Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Konsta Törne

Kuvassa Joalin Loukamaa kiipeämässä tikapuita.

Menestys Selviytyjissä ylitti Loukamaan omat odotukset.

Intistä kiinnostunut Joalin Loukamaa oppi Selviytyjissä, että poikkeukselliset olosuhteet tuovat ihmisiä yhteen

Daniel Harakka

Supersuosittu sometähti haluaa maailmalle mutta on Suomessa kuin kotonaan. Selviytyjät-finalisti pääsi harvinaislaatuiselle vierailulle Santahaminan varuskuntaan.

Kaartin jääkärirykmentin portilla sotilaspoliisi ei tunnista nuorta naista, ei vaikka hänellä on toukokuun puolessa välissä seuraajia Instagramissa 3,6 miljoonaa, TikTokissa 2,2 miljoonaa ja Youtubessakin tilaajia lähes 500 tuhatta. Suomalaisille Joalin Loukamaa oli vielä alkuvuodesta melko tuntematon nimi. Tilanne on kuitenkin kovaa vauhtia muuttumassa.

Loukamaa on 19-vuotias tanssija, malli ja sosiaalisen median vaikuttaja. Hän edustaa Suomea kansainvälisessä Now United -pop-yhtyeessä, joka on saavuttanut suuren suosion etenkin Brasiliassa. Loukamaan finaaliin asti kantanut hieno menestys tänä keväänä televisiossa pyörineessä Selviytyjät Suomi -kilpailussa on nostanut hänet myös suomalaisten tietoisuuteen.

– Kyllä aiemminkin välillä huomasi, että 14–16-vuotiaat tuijottelivat ja ottivat salakuvia. Kun Selviytyjät alkoi, meni pari viikkoa, ja nyt missä vain kävelen, niin ihmiset tunnistavat. Suomalaiset eivät ehkä niin rohkeasti uskalla tulla sanomaan mitään, mutta kyllä jotkut tulevat juttelemaan, Loukamaa kertaa.

Ihan ketä tahansa ei Puolustusvoimien varuskunta-alueille päästetä, joten Santahaminaan käymään saapunut Loukamaa on erityisvieras. Pitkään ulkomailla asunut ja paljon maailmaa kiertänyt Loukamaa paljastaa jo useamman vuoden ajan itse halunneensa inttiin. Arvostus Suomea ja suomalaisuutta kohtaan on korkealla.

– Olen aina ollut ylpeä suomalaisuudesta, varsinkin eurooppalaisuus on arvostettua ympäri maailmaa. Suomalaisuus myös näkyy minussa aika vahvasti, tai niin olen ainakin kuullut. Sellainen suomalainen sarkasmi ja rehellisyys, ulkomaalaiset osaavat selittää paremmin, Loukamaa nauraa.

Loukamaalla on Suomessa enemmän Instagram-seuraajia kuin kenelläkään muulla, mutta toistaiseksi vain pieni osa heistä on suomalaisia. Suuri syy tähän voi olla se, että Loukamaa muutti Suomeen vasta viime keväänä elettyään pienestä asti muualla, ensin Espanjassa ja sittemmin Meksikossa.

Sopeutuminen Väli-Amerikan lämmöstä Suomeen on sujunut hyvin. Sää on vaatinut totuttelua, mutta ihmiset ovat yllättäneet Loukamaan positiivisesti.

– Olin käynyt Suomessa paljon näkemässä sukulaisiani, ja täällä on aina ollut sellainen fiilis, että olen kotona, ja kuulun tänne. Ajattelin, että voisi olla vähän vaikeaa löytää ystäviä ja lähestyä ihmisiä, mutta kaikki ovat kyllä olleet mukavia ja helposti lähestyttäviä mihin vain olen mennyt, Loukamaa vakuuttaa.

Loukamaa pääsi Kaartin jääkärirykmentin esteradalla kisaamaan varusmiestä vastaan, voittaja jäi tosin tällä kertaa ratkaisematta.
Kuva: Konsta Törne

Selviytyjät-suosikki

Erittäin jännittävällä Selviytyjät Suomi -kaudella lopulta kolmanneksi sijoittunut Loukamaa pääsi Perämeren saaristossa näkemään ja kokemaan elämää kuuleman perusteella aika paljonkin intin metsäleirejä vastaavissa olosuhteissa. Kokemus oli positiivinen ja ennen kaikkea hyvin erilainen kuin hän odotti.

– Se oli opettavainen kokemus. Selviytyjillä oli paljon isompi vaikutus minuun ja elämääni kuin osasin odottaa. Tavoitteenani oli alussa päästä kymmenen parhaan joukkoon ja kilpailun tuomaristoon. Siellä se ei kuitenkaan enää kiinnostanut, tuli niin läheiseksi niihin ihmisiin ja unohti, että koko muu maailma oli edes olemassa.

Loukamaa kertoo, että kilpailun alussa elämä ennalta tuntemattomien ihmisten kanssa tuntui oudolta. Poikkeukselliset olosuhteet ja yhteinen päämäärä kuitenkin yhdistivät, ja muihin tutustui yllättävän nopeasti.

– Alussa vähän ahdisti. Tuntui, että muut tunsivat toisensa ja minä en tuntenut ketään. Vapaa-aikaa oli kuitenkin niin paljon, että nopeasti oli jo kuullut kaiken toisten elämästä: lapsista, riidoista ja onnellisista hetkistä. Ne ihmiset siellä alkoivat tuntumaan perheeltä. Sosiaaliset taitoni kehittyivät myös tosi paljon, Loukamaa muistelee.

Selviytyjissä Loukamaa joutui viettämään kuukauden päivät kokonaan erossa ystävistään ja perheestään. Välillä tuli vaikeita hetkiä, tuntui ettei millään jaksaisi enää, nälkä oli kova ja perhettä oli ikävä. Loukamaata auttoi kanssakilpailijoiden tuki. Hän löysi ihmisiä, joiden kanssa hän tuli hyvin toimeen ja joille hän pystyi puhumaan. Lisäksi valtava voitontahto motivoi. Pois hän ei missään nimessä halunnut lähteä, vaikka lämmin ruoka ja suihku houkuttelivat.

Myös intin aikana kaikille tulee päiviä, jolloin mikään ei tunnu menevän niin kuin pitäisi. Näissä tilanteissa Loukamaa kannustaa pitämään yhteyttä läheisiin ja ottamaan omaa aikaa.

– Kannattaa laittaa viestiä ja soitella kavereille ja perheelle, se auttaa tosi paljon. Äiti on aina opettanut, että muita pitää kohdella niin kuin haluaisi itseään kohdeltavan. Kun on mukava muille, löytää varmasti myös intistä ihmisiä, joihin voi tukeutua, ja joista voi tulla hyviä ystäviä vaikka koko loppuelämäksi, Loukamaa lupaa.

Kuva: Konsta Törne

Ensikosketukset inttielämään

Santahaminassa Loukamaa pääsee muun muassa kokeilemaan varusmiesten esterataa, ja näkemään vähän elämää kasarmilla ulkoapäin. Intti houkuttelee tutustumiskierroksen jälkeen edelleen, mutta elämäntilanne mutkistaa asioita.

– Haluaisin haastaa itseäni, olen tosi huono heräämään aikaisin, ja sen varmasti oppisi täällä. Olisi hienoa nähdä, että okei, aluksi en pärjännyt ollenkaan, mutta sitten lopussa pysyin mukana ja pystyinkin tekemään kaikki ne jutut, Loukamaa muotoilee.

Kiirettä kuitenkin pitää. Sosiaalista mediaa täytyy päivittää aktiivisesti, ja töitä riittää. Loukamaan tavoitteet ovat korkealla. Pienen mahdollisuuden varusmiespalveluksen suorittamiselle joskus tulevaisuudessa hän jättää.

– Haluan tulla tunnetuksi ympäri maailmaa. Haluan kokeilla kaikkea, ja nähdä mahdollisimman paljon. Tykkään sanoa kaikkeen joo. Toisaalta työtäni on tavallaan näyttää omaa elämääni, ja monen inttiä miettivän suomalaisen tytön näkökulmasta olisi varmasti mielenkiintoista nähdä, minkälaista täällä on olla nainen. Voihan se olla, että vielä lähdenkin inttiin joskus.

Sotilaspoliisien harjoitusta ei Loukamaa tällä kertaa valitettavasti ehdi seuraamaan, koska tuleva Zoom-palaveri ei odota. Tekeminen ei some-vaikuttajalta lopu, erilaisia projekteja on käynnissä runsaasti, ja haastatteluja on kevään aikana ollut lähes päivittäin. 

Vierailun jälkeen ei mene kauaa, kun Loukamaan Instagramiin ilmestyy tarina, jossa hän kertoo seuraajilleen päässeensä käymään sotilasalueella. Tietenkin, täytyyhän fanien pysyä kärryillä siitä, mitä heidän idolinsa elämässä tapahtuu.