Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Ville Tuokko

Harjoituksessa käytetään 14:ää Hornet-monitoimihävittäjää

Ilmavoimien Vihuri-harjoitus lennetään taas

Camilla Valtanen

Lentotoimintaharjoitus toimii laajalla alueella, ja osallistujia löytyy monilta eri tahoilta.

Vihuri on Karjalan lennoston vuosittain järjestämä lentotoimintaharjoitus, joka koskee varusmiehiä ja henkilökuntaa. Tämän vuoden harjoitus, Vihuri 21, järjestetään 22.–26.3. Harjoituksessa käytetään 14:ää Hornet-hävittäjää. Lentoja suoritetaan Rissalan ja Oulun tukikohdista. 

– Harjoituksen pääpaino on nuorten hävittäjäohjaajien koulutuksessa. Hävittäjälaivueen lisäksi harjoitukseen osallistuu lentotekniikan, pelastustoimen, suojaamisen, viestitekniikan, huollon ja pääjohtokeskuksen joukkoja, kertoo Vihuri 21 -harjoituksen johtaja, Karjalan lennoston Hävittäjälaivue 31:n komentaja, everstiluutnantti Inka Niskanen.

Harjoituksen tarkoitus on kouluttaa henkilöstöä Ilmavoimien poikkeusolojen tehtäviin. Kriisiaikana Ilmavoimien tärkein tehtävä on hävittäjätorjunta. Ilmavoimat ilmoitti tiedotteessaan, että harjoituksessa saatetaan käyttää hävittäjien omasuojajärjestelmän soihtuja. Soihtuja käytetään lämpöhakuisia asejärjestelmiä vastaan puolustautumisessa.

Vihuri 21:n lentotoiminta sijoittuu pääasiassa Rovaniemen ja Tikkakosken sekä Kuusamo–Joensuu- ja Seinäjoki–Oulu-välisille alueille. Käytössä on myös Kokkolan ja Pietarsaaren lähistöllä oleva merialue, jossa suoritetaan yliäänilentoja. 

Lentotoiminta saattaa aiheuttaa poikkeavaa melua, jota pyritään vähentämään esimerkiksi vajaatehon käytöllä lentoonlähdössä. Yliäänilennot suunnataan merelle nimenomaan siksi, että siellä ei ole asutusta.

Vuosittain toistuva harjoitus on tänä vuonna järjestetty koronarajoitukset huomioiden mutta on muuten järjestelyiltään rutiininomainen aikaisempiin vuosiin verrattuna. 

– Aina on mukana ensikertalaisia ja uusia koulutettavia, ja lentointensiteetin nosto tekee hyvää kaikille hävittäjäohjaajille, Niskanen toteaa.
 

Kuva vaihdettu väärän konetyypin vuoksi. Tässä Suomen Ilmavoimien Hornet.