Antti Virtanen

Mikke Uutelan suosikkipuuhaa intissä on leireillä kuvaaminen.

Innokas ivalolainen intissä

Konsta Leikas

19-vuotias ivalolainen Mikke Uutela suorittaa asepalvelustaan Sodankylän Jääkäriprikaatissa valokuvaajana. Uutela on nauttinut erityisesti harjoituksista ja harjoitustoiminnan taltioimisesta.

Sotilasvalokuvaaja Mikke Uutela / Sodankylän Jääkäriprikaati /TJ 26

 

Kuvaan puolustusvoimien Facebookiin ja kuvapankkiin kaikkia Sodankylässä tapahtuvia spesiaaleja asioita. Nämä on olleet hyviä hommia. On kiva päästä tekemään mediahommia intissä, sillä teen näitä juttuja paljon siviilissäkin. Pääsin tekemään juuri sitä mistä tykkään.

 

Olin P-kauden Sodankylän kolmannessa jääkärikomppaniassa, eli eri kasarmissa kuin nyt. Se oli aikamoista häseltämistä alussa, kun kaikilla oli pakka sekaisin. Lopulta totuimme meininkiin ja intin päivärytmiin. Tutustuimme korttia pelatessa ja nakkihommia tehdessä. Yhdessä hajoaminen oli lopulta ihan mukavaa.


Kaikki leirit ovat mielenkiintoisia. Niissä pääsee kuvaamaan toimintaa, kun porukka ampuu rynnäkkökivääreillä tai ilmatorjuntatykeillä. Valmiusyksikön RYSKE-tiedustelijaharjoituksen kuvaaminen oli hienoa. Me tetsasimme sekä seurasimme viikon verran harjoituksen menoa ja metsässä ryynäämistä. Se oli hieno kokemus, eikä meidän onneksemme ollut kylmä kelikään.

 

Valokuvaushommien alettua minut siirrettiin huoltoryhmään. Täällä on varastomiehiä, kirjureita ja kuskeja eli komppanian särmimmät äijät. Todella mukavaa porukkaa löytyy meidän kasarmista.

 

Sodankylä on hyvä palveluspaikka. Täällä pääsee haastamaan itseään varsinkin, jos lähtee tiedustelulinjalle. Täällä on myös mukavat tilat viettää vapaa-aikaa. Meiltä löytyy kuntosali, pelikonsolit, biljardipöytä ja jääkäritoimikunta järkkää meille myös kaikkea tarpeellista tavaraa varusmiesten viihdyketoimintaa varten.


Vapailla on mukava nähdä kavereita, jotka eivät ole intissä. Se on hyvä keino varmistua siitä, etten irtaannu täysin arkitodellisuudesta. Skeittaaminen on toinen suosikkiharrastukseni. Se jäi tauolle ennen armeijaa, mutta olisi taas mukava jatkaa. Pidän myös luonnossa kulkemisesta ja koiran kanssa ulkoilusta.


Loppupalvelukseltani odotan, ettei täällä olisi aina näin kylmä. Uusien monnien temmelyksien ja härväämisen seuraaminen on mukavaa. Tulevia leirejä odotan innolla.