Paul Nelhams

Hornet-monitoimihävittäjät lähtevät liikkeelle Kuopiosta.

Ilmavoimien Horneteja mukana kansainvälisessä ilmataisteluharjoittelussa

Akseli Jokela

Neljä ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjää nousee ilmaan 8.-9. elokuuta osana monikansallista ilmataisteluharjoittelua Ruotsin ilmatilassa.

Elokuun toisella viikolla järjestettävään harjoitukseen osallistuu Suomen lisäksi Ruotsin ilmavoimien Gripen-, Espanjan ilmavoimien Eurofighter-, Portugalin ilmavoimien F-16- ja Ranskan ilmavoimien Mirage 2000 -monitoimihävittäjiä.

Harjoittelun tavoitteena on kehittää päivittäistä toimintaa sekä Baltian päivystysosaston että Ruotsin ilmavoimien kanssa.

– Painopisteenä on monen ilmavoiman yhdistäminen samaan operaatioon ja tätä kautta yhteistyön sekä yhteistoiminnan harjoittaminen. Saamme yhdelle lentokierrokselle paljon koneita ilmaan ja täten harjoitukseen on keskitetty voimaa Suomesta, Ruotsista ja Baltian päivystysosastosta, toteaa Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31:n komentaja, everstiluutnantti Tomi Böhm.

Yhteistyön lisäksi Suomen osalta harjoituksella on myös koulutuksellisia tavoitteita.

– Lentokierroksille lähtee aina koulutettavia ohjaajia ja kaikille kierroksille pyritään ottamaan koulutuslentotoimintaa mukaan. Tuoreet parven- ja parijohtajat sekä siipimiehet saavat siitä ensimmäisen kansainvälisen lentokokemuksensa ja samalla oppivat yhteistyöstä, Böhm havainnollistaa.

Aktiivinen osallistuminen kansainvälisiin harjoituksiin ja yhteydenpito Euroopan muihin ilmavoimiin on tärkeässä roolissa osana Suomen puolustusyhteistyön ylläpitoa ja kehittämistä.

– Normaalisti käymme muutaman kerran vuodessa lentoharjoituksissa, jolloin tuntuma ja kosketuspinta muihin ilmavoimiin voi hävitä, mutta näillä lentokierroksilla saamme pidettyä itsemme hyvin viivalla ja mukana tässä jatkuvassa kehityksessä.

Harjoittelun aikana Suomen Hornet-monitoimihävittäjät käyttävät tukikohtinaan Rissalaa ja Turkua.