Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Intti tekee terää mielelle

Varusmiespalveluksessa kaikki varusmiehet aloittavat samalta viivalta, taustasta riippumatta. Jo alusta alkaen totutellaan uuteen elämään kasarmilla, ja tämä voi toimia monelle nuorelle valtion tarjoamana kokonaisvaltaisena elämäntaparemonttina.

Varusmiespalveluksen aloittaminen on monelle nuorelle miehelle sekä naiselle henkisesti kova paikka. Edessä on joko puolen vuoden, yhdeksän kuukauden tai vuoden pituinen aika täysin uudessa paikassa, uusien ihmisten keskellä. Asiaa ei helpota se, että monet tulevat alokkaat ovat varmasti kuulleet kavereiltaan erilaisia kauhutarinoita pitkistä marsseista tai simputtavista kouluttajista. Kaiken kaikkiaan oma fyysinen ja psyykkinen kunto tulevat olemaan siis kovasti koetuksella läpi koko palveluksen.

Monet palveluksen aloittaneet varusmiehet ovat olleet mitä erilaisimmissa tilanteissa ennen sen alkamista. Suuri osa on saattanut valmistua esimerkiksi lukiosta tai ammattikoulusta pitäen välivuotta, ja lukion jälkeen on herännyt kysymys siitä, että mitä seuraavaksi. Tiedän itsekin henkilöitä, jotka eivät hakeneet valmistumisen jälkeen töihin tai opiskelemaan, minkä seurauksena elämästä alkoi vähitellen kadota sisältö. 

Jo aivan palveluksen ensimmäisistä päivistä lähtien alokkaat totuttelevat uuteen elämään kasarmilla. Herätys kello kuudelta, minkä jälkeen nopeiden aamutoimien jälkeen siirrytään aamupalalle. Seuraavaksi punkan tekeminen, minkä jälkeen päivä voi vasta kunnolla alkaa koulutusten merkeissä. Nämä asiat kuulostavat monille arkisilta jokapäiväisiltä askareilta, mutta samaan aikaan ne toimivat isolle osalle varusmiehistä eräänlaisena elämäntaparemonttina. 

Vakituinen liikunta, säännöllinen ruokailu ja aikatauluihin sopeutuminen ovat kaikki esimerkkejä asioista, jotka edesauttavat varusmiesten yleistä hyvinvointia. Listaa voisi jatkaa vaikka loputtomiin, sillä varusmiespalveluksessa pienetkin asiat on otettu mielestäni varsin tarkasti huomioon. Sillä oletko pedannut punkkasi hyvin et vaikuta suoranaisesti kenenkään muun elämään kuin omaasi. Jos jaksat aamulla väsyneenä pedata sen hyvin, tulee päiväsi mitä luultavimmin luistamaan mallikkaasti. Jos taas teet sen nopeasti ja huolimattomasti, saattaa se näkyä omassa toiminnassasi päivän mittaan negatiivisella tavalla. Tarkoituksena onkin nimenomaan juurruttaa jokaiseen intin joskus turhaltakin kuulostavat toimintatavat, sillä pidemmällä aikavälillä ne saattavat jäädä myös tulevaisuudessa lihasmuistiin.

En missään nimessä sano, etteikö varusmiespalvelu tuottaisi myös paljon stressiä ja ahdistusta. Omalla kohdallanikin sitä on esiintynyt, mutta pidemmän päälle huomaan kuitenkin aina selvinneeni niistä, ja monesti oppineenikin jotain. Varusmiespalvelustani on kulunut nyt reilu kolme kuukautta, joten tässä vaiheessa on vielä mahdotonta sanoa, millainen ihminen tulen olemaan syyskuussa. Jo näidenkin kuukausien jälkeen olen kuitenkin huomannut itsessäni henkistä kasvua. Uskoisin myös, että ne ennen inttiä hukassa olleet nuoret oppivat varusmiespalveluksensa aikana itsestään paljon uusia asioita, ja ehkä jopa löytävät jonkinlaisen suunnan elämäänsä, kun hupi armeijan vihreissä päättyy.