän tärkeää, että jos on itse ostanut esimerkiksi hyvät kengät, jotka sopivat hyvin sotilastoimintaan, niitä voisi käyttää harjoituksissa. Koska kyselyitä on tullut paljon, olemme etukäteen tehneet linjauksia, minkä verran saa ottaa omia varusteita mukaan, Saarelainen nostaa esimerkkinä onnistuneesta yhteistyöstä Puolustusvoimien ja reserviläisten välillä.

Saarelainen toimii Lapin alueen kutsuntatilaisuuksissa kutsuntalautakunnan puheenjohtajana. Lautakunta tekee päätöksen mahdollisesta palvelukseen määräämisestä. Kuva: Markus Apila

Tie ei ole kävelyä varten

Saarelainen pyrkii nostamaan esille sosiaalisessa mediassa Puolustusvoimien moderneja ja kiinnostavia puolia. Erityisesti ampumakoulutus on lähellä hänen sydäntään.

– Pyrin omalta osalta markkinoimaan, että reserviläiset pääsevät helposti tällaiseen mukaan, jos kiinnostaa, Saarelainen houkuttelee.

Työn tarjoamien mahdollisuuksien lisäksi hän järjestää ja osallistuu aktiivisesti ammuntakilpailuihin. Sovelletun reserviläisammunnan lajissa Saarelainen toimii tuomarina. 

Ampumaurheilun lisäksi hän kertoo sosiaalisessa mediassa aktiivisesti upseerielämästään, huumorin merkeissä.

– Meille sotilaille on kristallinkirkasta, että eihän tietenkään roskakorissa saa olla roskia eikä tietenkään tuota polkua pitkin saa kulkea tai käyttää valoja. Mutta, kun nämä viedään pois sotilaskontekstista, niille voi hieman hyväntahtoisesti naureskella, että onhan tämä hieman erikoisempi juttu, Saarelainen luikauttaa.

Saarelainen on upseeripiireissä harvinaisuus siinä mielessä, että monet hänen kollegoistansa eivät jaa seuraajilleen, miltä arki näyttää vihreissä. Hän arvioi sen johtuvan siitä, että sotilaita on kehotettu erityiseen varovaisuuteen sosiaalisessa mediassa.

Sotilaat eivät muun muassa saa ottaa kantaa puoluepoliittisiin aiheisiin eivätkä jakaa verkossa turvaluokiteltua materiaalia. Hän kannustaa kollegoitansa ottamaan enemmän roolia sosiaalisessa mediassa – sääntöjen puitteissa.

– Uskon, että meillä jää tällä hetkellä paljon hyviä tarinoita kertomatta. Kun pysytään niissä asioissa, jotka eivät ole turvaluokiteltuja, rohkaisen upseereja ottamaan osaa keskusteluun, Saarelainen kannustaa kollegoitaan.

Snapchatiin ja TikTokiin kapteeni ei kuitenkaan enää lähde.

– Nostan käden pystyyn, että voin olla vähän liian vanha niihin. Siirrän pölykenttää nuoremmille, he saavat vallata sitä puolestani.