Osiot
Valikko

Ruotuväki

Petteri Keskikuru

Linnanahde on ollut aktiivisesti mukana reserviläistoiminnassa ja tehnyt myös yhteistyötä Puolustusvoimien kanssa.

Intin oivallukset uursivat polun menestykseen

Christa Rauma

Juontaja ja mediayrittäjä Aki Linnanahde muistelee omaa palvelusaikaansa haikealla lämmöllä. Hän suoritti asepalveluksensa 2/98 -saapumiserässä, Santahaminan varuskunnassa asutuskeskusaliupseerina ja kotiutui kersanttina.

Palveluksen alun lähentyessä Aki Linnanahde kertoo suhtautumisensa maanpuolustukseen olleen melko neutraali. Intti ei sinänsä inhottanut, mutta kyllä tupalaisista löytyi huomattavasti innokkaampia alokkaita. Palvelustehtävälläkään ei ollut hänelle silloin juuri merkitystä.

–  Kyllä minä pidin sitä tärkeänä, mutta siinä kohtaa elämässä sitä katsoi vähän eräänlaisena pakkona, joka pitäisi hoitaa alta pois, Linnanahde toteaa.

Aliupseerikurssille meno ei aluksi houkuttanut nuorta sotilasta lainkaan. Linnanahde oli kuitenkin suoriutunut tehtävistään sen verran hyvin, että löysi pian itsensä palvelustovereiden ja kantahenkilökunnan taivuteltavana kurssille menosta. 

– Oli merkityksellinen hetki, kun lähin inttikaveri rohkaisi, että kai me nyt sinne mennään ja yhdessä hoidetaan se homma. Se hyvän kaverin tuki oli merkittävä asia tuossa vaiheessa epävarmalle itselleni, Linnanahde paljastaa.

Johtajan tähtihetki

Varmasti merkittävin hetki Linnanahteelle palveluksessa oli, kun aliupseerikurssin aikana kouluttajat totesivat hänen omaavan poikkeuksellisen hyvät johtamistaidot. Tämä palaute oli todella suuri vaikute 20-vuotiaalle omaa paikkaansa etsivälle nuorelle. 

– Jälkeenpäin ajatellen siinä iässä tuollaisilla sanoilla on valtava merkitys. Se ohjaa omaa ajattelua ja nostaa omaa itsetuntoa, Linnanahde painottaa.

Kyseisen vahvuuden tiedostaminen on Linnanahteen mukaan ohjannut häntä todella paljon ja tuonut itseluottamusta. Se ansiosta hän on uskaltanut astua esimiehen kenkiin jo nuorena ja ottaa vastuullisia tehtäviä vastaan. 

– Olen aika vakuuttunut siitä, että jos tuota ei olisi minulle sanottu palveluksessassa, olisi minulla mennyt paljon kauemmin tajuta kykyni, tai en olisi tajunnut sitä ollenkaan, hän sanoo.

Puolustusvoimien tarjoama johtajakoulutus on hänen mukaansa hyvin tärkeä ja arvostettava asia. Kaikkien ei missään nimessä tarvitse haluta esimiehiksi tai johtajiksi, mutta intti tarjoaa halukkaille loistavan mahdollisuuden oppia esimiehenä toimimista.

Kullattuja muistoja

Eniten Linnanahteella on ikävä intissä vietettyjä iltavapaita läheisten palvelustovereiden kesken. Vaikka joskus saattoi ketuttaa tai väsyttää, oli aina kiva istua alas kavereiden kanssa ja heittää vitsiä pitkin iltaa. Koko vuoden yhdessä toiminut porukka ehti hitsaantua todella läheiseksi ennen kotiutumista. 

– Niistä illoista kannattaa nauttia, ne ovat näin jälkeenpäin ajatellen jopa ainutlaatuisia hetkiä elämässä, Linnanahde muistelee.

Hän vietti palveluksensa aikana paljon aikaa leireillä. Inhottavimpia hetkiä olivat Linnanahteen mukaan talvisessa maastossa rämpiminen. Etelä-Suomen talveen kuitenkin kuuluu luminen maa ja sateinen taivas, jotka eivät ole taistelijan lempiolosuhteita. Harjoitusten jälkeen telttaan märkänä ja kylmissään könytessä ei aina jaksanut ajatella optimistisesti.

– Kyllä se veti aina ajoittain mielen matalaksi, mutta toisaalta kamiinan lämmetessä olikin yllättävän nopeasti taas hyvä olla, Linnanahde hymähtää.

Jokainen on tärkeä

Linnanahde kertoo olleensa palveluksensa jälkeen tyytyväinen nykyisen asepalveluksen kehitystaipaleesta. Hänestä varusmiespalveluksessa huomioidaan tänä päivänä paljon paremmin ihmisten erilaisuus ja pyritään hyödyntämään heidän vahvuuksiaan. Linnanahde painottaa tämän tärkeyttä, sillä on huomattavasti motivoivampaa päästä tekemään itseään miellyttäviä tehtäviä.

– Vaikkei kaikki ammu kymppejä tauluun, niin silti voi hoitaa varusmiespalveluksen kunniakkaasti ja olla osana isompaa kokonaisuutta.

Asepalveluksensa aikana ei Linnanahdekaan aina loistanut osaamisellaan. Monissa harjoiteltavissa asioissa hän oli usein keskiverto tai jopa keskiverron alapuolella. Lopulta hän löysi oman vahvuutensa johtamisesta, jota hän on hyödyntänyt loppuelämänsä ajan.

– Monessa jutussa en ollut mikään supersotilas, mutta silti sain palveluksestani erittäin paljon irti ja nautin siitä, Linnanahde valottaa.

Reserviläisen silmin

Reservissä hän ollut aktiivisesti mukana reserviläistoiminnassa ja tehnyt myös yhteistyötä Puolustusvoimien kanssa. Hän piti esimerkiksi suoraa radiolähetystä viime tammikuussa uusien alokkaiden saapuessa Säkylään. Linnanahde kertoo maanpuolustuksen olevan hänelle erittäin tärkeä arvo.

– Koen tärkeänä, että jos minulta vain löytyy annettavaa, niin annan oman panokseni, Linnanahde linjaa.

Linnanahteen seuratessaan omia aikuisia lapsiaan ja ylipäätään nykyistä maailman menoa, tuntuu hänestä, että yhteiskunta menee koko ajan yhä kilpailullisemmaksi. Ihmisten tulisi yhä nuorempana tietää tarkalleen loppuelämänsä suunnitelmat ja kauhea kisa käy jo lukiopaikoista. Tätä asennetta Linnanahde ei missään nimessä haluaisi näkyvän asepalveluksessa.

– Inttiin ei kannata luoda itselleen liian suuria paineita siitä, mitä muut sinun tahtovan siellä olevan. Mene oman itsesi mukaan, jolloin saat kaikista eniten irti omasta palveluksestasi, Linnanahde vetoaa.