Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Oskar von Essen

Kuvassa Ruotuväen toimitussihteeri jakamassa lehtiä.

Puolustusvoimien pisteellä käytiin keskustelua maailmanpolitiikasta ja omista varusmiesajoista.

Inttimuistot ja päivänpolttavat asiat puhuttivat Puolustusvoimien pisteellä Tampereella – Kenttärovasti Ranta: "Paljon on ollut puhetta Ukrainan ja Lähi-idän tilanteesta"

Rafael Vanhamäki

Kenttärovasti Paavo Ranta oli mielissään Puolustusvoimien herättämästä kiinnostuksesta uudella kaupunkifestivaalilla.

Puolustusvoimien pisteellä kävi kuhina, kun kaupunkifestivaali Kirkon juhlien vieraat pysähtyivät jakamaan omia ja läheistensä inttimuistoja Tampereen Keskustorilla viikonloppuna.

Moni messuvieras halusi keskustella myös ajankohtaisista aiheista Puolustusvoimien hengellisen työn pisteellä.

Kenttärovasti Paavo Ranta oli mielissään Puolustusvoimien messupisteen herättämästä kiinnostuksesta.

– Paljon on ollut puhetta Ukrainan ja Lähi-idän tilanteesta. Myös päivänpolttavat kirkolliset teemat, kuten avioliittolaki ja sen soveltaminen kirkoissa, ovat herättäneet keskustelua, Ranta sanoo.

Paikalle saapunut historian ja yhteiskuntaopin opettaja Ulla Kaarina Mäkelä kertoo kysyneensä kenttärovastilta, miten uskonto näkyy tänä päivänä Puolustusvoimissa?

– Sain kyllä paljon lisää tietoa Puolustusvoimien ja kirkon yhteistyöstä, Mäkelä sanoo.

Puheeksi nousivat myös veljen varusmiesajat.

– Kun veljeni oli aikoinaan intissä, hän kävi siellä rippikoulun, jotta pääsi kirkkohäihin, Mäkelä kertoo.

Mäkelä sanoo Puolustusvoimien messupisteen houkutelleen muun muassa työn takia.

– Aina kun on Puolustusvoimien kalustoa esillä esimerkiksi Jukolan viestissä tai nyt täällä Tampereella, niin kyllä se kiinnostaa. Turvallisuuspolitiikasta kertominen kuuluu myös työhöni, Mäkelä huomauttaa.

Pitkään Puolustusvoimien pisteellä viihtynyt Yrjö Merikoski kertoo keskustelun sotilaspastoreiden kanssa kääntyneen pääosin maailmanpolitiikkaan. 

Keskustelua syntyi myös siitä, miten uskonto näkyi aikoinaan varusmiespalveluksessa.

– Silloin kun minä olin armeijassa Kirkonmaan linnakkeella, niin joka ilta iltahuudon yhteydessä suoritettiin iltahartaus, Merikoski muistelee.

 

Kenttärovasti Paavo Rannan mukaan sotilaspastoreiden työhön kuuluu perinteisen pastorin työn lisäksi paljon muutakin. Kuva: Oskar von Essen

Mitä sotilaspastorit tekevät?

Kenttärovasti Paavo Ranta kertoo, että Puolustusvoimat osallistuu Kirkon juhlille tärkeän yhteistyön vuoksi.

– Sotilaspastoreiden työtä on olla tiiviisti yhteydessä kirkkoon. Toimimme linkkinä Puolustusvoimien ja kirkon välillä, Ranta avaa.

Ranta sanoo, että Puolustusvoimissa työskentelevien sotilaspastoreiden työhön kuuluvat perinteiset kenttähartaudet maastoharjoituksissa, paraateissa ja sotilasvalatilaisuuksissa, mutta myös muuta.

– Sotilaspappi on paljon muutakin kuin vain oman uskonnon ja yhden uskontokunnan toimija, Ranta kertoo.

Rannan mukaan sotilaspastorit tekevät työtä kaikkien uskonnonvapauden puolesta ja pyrkivät edistämään sitä, että ihmiset pystyvät harjoittamaan omaa uskontoaan sen mukaan, miten palvelus antaa myöten.

Hän kertoo, että sotilaspastoreiden tärkeimpiin tehtäviin kuuluu varusmiesten  kokonaisvaltaisen toimintakyvyn tukeminen. 

– Puolustusvoimissa toimitakykyjärjestelmään kuuluu fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen ja eettinen toimintakyky. Sotilaspappien työhön kuuluu erityisesti eettinen osa-alue.

Ranta kertoo, että eettiseen puoleen kuuluu esimerkiksi sellaisten asioiden pohtiminen, kuten millä perusteella suomalaisilla on oikeus tarttua aseeseen, jos vihollinen hyökkää maahamme?

– Pohdimme myös varusmiesten kanssa esimerkiksi, miten kansainväliset ihmisoikeussopimukset tai sodan lait tulevat kriiseissä noudatetuksi, Ranta sanoo.

Rauhan aikana sotilaspastoreiden tehtäviin kuuluu Rannan mukaan myös varuskunnan arjessa eettisistä toimintatavoista huolehtiminen.

Ranta sanoo, että sotilaspappien puoleen voi kääntyä esimerkiksi silloin, jos havaitsee simputtamista esimiehen tai jonkun muun toimesta.

– Se on yksinkertaisesti väärin, eikä kuulu Suomen Puolustusvoimiin.

– Me sotilaspapit emme ole se koneisto, joka rankaisee, vaan se jonka puoleen käännytään, ja joka pystyy viemään näitä asioita eteenpäin, Ranta toteaa.

Rannan mukaan sotilaspastorille voi tulla kertomaan mistä tahansa palveluksessa tai siviilissä askarruttavasta asiasta.

– Käytännössä kaikessa tekemässäni työssä on lopulta kyse siitä, että yritän pitää huolta toisista ihmisistä, ja siitä että he selviävät jotenkin, tapahtui mitä tahansa, Ranta sanoo.

Kaupunkifestivaali Kirkon juhlat järjestettiin Tampereella perjantaista sunnuntaihin 17.–19. toukokuuta