Patrik Vuori

Kuvassa on kaksi varusmiestä tuvassa.

Lavastetuvat on saatu näyttämään aidoilta varusmiesten majoitustiloilta.

Intin tupa on kuin sulatusuuni – Sarja vääntää huumoria eri taustojen ja henkilökemioiden kohtaamisesta

Veikko Olkkonen

Uusi komedia kuvaa erilaisista taustoista tulevien nuorten alokaskautta. Sarja vie katsojat huumorin ja ihmissuhteiden kautta erilaisten persoonien yhteiselämään.

Mitä tapahtuu, kun täysin eri taustoista saapuvat nuoret aikuiset kohtaavat uudessa ympäristössä? Tätä asetelmaa hyödyntää Yleisradion uusi sarja Tupa 13, joka on kuvattu Kontiolahdella sijaitsevassa entisessä Kontiorannan varuskunnassa.

Sarja esittelee yleisesti varusmiespalvelusta, mutta painopiste on henkilöhahmojen välisissä suhteissa.

– Tämä kertoo siitä, että erilaisten ihmisten kanssa pystyy toimimaan yhdessä, vaikka eivät he välttämättä sietäisi toisiaan, sarjan tuottaja Jani Pösö kertoo.

– Tupa 13 on kuin sulatusuuni, jossa eri taustat, asenteet ja henkilökemiat kohtaavat, Ylen nuorten fiktion vastaava tuottaja Riikka Takila luonnehtii.


Tuottaja Jani Pösö kertoo projektin olevan riippumaton maailman turvallisuustilanteesta. Kuva: Patrik Vuori

Sarja on suunnattu 15–29-vuotiaille nuorille. Takila toivoo sarjan toimivan kuin ”peilinä” todellisuudesta. Idea sen tekemiseen syntyi kesällä 2021, vaikka sarjan työstäminen ja kuvaaminen alkoivat vasta myöhemmin, Ukrainan sodan alettua.

– Otimme jo hyvissä ajoin linjan, ettemme ota sarjassa kantaa Ukrainan tilanteeseen, tuottaja Pösö jatkaa. 
Kun sota alkoi, ei sarjan työryhmän suunnittelutyö juurikaan muuttunut. Pösön mukaan sarja keskittyy enemmän henkilöhahmoihin – ei niinkään toimintaan. Sarja sijoittuu nykyaikaan, muttei huomioi maailmanpoliittista tilannetta muuten kuin roolihahmojen sivulauseissa.

– Sarja tehdään nyt, sillä maailmanpoliittinen tilanne ja turvallisuusasiat ovat pinnalla ja aihe kiinnostaa, Takila pohjustaa. 

Puolustusvoimat ei ole mukana yhteistyökumppanina. Sarjan käsikirjoitustiimi on kuitenkin konsultoinut lukuisia yksityishenkilöitä, kuten hiljattain varusmiespalveluksen suorittaneita miehiä ja naisia sekä nykyisiä ja entisiä kantahenkilökunnan jäseniä. Mukana on ollut myös Maanpuolustuskoulutusyhdistys, joka tukee tuotantoa varusteiden kautta. 

”Se on ollut yllättävän vaikeaa.”

Näyttelijäkaarti koostuu kahdeksasta näyttelijästä, joista kaksi on käynyt varusmiespalveluksen. Näyttelijä Joel Hirvonen ei ole käynyt varusmiespalvelusta, mutta suhteutuu armeija-aiheiseen näyttelypestiinsä kuin mihin tahansa muuhunkin työhön. Sotilaan näytteleminen ilman sotilastaustaa ei tuota ongelmia.

– Varusmiespalvelus on olosuhde ja ihmisiä tässä näytellään. Tässä sopii, etten ole käynyt palvelusta, sillä se kuvastaa oikeaa alokaskautta – alokkaat tulevat tupaan ensimmäisenä päivänä, ja siitä se lähtee, hän kertoo.

Näyttelijät on perehdytetty sotilaan perustaitoihin, kuten esimerkiksi sulkeisjärjestysharjoituksiin ja taistelukoulutukseen, jotta kohtaukset ovat uskottavia.

– Niissäkin se autenttisuus on siinä, että ensimmäisissä sulkeisissa mennään miten sattuu. Sehän on ihan hauskaa ja täysin kekseliästä, Hirvonen naurahtaa.


Armeijan käymisestä on ollut sotilasta näytellessä hyötyä, kertoo Rami Karim. Kuva: Patrik Vuori

Näyttelijä Rami Karim suoritti varusmiespalveluksen Kaartin jääkärirykmentissä vuoden 2022 toisessa saapumiserässä. Hänelle palveluksesta tutut asiat ovat olleet hauskaa ja pintapuolista kertausta, mutta mies on kohdannut erikoisen ongelman.

– Minun on pitänyt näytellä sellaista henkilöä, joka ei ole aiemmin ollut vastaavassa ympäristössä. Se on ollut yllättävän vaikeaa, Karim naurahtaa.

30-vuotias Hirvonen näyttelee sarjassa 29-vuotiasta alokas Nymania, joka on tullut palvelukseen muita vanhempana ja kokeneempana. 

– Sinä olet kyllä malliesimerkki Nymanista, Karim tokaisee Hirvoselle.

24-vuotias Karim taas näyttelee 18-vuotiasta alokas Saloa. Karim kertoo hahmonsa olevan helppo näyteltävä, sillä hän löytää yhtymäkohtia itsensä ja hahmonsa välillä.

– Tietyllä tavalla on ollut helppoa tulla tähän hahmoon, kun olen ollut nuorena hyvin samanlainen. 18-vuotias on kuitenkin melko nuori, Karin selventää.

Miksi juuri Kontiolahti?

Kontiorannan varuskunta-alue on ollut tyhjillään jo yli kymmenen vuotta, kun alueella toiminut Pohjois-Karjalan prikaati lakkautettiin joulukuussa 2013. Sittemmin alueella on ollut vain vähän toimintaa. Muun muassa uimahalli ja sotilaskoti on purettu, kun entiset kasarmirakennukset seisovat yhtä lukuun ottamatta hylättyinä. 

Pösön mukaan Kontioranta valikoitui kuvauspaikaksi sen vapauksien ja maantieteen vuoksi. Aktiivisessa varuskunnassa ei olisi kovin helppoa kuvata. Suljetussa varuskunnassa kuvatessa ei tarvitse varoa mitä taustalla näkyy, mutta ulkoinen kasarmirekvisiitta on silti olemassa. Lisäksi Kontiolahti oli Pösön mukaan lähimpänä työryhmää ollut tyhjä varuskunta.

Entinen kasarmi 2 on vuosien aikana toiminut ajoittain majoituskäytössä, mutta nyt Yle kuvaa siellä tv-sarjaa. Lavastajat ovat saaneet rakennuksen näyttämään aidolta ja nykyaikaiselta kasarmilta. Lavasteiden löytämisessä työryhmä on käyttänyt luovuuttaan. Esimerkiksi sinivalkoruudulliset päiväpeitteet työryhmä kertoo ommelleensa itse. 

Paikallinen maanpuolustuspiiri lainaa aitoja varusteitaan kuvausten ajaksi. Sen sijaan tuvan muu irtaimisto on ollut vaikeampaa löytää.

– Olemme metsästäneet sänkyjä Tori.fi-palvelusta, Pösö kertoo.

Sarja on katsottavissa 6. toukokuuta alkaen Yle Areenasta