Puolustusvoimat

Flygvapenövning 18 -harjoitukseeen osallistuu kahdeksan Suomen Ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjää.

Ilmavoimien Hornetteja osallistuu Ruotsin ilmaoperaatioharjoitukseen

Konstantin Kouzmitchev

Ilmavoimat harjoittaa yhteistyötä Ruotsin Ilmavoimien kanssa Flygvapenövning 18 -ilmaoperaatioharjoituksessa kahdeksan Hornet-monitoimihävittäjän ja kahden maavoimien NH90-kuljetushelikopterin voimin.

Ruotsin ilmavoimien ilmaoperaatioharjoitus Flygvapenövning 18:n tavoitteena on harjoittaa ilmapuolustusjoukkoja Ruotsin kansallisen puolustuksen tehtäviin sotilaallisessa kriisitilanteessa.

Suomen ja Ruotsin ilmavoimat ovat osallistuneet toistensa kansallisen puolustuksen tehtäviin keskittyviin ilmaoperaatioharjoituksiin vuodesta 2016 alkaen osana maiden välistä FISE-puolustusyhteistyötä.

– Ilmavoimien tarkoituksena on FISE-tavoitteiden mukaisesti harjoitella ja syventää yhteistyötä Ruotsin ilmavoimien kanssa, Hävittäjälentolaivue 11:n komentaja, everstiluutnantti Antti Lautala kertoo.

Suomen Puolustusvoimat ovat FVÖ 18:ssa mukana kahdeksan ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjän sekä kahden maavoimien NH90-kuljetushelikopterin voimin. Suomalaiset tulevat harjoittelemaan sekä niin kutsuttujen sinisten joukkojen että niiden vastustajaa kuvaavien punaisten joukkojen kanssa.

Flygvapenövning 18 -harjoitus alkoi tänään 25. toukokuuta ja kestää kuusi päivää.

– Harjoitus on lähtenyt hyvin käyntiin. Harjoituksen lentotoiminta alkoi puoliltapäivin. Hornet-osasto tulee toimimaan sinisellä puolella 16 tuntia vuorokaudessa, Lautala kertoo.

Ilmapuolustustehtävät tullaan harjoituksen aikana toteuttamaan Ruotsin ilmaoperaatiokeskuksen käskyjen mukaisesti.

– Vuorokausittain tulee ensin käsky aikataulusta, milloin hävittäjiemme tulee olla valmiudessa.

Ilmapuolustustehtävät suoritetaan tämän jälkeen tilanteen mukaan annettavien käskyjen perusteella, Lautala jatkaa .

Harjoituksen lentotoiminta on ympärivuorokautista ja tapahtuu pääosin Itämeren sekä Ruotsin keski- ja kaakkoisosien yllä.