Intin hernekeittopäivä siirtyy tiistaille
Varusmiehille tarjottava ravinto on aina herättänyt vahvoja mielipiteitä. Kiistely maku- ja ravintoarvoseikoista jatkuu varmasti niin kauan kuin Suomessa asevelvollisia koulutetaan, mutta yhteen asiaan on tähän asti voinut luottaa: torstai on hernekeittopäivä.
Kustaa Vaasan ajoilta lähtöisin oleva perinne on kuitenkin tulossa päätökseensä puolustusvoimissa.
Ravitsemusterapeutti Hilla Ärt Pääesikunnan ravitsemusosastolta rauhoittelee, että hernekeitto on varuskuntien ruokalistalla vastaisuudessakin, vain päivää vaihdetaan.
– Huhtikuun alusta lähtien hernekeittopäivä on tiistaisin, johtuen tuoreherneiden toimitusaikatauluista, Ärt kertoo.
Uudistuksen taustalla on puolustusvoimien ylimmän johdon hyväksymä periaatepäätös, jolla varuskuntaravintoloissa siirrytään käyttämään tuoreita herneitä kuivattujen sijasta. Talvisaikaan herneet on tuotava lentorahtina Etelä-Euroopasta. Viikoittainen hernelento oli vaikea mahduttaa ylikuormitetun Helsinki-Vantaan lentokentän aikatauluun ja ainoaksi mahdolliseksi vaihtoehdoksi jäi maanantai-iltapäivä. Lentokentältä herneet jatkavat matkaansa puolustusvoimien rekoilla varuskuntiin ympäri Suomen.
Ärt kertoo tuoreiden herneiden olevan kalliimpia jo toimitustapansa vuoksi, mutta kehuu niiden ravintosisältöä erinomaiseksi.
– Vitamiineja on huomattavasti enemmän kuin kuivaherneissä. Lisäksi maku on hienostuneempi, Ärt toteaa.
Pannukakutkin uudistuvat
Hernerokkapäivinä jälkiruokana tarjoiltu pannukakku säilyy perinneruuan taistelijaparina – uudistetulla reseptillä sekin. Vehnäjauhot on uudistetussa pannarissa korvattu huoltovarmuuden kannalta paremmilla ruisjauhoilla. Maun luvataan säilyvän yhtä herkullisena, mutta epäilijöitäkin on.
– Tietysti tällaiset uudistukset herättävät muutosvastarintaa, mutta on tärkeää ymmärtää, että kyseessä ovat ruokaperinteitä tärkeämmät asiat. Pakko tosin myöntää, että hernekeiton ja torstain välisen liiton rikkominen järkytti hieman itseänikin. Eikä klassisen pannukakun reseptiin kajoamiseenkaan voi suhtautua ammattini vaatimalla analyyttisellä viileydellä, ravitsemusterapeutti Ärt sanoo.
Pitkään kiisteltiin, kuinka järkevää on perustella pannukakkujen uudistusta huoltovarmuudella samaan aikaan, kun hernetuotanto siirtyy ulkomaille. Ongelma ratkesi vasta, kun ilmavoimat lupasi lähettää Hornetit turvaamaan herneiden kuljetusta, jos kansainvälinen tilanne kiristyy nykyisestä.
Historiallisen muutoksen kunniaksi varusmiehet jakavat hernekeittoa ja uudistettua pannukakkua Kasarmitorilla Helsingissä. Tervetuloa nauttimaan perjantaina 1. huhtikuuta kello 16 alkaen!