Intti hyödyttää palvelusaamujen jälkeenkin
Suoritettu asepalvelus hyödyttää aamukamman kuihduttua myös vapaalla ja työelämässä.
Naisten vapaaehtoinen asepalvelus alkoi kiinnostaa Lumi Sipilää lukiolaisten turvakurssilla, jolla yövyttiin yksi yö kasarmilla, ja toinen telttamajoituksessa. Maastoöitä tuli reilusti enemmän eteen, kun palveluksen 2/17 saapumiserässä aloittanut Sipilä pääsi Reserviupseerikouluun sotilaspoliisilinjalle. Ensimmäisillä viikoilla kävi mielessä tosin toisenlainenkin suunnitelma.
– Sain alokaskaudella tiedon opiskelupaikasta Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan ruotsinkielisellä linjalla. Pohdin joukkueenjohtajan kanssa, keskeyttäisinkö palveluksen aloittaakseni opinnot, ja palaisin myöhemmin lääkintä-RUK mielessä. Päätin kuitenkin suorittaa palveluksen ensin, koska se oli jo aloitettu, Sipilä kertaa.
Suoritettu asepalvelus sai hänet kiinnostumaan myös sotatieteiden opinnoista, mutta lapsuuden haave lääkärin ammatista vei mennessään. Hän teki tuvassa myös tärkeän havainnon sotilas- ja siviiliuran välillä: kadettikoulu sulkisi pois lääkiksen, mutta lääkis ei päinvastoin estäisi sotilastehtäviin hakeutumista.
– Tajusin, että intin käyneenä ovet pysyvät auki esimerkiksi kriisinhallintatehtäviin lääkäriksi opiskeltuani. Opintojen edetessä minua onkin alkanut kiinnostaa akuutit vammat ja traumapuoli. Näen lääkinnälliset rauhanturvaamistehtävät yhtenä mahdollisuutena tulevaisuudessa, neljännen vuoden lääketieteen opiskelija sanoo.
Intti auttoi urasuunnittelussa, mutta myös kovetti luonnetta. Aliluutnanttina kotiutunut Sipilä toimi johtajana saman saapumiserän miehistölle eikä alokkaille, mikä osoittautui haastavaksi auktoriteetin kannalta.
– Otin tilanteen kuitenkin näytön paikkana hoitaa asiat omalla tavallani, enkä taipunut siihen muottiin, mihin minut olisi haluttu. Ei ole tyylistäni huutaa muille naama punaisena, vaan olen aina halunnut olla ihmisläheinen johtaja, Sipilä korostaa.
Vapaaehtoispuolelta lisää aamuja – ja ystäviä
Vielä varusmiespalveluksessa ollessaan Sipilä näki aiemmin kotiutuneiden inttikaverien lähteneen jo keräämään lisää aamuja vapaaehtoisen maanpuolustuksen puolelta. Hän innostui Maanpuolustuskoulutuksen (MPK) toiminnasta, ja pääsi pian kotiutumisen jälkeen kouluttajaksi naisille suunnatulle Alokkaan alkeet -kurssille.
MPK:n koulutuksia järjestetään sekä palveluksen suorittaneille että muille kansalaisille tavoitteena lisätä valmiutta ja toimintakykyä yhteiskunnan häiriötilanteissa. Koulutuspäällikkö Satu Virtanen kertoo, että Sipilä ei ole suinkaan ainoa, joka on innostunut MPK:sta niin pian palveluksen päätyttyä.
– Tuntuma on, että MPK:n toiminta alkaa kiinnostamaan sitten, kun on vedetty hetki happea siviilissä. Naisten osalta on kuitenkin ollut havaittavissa, että motivoituneimmat hakeutuvat saman tien mukaan, Virtanen toteaa.
Virtasen mukaan asepalveluksen suorittaneita naisia kaivataan erityisesti kouluttajiksi naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen perehdyttävillä tai oman aselajinsa kursseilla.
– Yksi mahdollinen toimintakenttä naisten vapaaehtoisen asepalveluksen jälkeen on ase- ja ammuntakoulutus, jossa voi edetä ammuntojen johtajaksi asti, Virtanen mainitsee. Sipilä on kouluttanut Turun Meripuolustuspiirissä Alokkaan alkeita nyt kolme vuotta asepalveluksessa saamiensa taitojen pohjalta. Hän on myös kehittänyt harjoituksissa lääkinnällistä osaamistaan työuraa ajatellen.
– Olen päässyt kokemaan asioita, mitä ei tullut tehtyä intissä. Lääkinnällinen osaamiseni on otettu koulutuksissa innolla vastaan, ja olin viimeksi kurssin ensiapuvastaava. On ollut kiinnostavaa oppia enemmän taisteluensiavusta, mutta haluan seuraavalla kerralla kyllä taas tositoimiin, Sipilä innostuu.
Lääkäriksi opiskeleva aliluutnantti Lumi Sipilä näkee lääkinnälliset sotilastehtävät yhtenä vaihtoehtona tulevaisuudessa. Kuva: Lumi Sipilä
Paras oppi on jaettu sellainen
Mitä enemmän palveluksessa ja vapaaehtoisessa maanpuolustuksessa on naisia, sitä useammat voivat toimia inspiraationa muille.
– Meillä on lakisääteinen tehtävä edistää naisten maanpuolustuskoulutusta ja siksi on erityisen tärkeää saada naisia kouluttajiksi ja kurssinjohtajiksi kursseille, joilla tutustutetaan nuoria maanpuolustukseen ja varusmiespalvelukseen tai perehdytetään naisia vapaaehtoiseen asepalvelukseen. Palveluksen suorittaneet naiset ovat yleisesti motivoituneita ja hoitavat tehtävänsä mallikelpoisesti, Virtanen kehuu.
Naisten Valmiusliiton toimintaan osallistuminen ei edellytä asepalveluksen suorittamista, mutta siellä opittuja taitoja pääsee hyödyntämään ja kehittämään liitonkin toiminnassa. Harjoituksissa on nimittäin aina tarve johtamis- ja organisointitaitoja omaaville naisille.
– Asepalveluksessa opittuja taitoja pääsee hyödyntämään meillä esimerkiksi NASTA-harjoitusten kouluttajana, kurssinjohtajana ja muissa tehtävissä. Armeija opettaa erilaisia johtamis- ja organisointivalmiuksia, sekä antaa mahdollisuuden jakaa eri tavalla sisällöllistä tietoa turvallisuusuhista ja miten eri tilanteissa pitää toimia. Suoritettu palvelus kannattaa ehdottomasti kertoa hakeutuessa harjoitusorganisaation tehtäviin, Naisten Valmiusliiton puheenjohtaja Paula Risikko kehottaa.
Naisten Valmiusliiton harjoitukset ovat avoimia kaikille 16 vuotta täyttäneille. Risikko kertoo toiminnan olevan hyvä areena heille, jotka haluavat jakaa palveluksessa oppimiaan turvallisuustaitoja muillekin.