Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Inttisimulaattori

Saapumiserän 1/23 alokkaat aloittivat palveluksensa 2. tammikuuta. Lue alta, miten yksittäinen sotilasura voisi edetä.

1. Asento! Tervetuloa palvelukseen, alokas. Ennen kuin ehdit edes vaihtaa siviilivaatteesi armeijan vihreisiin, odottaa sinua komppanian päällikön haastattelu. Haastattelussa kapteeni kysyy sinulta, oletko harkinnut johtajakoulutukseen hakemista. Jos koet syntyneesi varusmiesjohtajaksi, siirry kohtaan kaksi. Mikäli haluat palvella maatasi miehistön tehtävissä, siirry kohtaan kolme.

2. Kapteeni ilahtuu hyvästä asenteestasi ja innokkuudestasi johtajakoulutusta kohtaan. Hän uskoo sinusta kehkeytyvän hyvä johtaja, kunhan pyrit tekemään päivittäin parhaasi. Seuraavalla viikolla fyysistä kuntoasi mitataan Cooperin testissä. Olet tavoitetahdissasi, kun huomaat kengännauhojesi olevan auki. Jos päätät pysähtyä solmimaan nauhasi, siirry kohtaan neljä. Jos päätät jatkaa juoksua hidastamatta vauhtiasi, siirry kohtaan viisi.

3. Kapteeni uskoo sinusta tulevan loistava sotilas, kunhan pidät kiinni reippaasta asenteestasi. Muutaman viikon aseenkäsittelyä harjoiteltuasi pääset ensimmäistä kertaa ampumaradalle. Kuullessasi käskyn laukaista, et ole enää varma, tuleeko sinun tähdätä tauluun numero kuusi vaiko tauluun numero seitsemän. Siirry valitsemallesi taululle omaan rauhalliseen tahtiin. 

4. Turvallisuus ennen kaikkea, ajattelet, ja solmit nauhasi. Saavutat kelpo ajan pysähdyksestä huolimatta. Hyvien tulostesi johdosta sinut valitaan aliupseerikouluun (AUK) ja ennen kuin huomaatkaan, olet kaksi kulmarautaa rinnassasi vastaanottamassa uusia alokkaita. Et kuitenkaan ole varma, kuinka suhtautua uuteen asemaasi. Jos päätät olla kannustava ja empaattinen johtaja, siirry kohtaan kahdeksan. Jos päätät painottaa johtamisfilosofiassasi ennen kaikkea kuuliaisuutta ja järjestystä, siirry kohtaan yhdeksän.

5. Hups! Kompastut kengännauhoihisi ja murrat nilkkasi. Käteesi lyödään E-paperit, mutta kuntoudut onneksi nopeasti ja olet valmiina toimintaan jo seuraavan saapumiserän aloittaessa. Palaa siis takaisin kohtaan yksi, mars ja mars!

6. Osut tauluun hyvällä menestyksellä. Ikävä kyllä kutostaulu kuului vieruskaverillesi, joten osumatarkkuudestasi huolimatta tuloksesi jää laihaksi. Ei hätää, yksittäiset ammunnat eivät kenenkään palvelusta määritä. Eräänä päivänä saat kuulla erityistehtävistä, joissa voisit käyttää hyödyksi siviilin osaamistasi. Jos päätät hakea aselajisi miehistön tehtävään, siirry kohtaan 10. Jos päätät hakea erityistehtäviin, siirry kohtaan 11. 

7. Valitset oman taulusi ja osut hyvin! Alokaskautesi sujuu muutenkin mallikkaasti, ja pääset unelmiesi palvelustehtävään. Palveluksesi hurahtaa ohi nopeammin kuin uskoitkaan. Kotiudut komppaniasi kovimpana korpraalina. Tsekkaa vielä kohta 12.

8. Alokkaat ihailevat johtamistyyliäsi kasvaessaan johdollasi osaaviksi ja tasapainoisiksi taistelijoiksi. Kun lopulta kotiudut, saat ylennyksen kersantiksi, ja palveluksesta jää sinulle reserviin monta ystävää. Katso vielä kohta 12.

9. Luotsaat ryhmäsi sotilaallisen järjestelmälliseksi ja tehokkaaksi. Menestytte hyvin palveluksen päättävissä sotaharjoituksissa, ja kotiudut hyvien kokemusten kera. Lue vielä alin kohta.

10. Sinut valitaan hakemaasi miehistön palvelustehtävään. Palveluksen loppupuolella tajuat kuitenkin haluavasi käydä johtajakoulutuksen. Pääset jälki-AUK:iin, josta nappaat taskuusi johtajakoulutuksen ennen kotiutumista. Siirry lopuksi kohtaan 12.

11. Ehdit hakea erityistehtäviin (Erityistehtävät - Intti.fi) ennen kuin hakuaika päättyi 22. tammikuuta. Pääsit perinteisen varusmiespalveluksen ohella testaamaan rahkeitasi sinua siviilissä kiinnostavalla alalla (esimerkiksi media-, tutkimus- tai musiikkiala). Kun yhdeksän kuukauden palveluksen jälkeen kotiudut, olet saanut intistä arvokasta työkokemusta. Lue vielä kahdestoista kohta.    

12. 

Valitsin itse polun 1-3-6-11. Aloittaessani palveluksen en olisi uskonut, että sen valinnan tekisin, ja alokaskaudella omat suunnitelmani vaihtuivat vähintään muutamaan kertaan. En silti voisi kuvitellakaan olevani tyytyväisempi jollain toisella polulla.

Jos olet yksi palveluksen vastikään aloittaneista noin 12 500:sta alokkaasta, on edessäsi kasa valintoja, mielenmuutoksia, onnistumisia, epäonnistumisia, iloja ja suruja. 

Suosittelen silti nauttimaan joka hetkestä, sillä ennen kuin huomaatkaan, olet jo polkusi päässä. "Inttisimulaattori" kuvaa valintojen määrän lisäksi osuvasti palveluksen nopeutta.